.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 24 d’agost del 2012

La sentència del TS sobre la separació de sexes a l’escola

Massa sovint les sentències del Tribunal Supremo d’Espanya criden l’atenció. Fa pocs dies, per exemple, aquell tribunal va sentenciar que, un home que havia atonyinat la seva dóna, havia estat condemnat a una pena de presó excessiva perquè el jutge de la instància judicial inferior no havia tingut en compte que el maltractador, un suboficial de l’exèrcit espanyol, tenia una sèrie de condecoracions militars. La peculiar i novíssima doctrina del Supremo ens ve a dir que si l’estat espanyol t’ha concedit determinades condecoracions militars, la condemna per maltractar la teva parella serà inferior que si no les tens. Per entendre’ns, disposar, per exemple, de la Cruz de la Real y Militar Orden de San Hermenegildo a partir d’ara també servirà per pegar la parella amb més impunitat. A l'Europa endreçada, disbarats judicials com aquest només poden passar a Espanya.

Més. Aquesta setmana el mateix tribunal ha sentenciat que l’educació diferenciada per sexes no es pot finançar amb diner públic, com si els pares que, en ús de la seva llibertat, en són partidaris, no paguessin impostos com tothom. Als defensors de la separació de sexes a l’escola ara només els queda la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional que, i permeteu-me la franquesa, espero que els acabi donant la raó. Perquè aquest no és només un debat sobre metodologies pedagògiques com pretenen alguns, que també; aquest és, bàsicament, un debat sobre les llibertats. No és cap secret que a la majoria dels nostres dirigents polítics, tant se val quina sigui la seva ideologia, no els agrada que els seus administrats actuïn amb llibertat. Ens tracten com si els ciutadans fossin uns pàrvuls i, en el seu malaltís afany per controlar-ho tot, pretenen eliminar qualsevol escletxa de la llibertat que tenen els pares sobre el sistema que considerin millor per l’educació dels seus fills.

La meva posició sobre aquest tema és clara: des de la meva profunda discrepància amb l’educació diferenciada per sexes, espero que el concert educatiu segueixi sent vigent també per a aquelles poques escoles i famílies que, al meu entendre equivocadament, en són partidàries. La meva postura no és gens contradictòria, simplement veig molt clar que no tinc cap dret a imposar les meves idees a aquells que no les comparteixen. Sobre aquest mateix tema i amb el títol Separació de sexes a l’escola fa més de tres anys vaig escriure unes reflexions que, rellegides avui, mantenen, al meu entendre, plena vigència. No us perdeu tampoc els comentaris que van sorgir a partir d’aquelles reflexions, perquè tenen tant o més interès que el propi article.

6 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

Diner públic... aquesta és la mare dels mals...
Tindria sentit, és clar que sí, que el "sistema públic" reconegui com a vàlid aquets model de discriminació. En conseqüència, OK a diners públics.
El que passa és que, amb la mateixa lògica, el sistema públic de salut hauria de cobrir tractaments de "metodologia especial" (estil homeopatia, etc). I no, no vull obrir un nou debat sobre aquestes metodologies.

Malgrat que moltes postures són assumibles/defensables... amb temes de diner públic no és suficient tenir arguments. Cal un consens i renunciar que amb diners públics es facin coses que, per molt lògiques que siguin, no tenen aquest consens. I la discriminació escolar (i no entro en les ideologies/tendenències religioses de les escoles que les promouen) no té ara per ara aquest consens.
Però compte, la llibertat continua existint (els pares són lliures de portar-los a aquella escola), però amb els diners propis, no amb els de tothom. Si els treuen el conveni, l'escola continuarà, però serà més cara.

Els impostos són per pagar allò que la societat (i la part ínfima que cadascú és en relació a aquesta) considera que és comú a tots (el consens). Si coincideix allò comú amb els "gustos personals", perfecte. Si no, mala sort. Però reclamar -com a concepte- que, com jo pago, també tinc dret a... és equivocat.

Miquel Saumell ha dit...

