.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 4 de març del 2009

Resulta inevitable la corrupció política?

No ho puc evitar, els anys m’han anat convertint cada vegada més escèptic amb els polítics. Quan sento parlar a un polític del seu gran sacrifici personal per servir a la societat normalment no me’l crec. Segurament no tothom és mereixedor de la meva incredulitat. Estic convençut que hi ha excepcions tot i que, dissortadament, crec que aquestes només confirmen la regla. No ens enganyem, amb molt poques excepcions el principal objectiu d’un polític és arribar al poder i utilitzar tots els ressorts i gaudir de totes les prebendes que el càrrec comporta. A partir d’aquí, d’haver-hi arribat, podem discutir sobre el segon objectiu d’un polític, un cop instal·lat al poder. Uns diran que si naps i els altres que si cols. Ara no hi entraré.

M’ha vingut al cap aquesta reflexió veient tot això que està passant amb el PP i també, però ara en menor mesura, amb el PSOE. Pel que es va veient sembla ser que hi ha gent emmerdada a tots nivells. Estic segur que també hi ha persones honestes que ara mateix se senten molt maltractades per aquestes acusacions de corrupció generalitzada. Hem de suposar que el temps i els tribunals aniran posant tothom al seu lloc. Temps al temps. Però encara que tot plegat no té gaire bona pinta, de moment no es pot parlar de cap delicte sinó tan sols de presumpcions, que es poden acabar confirmant o no. No s’hauria d’oblidar que Garzón ens ha demostrat sovint que ell també s’equivoca; fins i tot li han hagut de cridar l’atenció des del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Però parlant d’aquests temes tampoc puc evitar el record del que passava fa uns quinze anys, amb el PSOE al poder. Em refereixo als darrers agònics anys de Felipe González a La Moncloa. L’espectacle s’assemblava al d’ara però llavors amb morts i tot. Corrupció a dojo a tots nivells, i ja no presumpta sinó amb sentències judicials i condemnes en ferm. Veure com eren detinguts alts càrrecs del PSOE no era llavors cap novetat i sorprèn que alguns que ara piulen molt semblen haver-ho oblidat. No fa pas tant temps però es veu que per segons què i per segons qui la memòria és curta.

Per tant convé no perdre de vista la realitat. Els fets són els que són. Si agafant els últims trenta anys féssim un balanç de les condemnes judicials en ferm als polítics d’aquest país, avui per avui el primer lloc del podi l’ocuparia sens dubte el PSOE. Potser l’explicació fàcil és que en aquestes tres dècades el PSOE ha governat més que el PP i, per tant, ha tingut més ocasions de fer malifetes. Però llavors un arriba a la trista conclusió que la corrupció va sempre necessàriament associada a l’exercici del poder polític. I un es resisteix a donar per inevitables aquestes distorsions del sistema.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que un cop s'arriba al poder, l'objectiu del polític és mantenir aquest poder mitjançant la reelecció. I els mètodes per mantenir-lo no tenen necessàriament res a veure amb el programa electoral.

En quant a la corrupció, el poder tendeix a corrompre, però depèn de la cultura de corrupció que envolta el polític. A Mèxic (un estat fallit) ser corrupte és una necessitat, és una cosa que s'espera que facis i que no soprèn a ningú. Suposo que dins del PSOE del González hi havia un ambient similar.

Trina Milan ha dit...

Miquel,
aquesta reflexió me la faig constantment..no hauria de ser així, de fet no és així en molts casos, sobretot en el que es refereix a la feina de serveis públics, en el dia a dia, altra cosa és l'alta política, aquella que no té escrúpols davant de res, i això no està relacionat amb un partit o un altre, està relacionat amb les persones i la seva forma d'entendre l'acció política...no podem oblidar que de pràctica política a la "pell de brau" anem mancats; vint anys de democràcia no són res en la immensitat de la història..estem aprenent, a batzegades..salut amic

Unknown ha dit...

