Els set grans grups tecnològics americans, coneguts com els set magnífics —Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia i Tesla, ordenats per estricte ordre alfabètic i no per volum de negocis— fa relativament pocs anys o no existien o eren empreses tan petites que passaven desapercebudes. Els rànquings empresarials han canviat amb molta rapidesa, i aquests canvis inevitables ens afecten a tots.
D’aquestes set empreses, la majoria produeixen i comercialitzen software (tecnologia), uns productes que caben en la memòria d’un ordinador; no són productes que necessitin molt espai físic de magatzematge com passa, per exemple, amb els fabricants de vehicles. Si ens fixem en aquest sector industrial, un clàssic, veurem que dels grans fabricants de cotxes de Detroit cada dia se’n parla menys, i ara hem de mirar cap a l’Orient per trobar els fabricants més importants.
Deixant de banda el sector financer, fa trenta anys un rànquing americà de les set empreses més importants estava format per dos fabricants d’automòbils (GM i Ford), una petroliera (Exxon), dues tecnològiques (AT&T i IBM), una corporació molt diversificada (GE), i una tabaquera (Philip Morris). Parlem d’un rànquing, perquè hi ha moltes maneres de considerar la importància d’una empresa. Sigui com sigui, ens dona una idea del gran canvi que hi ha hagut en molt poc temps.
Només tenim una manera d’enfocar la nova realitat, i consisteix a adaptar-nos al canvi com més aviat millor, aprofitant tots els avantatges que la nova situació ens ofereix. Es quedaran pel camí aquells que es neguin a acceptar que el món està girant amb molta més rapidesa que abans, aquells que es neguin a acceptar que aquesta nova situació ens comporta a tots un esforç d’adaptació que resulta imprescindible.
.
"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)
dilluns, 27 de gener del 2025
Canvis inevitables
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada