.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dissabte, 18 d’abril del 2015

Vintena Ateneuesfera, amb sorpresa inesperada


Dijous 16 d’abril quatre senyores i sis senyors que fem blogs ens vam trobar a l’Ateneu Barcelonès per celebrar la vintena edició de l’Ateneuesfera, que és amb aquest nom com es coneixen unes trobades de blogaires que van començar fa set anys, l’any 2008, gairebé a la prehistòria de les xarxes socials. Set anys en aquest món equivalen a generacions, i els blogs, les xarxes, les noves eines, formats i possibilitats tècniques que han anat sorgint, així com la manera de gestionar-ho, han canviat tant que ja no s'assemblen de res amb el què teníem l'any 2007. Òbviament en aquests set anys alguns blogs de l’Ateneuesfera han desaparegut, altres s’han renovat, altres han canviat de plataforma; hi ha tota la casuística. L’estadística freda ens diu que en aquestes vint sessions han passat per l’Ateneuesfera 63 blogaires tot i que de blogs en són bastants més, perquè hi ha blogaires que en gestionen més d’un i més de dos, i algun ateneuesfèric més de deu i tot.

La sorpresa es va produir a l’hora de l’aperitiu, just abans de començar el sopar, quan l’ànima d’aquestes trobades, el periodista Guillem Carbonell, ens va anunciar solemnement que aquesta era l’última Ateneuesfera que convocava ell. Cal recordar que en Guillem ha sigut l’únic blogaire que ha estat present en totes i cadascuna de les vint edicions comptant aquesta, i ha organitzat les trobades i dirigit els debats amb força encert. Ras i curt, sense ell l’Ateneuesfera no existiria. Ara, però, raons personals, familiars i professionals, combinades amb la convicció que aquestes sessions potser necessiten una renovació de format, l’han fet decidir a enretirar-se una mica i deixar pas a altres persones que se’n vulguin ocupar de cara el futur.

Recuperats de la sorpresa inicial es va debatre la situació creada, i fins i tot algú va gosar dir -jo mateix- que si en Guillem plegava l’Ateneuesfera desapareixia amb ell. Però cap dels presents es va apuntar a aquesta teoria, i això m’indica que no era pas la més encertada. Bé, finalment vam concloure que: 1/ tot i que a partir d’ara no la convocarà en Guillem, l’Ateneuesfera continuarà; 2/ gràcies a la cortesia d’en Guillem, que ens permet seguir utilitzant el nom, l’Ateneuesfera no canviarà de nom; 3/ per a properes trobades es mantindrà la tradició del lloc de la reunió, l’Ateneu Barcelonès del carrer Canuda; 4/ el format de les properes trobades el decidirem entre tots els ateneuesfèrics que tinguem interès en la seva continuïtat.

Dues notes finals després de la vintena Ateneuesfera: 1/ tot i que hi havia qui suggeria fer un manifest solemne per certificar la mort dels blogs com a xarxa social, tot i acceptant que segurament el blog ja fa temps que ha deixat de ser una xarxa social, constatem també que els nostres blogs tenen una salut de ferro; 2/ en Guillem es mereix l’agraïment sincer dels ateneuesfèrics per la bona feina feta durant aquests set anys. Ara caldrà veure si entre els interessats en donar continuïtat a l’Ateneuesfera som capaços de mantenir-la i, per què no?, millorar-la. Les ganes sembla que hi són però només el temps ens donarà la resposta.

19 comentaris:

Allau ha dit...

Com bé dius les ganes hi són, jo crec que no serà tan difícil prosseguir d'alguna forma, encara que no sigui tan ambiciosa.

I tot l'agraïment del món a en Guillem per haver-ho gestionat tan be tots aquests anys.

Galderich ha dit...

Ostres, ni un secretari hagués aixecat una acte tant exacte com aquesta. Li falten les anècdotes tipus "Marco Polo" i d'altres que fan que les ateneuesferes siguin alguna cosa més que reflexions a l'entorn del món virtual que el fem tangible.

I com tots pensem, gràcies Guillem!

Guillem Carbonell ha dit...

Hola Miquel, em sembla un resum perfecte, endavant amb l'Ateneuesfera! Si la continueu jo seguiré venint, és clar!

Puigmalet ha dit...

Ha canviat el lloc, han canviat els blogs i ara canvia l'organitzador. Amb set anys passen tantes coses. Mentre no canviïn les nostres ganes de compartir experiències, endavant.
I sobretot, moltes gràcies, Guillem!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Moltes gràcies per la dedicació i temps destinat a aquestes ateneuesferes, Guillem. Caldrà garantir-ne la continuïtat entre tots. Renovar-se o morir!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Moltes gràcies per la dedicació i temps destinat a aquestes ateneuesferes, Guillem. Caldrà garantir-ne la continuïtat entre tots. Renovar-se o morir!

Salvador ha dit...

Cal agrair a en Saumell la seva magnífica crònica i anàlisi dels set anys d'Ateneuesfera, com també cal agrair a en Guillem el seu treball per convocar-les puntualment cada any.
Penso que els blocvaires tenim encara molta corda, almenys parlo per mi mateix que ja vaig pel novè any del meu blog, i que com a blocaire convençut penso anar seguint mentre en tingui la motivació, i penso que amb la perspectiva històrica que se'n tira al damunt, tindrem tema per estona...
Gràcies Miquel i gràcies Guillem, i si entre tots aconseguim un rellançáment del tema, serà benvingut.

