.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 7 de juny del 2019

Una iniciativa igualadina molt engrescadora

(L’article original en versió paper es va publicar el 31 de maig de 2019 a la pàg. 2 del núm. 1.915 de La Veu de l'Anoia)

El Rec és una zona emblemàtica d’Igualada però, alhora, poc coneguda. Un grup d’igualadins de perfils professionals diversos, considerant el terme igualadí en un sentit ampli —jo mateix, que no sóc igualadí, col·laboro amb aquest grup—, va iniciar fa cinc anys un projecte molt ambiciós. L’objectiu era deixar constància documental d’una part molt important de la història d’Igualada, la que ha tingut el Rec com a protagonista. Aquesta és una tasca que no es podia anar deixant pendent, ja que, mentrestant, es corria el risc que desaparegués de manera irreversible la memòria col·lectiva dels protagonistes directes d’aquesta història.

Abans que vagi desapareixent la gent directament involucrada en la història d’aquesta infraestructura tan emblemàtica, i es perdi definitivament la memòria col·lectiva, calia recollir els records dels seus protagonistes. El projecte s’ha articulat a través de l’entitat CERCA, i consisteix a documentar tota mena d’activitats relacionades amb el Rec. Així, l’objectiu del grup promotor ha consistit a recopilar els testimonis particulars dels pagesos, transportistes, blanquers, comerciants, industrials tèxtils i, en definitiva, de qualsevol persona que hagi tingut alguna relació amb el Rec. Aquesta primera fase del projecte ja es va completar, mitjançant l’enregistrament d’una trentena llarga d’entrevistes amb els protagonistes d’aquesta història.

Aquesta recopilació de testimonis, però, només és el principi d’un programa més ambiciós. A partir d’ara, partint d’aquestes entrevistes filmades que sumen moltes hores d’enregistrament, caldrà fer un muntatge audiovisual d’una durada raonable. Caldrà, també, seguir recollint documentació de les institucions, i també dels arxius particulars. Un cop enllestides aquestes tasques, s’haurà de donar a conèixer el treball final, en format llibre, vídeo i/o altres suports analògics i/o digitals. L’objectiu final d’aquest projecte és posar a l’abast de qui tingui interès en la història del Rec un material suficientment interessant, i distribuir-lo a les entitats interessades de cara al coneixement de les futures generacions.

Però per poder completar el projecte es necessita més finançament, ja que els ajuts rebuts fins ara són molt d’agrair però insuficients. Seria d’esperar que les institucions públiques —Generalitat, Diputació, Consell Comarcal i Ajuntament— es conscienciessin de la importància d’un projecte molt engrescador que va més enllà del seu vessant estrictament igualadí, i ajudessin a completar-lo.