.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 23 d’agost del 2010

Ingredients que no lliguen

Amb entrevistes generoses a l’Avui i a Catalunya Ràdio anunciant que a les properes eleccions al Parlament no es tornarà a presentar a les llistes del PSOE, a primers d’agost hi va haver una mica de rebombori mediàtic per part del conseller Castells. Una rebequeria estiuenca típica d’aquestes dates, amb tots els respectes per aquest conseller que potser és l’únic que se salva, això suposant que se n’hagi de salvar algun. Sigui com sigui el gest de Castells és massa tardà, l’havia d’haver fet molt abans per ser mínimament creïble. Bé, el que dèiem, Castells no repetirà, i com que tot allò que ens van vendre sobre l’excel·lent pacte de finançament al final ha quedat en un no-res, potser tampoc se’l trobarà a faltar. També es diu que Ernest Maragall no continuarà, i no és d’estranyar veient les moltes queixes sobre les polítiques i els resultats més aviat poc brillants que presenta el seu departament. La senyora Tura sembla que s’ho rumia i calla més que parla, i això vol dir, entre altres coses, que s’equivoca menys que els seus companys més xerraires. La senyora Geli com sempre, anar-hi anant mentre es va carregant la sanitat pública a base d’omplir els hospitals de gestors polítics que només fan informes, estudis i estadístiques, a canvi de deixar cada dia més en precari el personal sanitari d’atenció directa al malalt. I Nadal? Els Nadal de Girona són incombustibles i seguiran influint, com sempre, siguin on siguin. I aquí s’acaba el suposat catalanisme del PSOE a Catalunya, que com es pot veure no és res de l’altre món. Insisteixo en lo de suposat, doncs lligar catalanisme i PSOE sempre m’ha semblat una tasca tan voluntarista com inútil. Tal com jo ho veig, si és PSOE no pot ser catalanista, i si és catalanista no pot ser PSOE. Són ingredients que no lliguen. Com l’oli i l’aigua.

9 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Una mínima ànima catalanista hi és, però només cal llegir-se l'article que ahir publicava Ferran Mascarell a l'AVUI per adonar-se'n que se n'adonen, els quatre catalanistes, que la cosa no dóna més de sí.

Unknown ha dit...

Mireu, jo veig les coses d'una manera similar, però amb connotació diferent. Efectivament, PSOE i catalanisme no lliguen. Fa 4 anys se'n va adonar en Mascarell i en Maragall. Ara se n'adonen altres, inclosos molts votants, d'aquells que creuen en un independentisme com a mitjà per assolir un model de societat determinada (no pas la independència com a finalitat per sí mateixa). Crec, en tot cas, que al país li convé que aquest gruix de desafectes (perfil Tura, Mascarell o Castells) no deixin la vida política. Poden ser elements fonamentals per aconseguir que encara més simpatitzants socialistes considerin opcions més enllà de l'actual. I no oblidem que,sense bona part d'aquestes persones, difícilment es tindrà una majoria independentista. Per tant, la tant denostada sociovergència podria ser, a mig termini, la millor recepta per avançar en l'autogovern... ara bé, sociovergència no pas amb l'aparell del PSC sinó amb els elements més destacats del catalanisme del PSC.
En definitiva, la Casa GRan, bona idea... però la casa Gran ha d'obrir-se en casa neutral, del contrari el que acaba passant és que els Mascarell, Castells i companyia es troben en terreny de ningú i sense opcions d'aportar gaire res.

Medit ha dit...

La Tura ha "començat" a garlar... i no sembla que el periode de "silenci" li hagi servit per reflexionar amb massa profunditat sobre què pinta el PSC a l'Estat espanyol (és a dir, res) ni qui se suposa que vol que l'actual Estat es converteixi en una Federació (federació de què? d'estats independents o de comunitats autònomes?) més enllà del suposat sector catalanista del PSC.

Perquè no crec que a l'actual ministra de defensa (de defensa!!) li importi massa el federalisme. Ni a José Bono. Ni al Guerra. Ni a Chaves... Algú li interessa el federalisme del PSC arreu de la península? No ho sembla pas. Mascarell, Maragalls i companyia no es que estiguin en el terreny de ningú, és que la massa immigratòria dels 60s, se'ls hi ha menjat el "seu" PSC, ex-PSUC.

Perquè si costa trobar "federalistes" a Conca, Salamanca, Jaén o Gijón, encara costa trobar-los més al cinturó industrial de Barcelona. Només són quatre gats, vells com l'Oriol Bohigas -que aquest ja fa temps que va tornar als origens de l'Institut Escola republicà i s'autoproclama independentista de pro- o el propi Mascarell, als quals les circumstàncies els han depassat: que Espanya és genèticament i eternament etnòfoba i que els suposats "intel·lectuals" que admiraven Catalunya durant el franquisme ho feien per interès propi, no perque els hi importès una merda la cultura i la idiosincràcia nacional pròpia catalanes.

Els sociates i esquerranosos de l'Espanya profunda van fer servir el sector catalanista del PSC al seu gust, i ara que ja no el necessiten, quan algú des de Catalunya exclama les paraules "federalista!" o "intel·lectual!" més enllà de l'estepa dels Monegros, l'única resposta és el silenci... i l'eco.