Anònim ha dit...

Lamento no haver pogut assistir a la 20a Ateneuesfera. Dit això, em sumo als agraïments al Guillem per la seva feina i a mantenir viva la trobada. Compteu amb mi!

Pere Andreu Jariod ha dit...

Em sumo a l'agraïment al Guillem, i de retruc també al Miquel per aquesta i altres cròniques. Aquests últims cops no he pogut venir a l'Ateneuesfera, també per raons familiars i professionals. Espero que la trobada es mantingui i poder-m'hi reenganxar ben aviat. Sempre s'aprenen coses de l'experiència dels altres.

Marta ha dit...

Veig de encara no hi ha comentaris de cap dona, així que sóc la primera. Penso com vosaltres que cal agrair a en Guillem la seva tasca i que els blocs no decaiguin, aquests són un mitjà que no es pot comparar amb altres eines de contactes socials, a més de ser un bon exercici per a la pràctica de l'escriptura. Estarem al cas de properes trobades.

Clidice ha dit...

D'entrada les disculpes per no haver pogut assistir en aquesta. La política que ho fa malbé tot. I, el més important, agrair a en Guillem l'esforç, la constància i la paciència també. Com què no el perdrem de vista, espero, ja li farem arribar personalment.

D'altra banda, no estaria de més començar a fer pluja d'idees sobre quina ha de ser la fórmula més adequada. Perquè em costa pensar de perdre-us de vista, i de perdre'm l'oportunitat de conèixer cares noves.

Abraçada del Baix Nord :)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Potser, ja que som tots tan 2.0, podríem obrir un grup de Facebook o una llista de distribució amb tots els ateneuesfèrics per recollir les gotes de la possible pluja d'idees. O fins un grup de WhatsApp si el pinyol és de menys de 50 persones!

Miquel, em vaig oblidar d'agrair-te també les cròniques exquisides de les Ateneuesferes! Un luxe tenir-te de secretari sense càrrec! :)

Marta Millaret ha dit...

Com a tercera dona i segona Marta que comenta, coincideixo amb el missatge d'agraïment a en Guillem per organitzar vint (vint!) Ateneuesferes i a en Miquel per les seves vint (vint!) cròniques. És bonic valorar totes les estones que aquestes trobades han regalat als seus participants. Continuarem!

Teresa ha dit...

Sens dubte una bona crònica i agraeixo haber estar convidada a les darreres edicions i poder conèixer i compartir aquest vincle comú i d'inquietuds que compartim. Estic segura que sumarem més edicions!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

He actualitzat fins on he pogut i sabut, una llista d'ateneuesfèrics amb Twitter, a partir de les dades dels blogs catalogats pel Miquel en el menú dret d'aquest blog i dels que he sabut trobar l'adreça Twitter. Si hi manca algú o algú no hi vol constar, només m'ho ha de dir i la modifico:

https://twitter.com/vpamies/lists/ateneuesfera/members

Miquel Saumell ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris. En general, sembla que hi ha ganes que l'Ateneuesfera tingui una continuïtat i, amb la col·laboració de tothom, segur que la tindrà.

Unes comentaris:

-"fallu gordu" haver oblidat el Marco Polo de la Beli, sí. Després he descobert que és una App molt venuda.

-encara que en Guillem ja ens ho havia dit de paraula, cal deixar constància que després ha escrit que "seguirà venint". D'altra manera costaria d'entendre.

-deixar constància també que encara no està del tot resolta la denominació: blogaire (és la meva opció) o "blocaire". Ja ho vàrem discutir una vegada.

-em sumo a la Clidice a la seva petició d'una "pluja d'idees", sense presses però... sense oblidar-ho.

-al Víctor, 3 coses: 1/ passo bastant del FB (ho veig com un gran safareig), tot i que també en tinc un d'obert per enllaçar el TW. Però potser és que no m'hi acabo de fer. 2/ Fer un grup de WA no s'ha d'excloure. 3/ La llista d'ateneuesfèrics al TW ho trobo molt bona idea, sense oblidar que en Guillem va obrir el compte https://twitter.com/ateneuesfera que potser podríem reactivar.

-la Marta "voladora" m'atribueix uns mèrits que no em pertoquen: com que em vaig incorporar a la 3a Ateneuesfera, de cròniques "només" n'he fet 18, no 20 ;-)

Vull obrir un "google groups" per facilitar les nostres comunicacions. Té la pega que qui utilitzi un email que no és gmail se n'haurà de fer un de nou, però és molt pràctic. Té l'avantatge que qui es vulgui "despenjar" no ho ha de demanar a ningú ni donar explicacions; marxa i llestos.

Estarem en contacte!

Daniel García Peris ha dit...

Gràcies Guillem i llarga vida a l'Ateneuesfera!

Miquel Saumell ha dit...

Daniel,
Gràcies, fa temps que no et veiem pel palau del carrer Canuda, molt aviat rebreu la convocatòria per l'edició 21.

Daniel García Peris ha dit...

Sí Miquel, ja li deia al Guillem, si no és en cap de setmana ho tinc difícil per venir :-(