.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 7 de gener del 2009

La data de les eleccions a Euskadi

Els socialistes espanyols s’han queixat en veu alta de que el president d’Euskadi hagi decidit celebrar les properes eleccions basques el primer de març. Els populars espanyols també, però en veu més baixa. La resta de partits em sembla que fins ara no han dit ni ase ni bèstia. L’inconvenient que hi troben els partits d’obediència espanyola és que el primer de març és també el dia fixat prèviament pel president socialista de Galícia per celebrar les eleccions gallegues. Quina casualitat! diran els uns. Casualitat buscada! diran els altres.

A veure, no havíem quedat que el president Ibarretxe és, per llei, qui té la potestat d’escollir la data de la jornada electoral? Doncs si és així, resulta evident que Ibarretxe escollirà la data que més li convingui a ell i al seu partit, no? O és que potser hi ha algun article de la llei electoral que digui que la data ha de ser la més convenient per l’oposició? O tal vegada està prohibit celebrar eleccions a Euskadi i a Galícia el mateix dia? Oi que no? Doncs què dimonis pretenen els socialistes espanyols? Pretenen potser que la data que esculli el PNV no sigui favorable al PNV sinó que beneficiï al PSOE? De veritat, molt més sovint del que seria desitjable els polítics es queixen sense motiu, només per queixar-se. I entenc que ells haurien de ser els primers en donar exemple a la ciutadania.

L’1 de març els bascos aniran a votar, i penso que ja són prou grans per saber què els convé al marge de que la data elegida pel seu president sigui més o menys convenient per a uns o per els altres.

Per cert, el PP ja ha dit que donarà suport com a lehendakari a Patxi López, líder del partit socialista. Per tant, els que tenien in mente votar PP poden votar directament PSOE i s'estalviaran feina; votin PP o votin PSOE els vots per escollir lehendakari aniran a parar a la mateixa persona. Al cap i a la fi a Euskadi ambdós partits defensen el mateix, i ja no se'n amaguen gens.

10 comentaris:

ISB ha dit...

Miquel, com bé dius, no se n'amaguen, i això és bo. Una altra cosa és que el resultat que vingui d'això ho sigui o ens agradi (i no parlo ara del País Basc...). Al País Basc ja veurem què passa, però...
Per altra banda, he llegit que a la revista Elle (no comment sobre les meves lectures ;)) hi ha un reportatge amb 'celebrities' espanyoles embolicades amb la bandera celebrant la marca 'Espanya', i també ho trobo molt bé -hi ha molts catalans com el tricicle, el pau gasol, la montserrat caballé, etc. Aclarir-se està molt bé, trobo.
Salutacions!

Anònim ha dit...

Doncs sí. Aclarir-se està molt bé. I més si és a Elle. En rigor, els catalans sempre ens havíem embolcallat en la bandera espanyola, fins que algú ens va dir que no ho havíem de fer.
Per altra banda, qualsevol partit, tots i cadascun, critica el fet que les convocatòries electorals siguin fixades en funció dels interessos del govern de torn. També ho fan els nacionalistes quan són oposició, no?
Ha de ser part del joc, m'imagino.
Molt bon dia
Àngel

Trina Milan ha dit...

Miquel,
els interessos de cadascú són els que són; i les banderes on s'emboliquen també; jo no faré cap escarafall per la bandera, sigui la que sigui, que les emocions mai no són gaire bon company de camí quant es referim a política i així ens va...ja veurem com anirà tot plegat; les conveniències sembla que ho són per als polítics i no pas per a la gent...aquest és el mal...salut i bon any!

Anònim ha dit...

A Euskadi i a tota la pell de brau, ja ho deia aquell, el que més se sembla a un politic de dretes és un d'esquerres. Per cert, algú ha sentit dir alguna cosa sobre la cuestió del finançament català evidentment en boca de la política mes votada a Catalunya

Miquel Saumell ha dit...

Aubachs
No he vist l’Elle però sí que he llegit un resum del reportatge. M’ha emocionat però, amb tota franquesa, entre les personalitats hi he trobat a faltar a la ministra Chacón. Tot plegat els hagués quedat molt més arrodonit.

Àngel,
Això que expliques dels que s’embolcallaven amb la bandera deu ser cosa de temps passats, jo no ho recordo. Això sí, abans, quan es penjaven banderes als balcons, almenys al meu poble la quatribarrada la partien en dues meitats, i d’una senyera els en sortien dues d’espanyoles. Eren més petitetes però feien el fet. Avui en dia si la pengen, cosa que almenys aquí a Sarrià ja no ho fa gairebé ningú, ja no les parteixen en dos, les pengen senceres.
Quan a les dates de les eleccions tens tota la raó però insisteixo, si tradicionalment funciona així, per què em d’escoltar la mateixa musiqueta sempre que es convoquen eleccions?

Trina,
Si per mi fos i com a combinació de colors, a mi la bandera que més m’agrada de totes és la de Sud Àfrica (la d’ara, no la d’abans). I m’agrada constatar que em tornes a donar la raó al dir que els polítics van per una banda i la gent per una altra. Els que circulen contra direcció, però, són ells.

Saltenc,
Doncs ara que ho dius, no. Ni ha sortit a l’Elle ni ha obert la boca, en públic, sobre el tema dels diners. Jo, que sóc molt perspicaç, dedueixo que és perquè tot plegat ja li va bé. Sembla ser que la ministra Chacón té ara mateix altres objectius polítics.

Manel Balasch Esteve ha dit...

Aquestes eleccions poden ser un punt d´inflexió a Euskadi.
Penso que tothom ha de fer un pensament a Euskadi.
PNV - a vegades es excesivament excloent
PSE - a vegades es federalista i d´altres ni se sap
PP - tot i les meves discrepançes amb ells, el cert es que viuen un infern a Euskadi
Abertzales (HB) - que siguin capaços de trencar amb ETA

Anònim ha dit...

Algú em pot explicar el suposat benefici que treu el PNV de fixar les eleccions coincidin amb les gallegues? No el veig per enlloc

Miquel Saumell ha dit...

Manel,
Jo crec que el pensament a Euskadi ja el tenen fet fa anys i cadascú tria el que li sembla millor o, si vols, menys dolent. Bàsicament el que al meu entendre han d'escollir en primer lloc és si donen suport a un partit que decideix localment o a un partit que decideix a centenars de quilometres del territori. Aquesta seria per a mi la decisió bàsica. A partir d'aquí, escollir les sigles concretes ja seria bufar i fer ampolles.

David,
Segons interpreta la premsa, el PNV ha de fer el mateix esforç coincideixin o no les eleccions, mentre que en cas de coincidència els partits d'àmbit estatal amb despatx i maquinaria electoral a Madrid (PSOE i PP) han de dividir esforços entre Euskadi i Galícia. Això és el que diu la premsa i si a Ibarretxe li surt bé la jugada tothom li aplaudirà la seva sorprenent decisió.

Vida quotidiana ha dit...

Suposo que el PSOE també es queixarà a Manuel Chaves cada cop que convoca les eleccions andaluses el mateix dia que les eleccions generals....

Miquel Saumell ha dit...

Potser t'oblides d'un petit detall, David. El PSOE no es pot queixar a Chaves ja que casualment Chaves és el president del PSOE. Vull dir que en aquest cas tot queda a casa.