.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 15 de setembre del 2011

Si no pots amb el teu competidor, intenta pactar-hi o compra-li el negoci

Recordo el cas d’una gran companyia que va acabar comprant Rosdor, una petita empresa anoienca propietat d’un igualadí, amb l’únic objectiu de tancar-la i evitar que li seguís fent la competència. Rosdor produïa i venia snacks (les seves patates rosses eren de les millors que hi havia al mercat) en una zona en la que pràcticament en tenia el monopoli. Aquell èxit empresarial feia nosa a la gran multinacional, i la solució per posar fi a la competència va ser dràstica: oferir l’oro i el moro al propietari d’aquella petita empresa per tal que no pogués negar-se a vendre-la. El senyor Seuba va cobrar trinco-trinco i es va acabar la competència tan aviat com els nous propietaris de Rosdor van abaixar definitivament les persianes.

Per acabar aquesta història cal recordar que amb aquells diners el fundador de Rosdor va crear una altra empresa, Paellador, que encara té més èxit que la primera. En comptes de patates rosses ara elaboren i venen paelles i altres especialitats gastronòmiques precuinades i llestes per escalfar i consumir.

Aquest episodi m’ha vingut al cap veient que sobre el tema de la llengua catalana i la ferma voluntat que tenen alguns de deixar-la reduïda al consum familiar i poca cosa més, aquí tenim dos partits que es fan durament la competència. Un de gran a nivell d’estat, el Partido Popular, i un de petit a nivell més local, Ciudadanos. Doncs bé, no m’estranyaria gens que mes tard o més d’hora Ciudadanos acabés sent el Rosdor de la política catalana, tot i que sóc incapaç d’intuir qui faria llavors el paper de Paellador.

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Ha, ha... no sabia això del Paellador. I si recordo les patates Rosdor!

El partit de la Rosa Díez, sinó ha estat engolit pel PP abans, estaria disposat a fer la feina bruta de Ciudadanos/ciutadans/Ciudadanas/Ciutadanes

Francesc Puigcarbó ha dit...

potser les Natfry de Polinyà eren encara millors.

La comparacio hauria estat millor amb bunyols, que es el que és Ciutadans o el partir de Rosa Díez alies Egpaña, Egpaña, Egpaña.

salut

Miquel Saumell ha dit...

Galderich,
Al capdavall, PP, C's i UPyD defensen més o menys el mateix. Si aquests tres partits es presentessin col·ligats a les eleccions farien una sabia decisió i traurien uns resultats millors que la suma dels tres presentant-se per separat. Però no els donem idees...

Puigcarbó,
Les Natfry de Polinyà no les vaig conèixer i no ho puc valorar, però et puc assegurar que les Rosdor eren molt bones.