.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

diumenge, 1 de juliol del 2012

Ateneuesfera d’estiu 2012

Micro debats força interessants els que van anar sorgint ahir durant la catorzena edició de l’Ateneuesfera, unes trobades presencials de blogaires que en Guillem Carbonell i cinc persones més van inaugurar la primavera de l’any 2008 a l’Ateneu Barcelonès. Ahir en Guillem ens va proposar canviar el lloc de la trobada i fer-la aquest cop a la Sala de Juntes d’aquella venerable institució, una idea força encertada i molt convenient de cara a futures trobades. No és el mateix trobar-nos al voltant d’una taula diàfana, seients còmodes i aire condicionat que entre aquelles columnes de la sala Borralleras, que de vegades t’obligaven a fer determinats malabarismes posturals poc recomanables si es vol evitar el risc d’agafar torticolis.

En els pocs més de quatre anys transcorreguts des d’aquella primera trobada tot plegat ha canviat molt, i si ens centrem en el món més particular dels blogs, i també en el d’internet en general, les coses han canviat tant que sembla que en comptes de només quatre anys ja n’hagin transcorregut quaranta. Fa quatre anys, per exemple, no es parlava de twitter ni de facebook, i els blogs tenien molt limitades les seves possibilitats tècniques. Evidentment cadascú utilitza aquestes eines segons millor li convé, i com que no hi ha regles escrites sobre el seu ús tampoc no ens ha de sorprendre que ahir no coincidíssim en les nostres valoracions. Això ja dóna una idea de la diversitat de perfils que hi ha en aquestes trobades, i de les idees poc coincidents que uns i altres tenim sobre el futur de la societat digital i el d’aquestes eines en particular.

Així, ahir vam canviar impressions sobre la possibilitat de la desaparició de facto dels llibres de paper, que segons alguns es produirà en un termini més aviat curt que llarg, i que segons uns altres tenen perfectament garantida la seva supervivència. El mateix debat el vam estendre al futur dels diaris de paper, i com no podria ser d’altra manera es va mencionar el llibre Internet para periodistas, de la nostra companya ateneuesfèrica la periodista Sílvia Cobo. El llibre de la Sílvia s’havia presentat pocs dies abans a Madrid (Espanya) i dilluns passat se’n va fer la presentació a l’Ateneu Barcelonès, amb la presencia de cinc blogaires ateneuesfèrics. Es tracta d’una obra molt interessant i didàctica, no només pels periodistes sinó per a qualsevol persona interessada en aquests temes. Sobre l’estat actual de la blogosfera i cóm veiem els nostres blogs també van sorgir opinions força contraposades, des de qui veu els blogs en decadència fins els optimistes que hi veiem més futur que passat.

Entre les catorze persones presents ahir a l’Ateneu hi havia un nou fitxatge de l’Ateneuesfera, la Neus Prats, infermera de professió i autora del blog La meva Barcelona. Amb aquesta incorporació ja som 56 les persones que fem blogs (relacionats a la columna de la dreta d’aquest blog) que almenys una vegada han passat per aquestes interessants trobades presencials de blogaires.

***

PS: en Guillem Carbonell, la Roser Caño, en Víctor Pàmies i en Xavier Caballé també hi han dit la seva.

16 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Mira si dóna això dels blogs, que fins i tot, els mateixos participants en una trobada hi apliquem el nostre filtre i en surten cròniques ben diferents i diverses.

Reconec el que hi expliques, però segur que destacaria altres temes i coses com a més importants.

Hi haurà molta disparitat d'opinions al respecte del lloc de trobada: Sala Borralleres, Sala de Juntes, Jardí romàntic.

Ahir, per les circumstàncies la Sala de Juntes va ser el lloc idoni. Però jo prefereixo mil vegades l'entorn del Jardí romàntic per a l'estiu i la Sala Borralleres té un cert encant.

Futur dels blogs... Hi ha alguna ateneuesfera on no haguem parlat del futur dels blogs?

D'ahir també va ser interessant tota la conversa al voltant del retorn econòmic que pot comportar escriure en un blog, des de publicitat, regals, encàrrecs d'escrits... Un món a explorar.

Galderich ha dit...

A mi m'agraden les diverses cròniques que els ateneuesfèrics feu perquè totes són diferents i totes són fidels al que va passar.

Dit això, crec que aquesta ateneuefera fou especialment interessant tot i no passar de les presentacions perquè d'una cosa anàvem a l'altre, que d'això es tracte.

I sobre la Sala, m'agrada tenir una mica de tortículis...

Neus. La meva Barcelona. ha dit...

