.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 20 de setembre del 2011

L’excepcionalitat de tancar bé

Avui en dia, un tancament empresarial modèlic que hauria de ser la norma resulta que és l’excepció que confirma la regla. A casa nostra les empreses acostumen a tancar malament. No cobra ningú i els treballadors sort en tenen del Fogasa per cobrar una part de la indemnització que per llei els correspon. Normalment tothom en surt emprenyat, i ho dic amb coneixement de causa. La setmana passada vaig visitar una empresa industrial d’un país que va entrar a la Unió Europea fa bastants anys i que té, per tant, ben assumida i consolidada la seva pertinença a Europa així com la moneda única, amb tots els avantatges –molts- i inconvenients –alguns- que això comporta. És tracta d’una petita empresa però molt prestigiosa dintre del seu ram d’activitat. Fabriquen un producte d’alta qualitat destinat gairebé en la seva totalitat als mercats de l’anomenat primer món. La seva ràtio exportadora és gairebé del cent per cent. Excepte un petit percentatge en dòlars i altres monedes fortes ho compren quasi tot en euros, i vénen bàsicament en una proporció similar en quant a monedes. És a dir, s’estalvien el risc de canvi de moneda que tant ha perjudicat, i ha beneficiat, segons els casos, a moltes empreses.

La companyia sempre ha estat ben dirigida pels seus propietaris però a causa de la competència dels països emergents anomenats BRICS (Brasil, Rússia, India, Xina i Sud-àfrica), ja feia temps que anaven disminuint el seu marge comercial així com les seves quotes de mercat. L’empresa encara no generava pèrdues comptables però anava pel camí d’entrar-hi aviat. Els propietaris tenien molt clar que no s’emmirallarien mai en les pràctiques empresarialment suïcides de molts dels seus competidors quan es trobaven en situacions similars. Són aquelles empreses que abans de perdre clients opten per abaixar els preus de venda de manera irresponsable i entren en una dinàmica imparable de pèrdues que, normalment, acostuma a acabar en una gran fallida. L’empresa acaba tancant igualment però no cobra ningú.

Fa uns mesos els propietaris van prendre una difícil decisió: tancar ordenadament l’empresa. Disposaven d’un estoc important que estan col·locant a preus de mercat entre la seva clientela tradicional, sense presses i, per tant, sense rebentar preus. Quant als treballadors, des de feia temps l’empresa ja no cobria les baixes; si puntualment necessitaven algú l’agafaven d’una ETT. No s’ha produït cap conflicte laboral, els treballadors són ben conscients de la situació d’inviabilitat futura de l’empresa. Tothom ha cobrat bastant més del que per llei els corresponia ja que els amos de l’empresa, que a la vegada hi treballaven com qualsevol altre però moltes més hores, no han volgut quedar malament amb ningú. Evidentment els proveïdors també han cobrat sense problemes ja que l’empresa no ha deixat mai de pagar al comptat. Els bancs no tindran cap problema per cobrar els seus crèdits. Doncs bé, tot això que pot semblar tan normal a ulls d’un que no segueixi de prop el món de l’empresa, no deixa de ser l’excepció que confirma la regla. Dissortadament.

6 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

un exemple a seguir. La meva filla li varen tancar l'empresa on treballava fa tres anys i mig i fins aquest més de novembre no cobrarà del fons de garantia salarial. Diuen, ja ho veurem.

Clidice ha dit...

Res a veure amb les d'aquí, m'agradaria ensopegar una empresa amb aquesta ideologia. Em temo que no n'he vist mai cap :(

Miquel Saumell ha dit...

Puigcarbó,
El cas que expliques és més la norma que l’excepció. Dissortadament.

Clidice,
Alguna n’hi ha, no tots els empresaris són uns irresponsables socials.

Anònim ha dit...

És que de ben segur no hi tenien un comité sindical d'empresa que els expliques com ho havien de fer, per tirar endavant. Que ells en saben molt d'això, d'ensorrar encara més empreses ja ensorrades.

Sarrianenc ha dit...

Certament el cas que expliques és digne de ser remarcat per lo poc habitual que és trobar persones amb un sentit del deure i la ètica tant arrelats i disposats a posar diners de la seva butxaca per acabar un projecte professional com cal.
Dit això també cal dir que el cas és poc habitual perquè aquests senyors han pogut portar la iniciativa en tot moment, cosa que en la majoria de situacions de crisis no s’aconsegueix.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
No ho sé, però intueixo que els sindicats no hi han intervingut, i tot això que s’han estalviat els treballadors!

Sarrianenc,
Sóc molt conscient que aquest cas és l’excepció que confirma la regla, i precisament per això ho he explicat. També per deixar constància que no tots els empresaris són uns escanyatreballadors com tant sovint alguns ens volen fer creure.