Talment com alguns diuen que els nous grups independentistes son de centre-dreta (!?), quan de fet ni tan sols han exposat programes socials, només han parlat de postures maximalistes -independència de facto-, els antics comunistes catalans -i catalanistes- ja no tenen partit. El PSC s'ha diluit en el PSOE.

Cal un nou partit socialista a Catalunya. Un que sigui catalanista de debò. No com el Montilla, Zaragoza o Iceta, o la nova "perla", Laia Bonet -que segueix la mateixa estela de mediocritat retòrica i intel·lectual que configura l'actual cúpula del PSC-, oportunistes de primer ordre que tenen de catalanistes el què jo tinc de pigmeu congolès -1,90m i detestant la platja-, i que, sabent ells mateixos en el fons que no són més que uns hipòcrites, estan sempre a la defensiva: "ningú m'ha de donar lliçons de patriotisme" deia fa poc la Bonet.... talment com a la cara hi du dibuixada la paraula: espanyolista.

Medit ha dit...

aquí teniu les útimes reflexions de la Tura en una entrevista a l'AVUI... semblen mosques xocant sempre contra el mateix vidre... federalisme, federalisme, federalisme!!! ... i, res noi, el vidre no es trenca -ni es trencarà mai-..

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/209158-vull-ser-util-al-psc-en-aquests-moments-dificils.html

En Quim Nadal, d'altra banda, ara fa de Pujol i intenta fer pedagogia a casa de l'enemic: al diari El País. Fa uns dies va intentar instruïr el poble espanyol amb aquest article...

http://www.elpais.com/articulo/opinion/Dinamitar/32/anos/elpepiopi/20100817elpepiopi_4/Tes

Hi ha polítics catalans que estan realment cecs, o senzillament obcedits amb l'status quo. I un milió -o mig milió, tan li fa- al carrer amb banderes estelades (els que l'endemà celebraven la victòria de la "roja" fan trontollar qualsevol status quo t'ho miris com t'ho miris...

que no sortim a Los Angeles Times o al Foreign Policy així perquè sí... que les coses -els vectors de fons, que en diuen alguns- s'estan movent i estan canviant... l'status quo es mou imparable -a poc a poc, però imparable- cap al sobiranisme més preclar i decidit de les últimes tres dècades.

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-spain-catalonia-20100815,0,7424088.story

http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/08/20/madrids_nightmare

veus tu... segons aquest últim article -d'una de les revistes de política internacional més prestigioses dels Estats Units- ja som el "malson" oficiós de Madrid. De fet, alguns ho hem estat sempre.... sense bombes però amb vocació i insistència, collons!

Medit ha dit...

(completo el paràgraf que m'havia quedat a mitges)

Hi ha polítics catalans que estan realment cecs, o senzillament obcedits amb l'status quo. I un milió -o mig milió, tan li fa- al carrer amb banderes estelades (els que l'endemà celebraven la victòria de la "roja" i que se suposa que havien anat a la manifestació, no fotem riure, son quatre gats.. i amb transtorns greus d'anàlisi de la realitat contemporània) fan trontollar qualsevol status quo t'ho miris com t'ho miris...

Anònim ha dit...

Els Nadal, de catalanistes res. Són uns simples oportunistes que sempre van segons per on bufa el vent.
La comèdia de l'"ànima catalanista" del Psc-PsoE ja no pot colar. La seva subordinació al PSOE s'ha accentuat com mai. Tots aquests moviments dle Castells i companyia són una simple estratègia per a evitar veure's esquitxats per la patacada electoral que es fotran els socialistes a les properes eleccions. Res més.

Miquel Saumell ha dit...

Ferran,
Sí, l’article de Mascarell és força il·lustratiu.

Andreu,
No crec en una única opció independentista, vaja, penso que aquest plantejament és un greu error estratègic, encara que sóc conscient que dient això vaig en contra de la majoria dels independentistes. Al meu entendre l’independentisme és no només creixent sinó cada dia més transversal, i el primer pas seriós sorgirà del Parlament el dia que l'independentisme sumi 68 escons. A partir d’aquí, declaració unilateral i referèndum, sense que això vulgui dir que hi haurà cap garantia de guanyar-lo. Pel mateix motiu, no he cregut mai en les virtuts de la casa gran ni en les plataformes independentistes que sorgeixen com a bolets. La "sociovergència" seria equivalent a una "sociopopularcia" a nivell de l’estat, només resoldria les situacions personals d’alguns socialistes que si les enquestes no ens enganyen es quedaran sense feina.

Medit,
Has dit tantes coses que se’m fa difícil respondre’t amb detall. Estic d’acord amb quasi tot el que exposes, però no veig tan clar que els socialistes catalans necessitin crear un nou partit. De fet ja el tenien i el van dissoldre voluntàriament en el PSOE, i sembla ser que no se n’han penedit mai. De fet les eleccions estatals, que són les que realment els interessen, a Catalunya quasi sempre les guanyen. I si a Catalunya de tant en tant també poden governar, encara que sigui de rebot i sense guanyar les eleccions, què més poden demanar?

Albert,
Estic bastant d’acord amb el teu comentari, i per això no fa gaire vaig escriure un article que portava per títol "Parlem clar: el PSC no existeix"
http://elradardesarria.blogspot.com/2010/07/parlem-clar-el-psc-no-existeix.html

Clidice ha dit...

Un apunt rodó rodó :) bo l'article i bons els comentaristes, gràcies :)

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
De res.