Daniel,
Els teus comentaris sempre són interessants, i aquest és un debat que té molts angles i múltiples punts de vista. Tu parles del consens. Doncs centrem-ho en el consens. Qui fixa quan hi ha consens i quan no? Consens de la societat vol dir només quan hi ha unanimitat dels 135 Diputats del parlament? Amb menys diputats però superant els 68 que marca la majoria, tu creus que ja no hi ha consens? No creus que es pot considerar que d’alguna manera hi ha “consens social” quan hi ha una majoria parlamentària? Una majoria com, per exemple, la que va permetre tirar endavant la Llei que contempla aquest finançament, i que va ser promoguda pel tripartit, és suficient per dir que hi ha consens? Diries que a la nostra societat hi ha consens per finançar l'escola pública tal com està plantejada ara, és a dir, igualant a tothom per sota i, a la pràctica, degradant cada any més la qualitat de l’ensenyament i els resultats obtinguts pels alumnes?
Tot això t'ho pregunta un que, quan a casa ens va tocar buscar escola pels nostres fills, vam tenir molt clares les nostres prioritats: escola concertada i de qualitat i, evidentment, sense separació de sexes. Amb tot el sacrifici econòmic que aquella decisió ens representava.
Amb el mateix argument que justifiques que "els pares són lliures de portar-los a aquella escola, però amb els diners propis, no amb els de tothom" jo et podria rebatre que hi ha escoles públiques molt ideologitzades que, al meu entendre, tampoc s'haurien de finançar amb fons públics. Però no ho faré, perquè tal com explico en el meu post aquest és un argument que jo no compro.

Anònim ha dit...

LA LLIBERTAT DELS PARES NO POT SER COACCIONADA,I MEINYS PER RAONS IDEOLOGICAS,....PERO PER AQUESTA REGLE DE TRES, MOLT AVIAT ES PODEN EXIGUIR MADRAZAS,CENT PER CENT DISCRIMINATORIES PER LES NENES,SUBVENCIONADES¡¡¡.....I SERA LEGAL,COMPTA AMB DONAR "ARMAS" A LES SECTES RELIGIOSES.
JUGANT AMB BARCELONA

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Gràcies, però penso que la comparació està tan agafada pels pèls que, al meu entendre, compares “churras con merinas”. Des de la meva oposició radical a la separació de sexes a l'escola, faig un repàs de la llista de països "seriosos" del nostre entorn geopolític que disposen també d’aquesta opció en l'oferta educativa pública i privada i... segueixo respectant els que la trien pels seus fills.

Arlequí Antaviana,
M'has deixat un comentari al feisbuc que diu: "Si pero no s han de financar amb diners publics, pq llavors retallen en sanitat i educacio".
És el típic comentari demagògic que tant s'estila per aquestes contrades, i espero que no t’ho prenguis malament. Entrant en el mateix joc demagògic, jo podria pensar que la causa de les retallades que dius és, per exemple, l’exagerada despesa militar, el finançament de l'òpera i el Liceu, el museu ics i el teatre zeta, el manteniment de determinats ministeris a Madrid que ja no tenen competències, els aeroports sense avions i els TGV sense passatgers, etc. I em quedaria tan ample. Però evidentment no ho faré, només ho he pensat en veu alta ;-)

Galderich ha dit...

Crec que en Daniel dona en el clau. El tema és si l'educació subvencionada ha de contemplar certs termes com són la discriminació sexual o no. L'Estat no prohibeix que hagi escoles com aquestes però no les ha de concertar perquè escapen als models educatius que té el propi Estat.

Miquel Saumell ha dit...

Galderich,
Respectant com no podria ser d'altra manera la teva opinió, el tema és si es pot considerar que aquí hi ha discriminació sexual o no. El govern tripartit devia pensar que no i per això va concedir el concert, el Suprem ha dit que sí i el Constitucional ja es veurà. Reconec que és un cas interessant tot i que, per tal d’esvair dubtes, el ministre Wert ja ha dit que si cal modificar la llei per tal de mantenir els concerts a aquests tipus d’escoles ho farà.