.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 21 de setembre del 2015

L’anticapitalisme de la CUP

Tant de bo tots els partits que diumenge es presenten a les eleccions fossin tan coherents com la CUP, que té el discurs més clar de la nostra àmplia oferta política. L’oferta de la CUP es basa en dos eixos bàsics: són independentistes i són anticapitalistes fins al moll de l’os. Sense fissures ni matisos, i no s’amaguen de proclamar-ho als quatre vents sempre i allà on convingui. Són coherents, si més no sobre el paper, tot i que el model econòmic que propugnen és a les antípodes del meu. Sent un convençut partidari d’una Catalunya independent, nego que aquesta independència hagi d’anar associada a un model econòmic com el que propugna la CUP. Per això no els votaré.

El programa electoral de la CUP diu que el model econòmic capitalista és injust, indecent i inhumà, però s'obvia que aquest es pot reformar i millorar sense caure en l’altre extrem. He observat que allà on s’implanta el capitalisme d’estat, que als efectes pràctics no deixa de ser una manera menys ambigua d’anomenar l’anticapitalisme, les coses funcionen bastant pitjor i, a més a més, desapareixen les poques llibertats individuals que encara ens queden. Per això no votaré la CUP, perquè sóc un ferm partidari de les llibertats individuals.

El capitalisme d’estat comporta que només uns quants privilegiats, molt pocs, ho decideixen tot i gaudeixen dels seus molts avantatges. Evidentment no parlo de governar un petit ajuntament, que aquesta és l’experiència que hi ha hagut fins ara amb la CUP, sinó de governar un país. I tot això sense negar que al capitalisme que defenso convindria introduir-hi tots els matisos i controls que calguin per evitar els molts excessos que en el seu nom es cometen. Però que el capitalisme tingui coses a millorar no vol dir que s’hagi d’eliminar. Per això no votaré la CUP.