Doncs va ser l'estreno per mi l'ateneuesfera! moltes gràcies per l'acollida i per deixar-me participar en el grup. Tot va ser molt interessant...3 hores non stop, sou uns fieres! Doncs, si m'hi deixeu, la propera tb vindré a la sala que sigui!
Salutacions!

Aitor ha dit...

Jo no hi vai poder assistir però ja m'aniré assabentant del que vau parlar, tot i que m'ha quedat clar que hauré de llegir diverses cròniques! :)
Espero poder anar a la propera Ateneuesfera!

Clidice ha dit...

Quin greu no haver-hi pogut assistir, la propera serà, però. Ui, aquesta sala no la conec!

Sílvia ha dit...

Gràcies Miquel! Per venir a la presentació i per citar-me al blog. A veure si vinc a la de tardor!
bon estiu!

Anònim ha dit...

És inevitable que cadascú tingui una visió diferent de la trobada, dels punts d'interès, del lloc per reunir-se...

Jo, ahir, també en vaig treure un profit especial. Si alguna cosa vaig trobar de diferent respecte altres trobades va ser la sòlida mirada que cadascú tenia dels seu (seus) bloc. Quan més sòlid és el projecte que hi ha darrere d'un bloc més ens enriquim els altres de les exposicions individuals.

Jo, com en Pàmies, també prefereixo el jardí romàntic.

Barcelonauta ha dit...

Llàstima no haver pogut estrenar aquest lloc de reunió... Gràcies per la crònica, Miquel.

L'apuntador ha dit...

Qualsevol espai de l'Ateneu m'està bé. Gràcies per la crònica, Miquel, i a la resta, gràcies per les aportacions que vau fer ahir. Sempre n'aprenc alguna cosa de l'Ateneuesfera. Fins la propera, bon estiu!

Guillem Carbonell ha dit...

; ) jo em quedo amb l'expressió "3 hores non stop", la Neus m'ha donat títol pel meu breu post. I respecte la sala... la sala de Juntes aporta moltes coses bones: és àmplia per si som més i correcte tot i que fóssim menys, està a prop del bar, acondicionada. En tot cas... veurem, veurem! Bon estiu!

Unknown ha dit...

A veure si a la propera tinc més possibilitats. Malauradament quan tens una criatura petita els caps de setmana es compliquen. Gràcies per mantenir viva la idea inicial de l'Ateneusfera. He après molt amb vosaltres.

Daniel Vidal ha dit...

Va ser una magnífica reunió. Crec, fins i tot, que més "madura" que en altres ocasions.

Un plaer, com sempre, trobar-vos i adquirir coneixement personalment.

Bon estiu, companys!

Felipe Blasco ha dit...

Només hi he anat a una trobada. Des d'aleshores he canviat de blog. A veure si puc venir més endavant. Salutacions. Gràcies pel post.

Miquel Saumell ha dit...

Víctor,
La gràcia és que cadascú ho explica a la seva manera, sense normes preestablertes. Però tens raó, vaig deixar molts temes sense tractar.

Galderich,
Coincidim, excepte en la vocació d'agafar torticolis.

Neus,
Benvinguda, però a partir d'ara ja no has de dir "si m'hi deixeu", ja n'ets membre de ple dret.

Aitor,
Ja ho saps, venir només depèn de tu.

Clidice,
Doncs sí, et vas perdre conèixer la sala on es prenen les grans decisions de l'Ateneu Barcelonès. Em sembla que jo vaig seure a la cadira del senyor Cabana. Poca broma!

Sílvia,
Doncs apa, a veure si fas un esforç i t'hi reincorpores. Ja he començat a llegir el teu llibre. Promet!

Enric,
Coincideixo en les teves apreciacions. I sí, el jardí romàntic és especial, però dissabte feia tanta calor...

Barcelonauta,
Encara que no vinguessis t’anem llegint o, més ben dit, mirant.

L'apuntador,
No ets l'únic que aprens coses noves de l'Ateneuesfera, penso que ens passa a tots més o menys el mateix.

Guillem,
Coincideixo i, al capdavall, tu manes. Per cert, la teva crònica t'ha sortit "desdatada", el 26 en comptes del 30 ;-)

Andreu,
Encara hi ha allò dels cangurs, no? Sigui com sigui, tots aprenem de tots.

Daniel,
Estic d'acord amb la teva valoració. Bona part del mèrit és d'en Guillem.

Felipe,
Ja saps que sempre seràs benvingut.

Marta ha dit...

Acabem d'arribar d'unes petites vacances i per això no varem poder ser-hi, però agraeixo les vostres cròniques així ens heu posat al dia. Espero que a la tardor podrem ssistir-hi. Gràcies

Miquel Saumell ha dit...

Marta,
Vosaltres no pareu mai de fer vacances, eh! Dóna-li records al Salvador.