Home, parlar de Mèxic com a estat fallit ho trobo com a mínim un xic arriscat. No sé quan ni on hauràs visitat Mèxic, però jo no vaig tenir la sensació de buït en la seguretat i la majoria de coses funcionava força bé. Per molt que parlo amb mexicans de diferent tarannà tots respecten la legalitat (de fet la respecten molt). D'acord que hi ha focus de corrupció policial molt intensa i cadenes de favors i vinculacions entre polítics i sector financer, però això no el fa ser un estat fallit. Si Mèxic és un estat fallit el 85% d'estats ho són. Seria com dir que tota Itàlia és fallida perquè la màfia controla molts àmbits locals. Mèxic no és només el que surt a la tele, hi ha zones amb un teixit cívic i productiu que no donen la sensació d'estar vivint en un estat fallit. I només cal llegir els diaris o veure les notícies d'allà per veure que l'Estat pinta alguna cosa.... una anècdota, els protocols davant de situacions d'huracans al Yucatán es segueixen d'una forma gairebé religiosa.
Canviant de tema,hi ha gent que defensa un augment dels salaris dels polítics per atreure així els més capaços de cada societat. Sent un debat interessant, no sembla una explicació suficient per explicar per què alguns països tenen una classe política respectada i aquí no, a igual criteri econòmic.

Miquel Saumell ha dit...

Martí,
Gràcies però, francament, comparar Mèxic amb un estat fallit ho veig del tot exagerat, i comparar l'Espanya de Felipe (i la d’ara) amb Mèxic també.

Trina,
Quan parlava dels polítics no ho estenia al mon dels funcionaris on, com en tot col•lectiu, suposo que hi ha de tot. I això que dius de la "pell de brau" m'ha fet pensar en el torosborne. Fa una estona he passat pel Bruc i ja no hi era. Es veu que va caure, un cop més, i ara l’estant restaurant...

Andreu,
Sobre el que dius de Mèxic d'acord, tot i no conèixer el país.
Sobre les retribucions de, per exemple, un conseller de la Generalitat o un tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona que gestiona tants i tants milions, repetiré un cop més que són salaris tan baixos que mai podran atreure a gestors experimentats. Fa anys que ho dic però no em fan cap cas. I així ens va!

Anònim ha dit...

No, jo no comparo de cap manera l'Espanya de González amb Mèxic. Em refereixo a la cultura de corrupció que hi ha a Mèxic i ho comparo amb l'ambient que hi havia dins les reunions de polítics del PSOE a porta tancada.

Un estat fallit és un estat que no és capaç de portar a terme les funcions bàsiques de govern, com mantenir la seguretat ciutadana i la força de la llei.

Fa pocs dies, estudis del govern dels EUA indicaven que Mèxic està a punt de convertir-se en un estat fallit. Jo crec que ja ho és, i no és l'únic de l'Amèrica Central.

Unknown ha dit...

Martí, sent un debat interessant, reitero que si Mèxic és un estat fallit pels focus locals de manca de respecte per la llei Itàlia aviat ho serà perquè també es dóna el fenomen. I EUA? Quants assassionats hi ha als carrers de Washington o de Detroit?
Per sort Mèxic és molt gran, hi ha molta corrupció però no afecta completament la protecció dels seus ciutadans.
Per altra banda, respectant molt el lideratge d'EUA al món, diríem que els informes dels EUA de l'època Bush no em donen cap mena de respecte intel·lectual. Són els mateixos que justificaren atacs preventius per armes de destrucció massia que no apareixien. De fet, el que pugui dir un Estat sobre un altre, pot ser pura propaganda. I et poso un altre exemple: institucions europees s'han manifestat sobre el bilingüisme a Catalunya, uns cops favorables al model i d'altres desfavorables. Què passa, ha canviat alguna cosa o simplement l'interès per cremar-ho tot? .
Tu coneixes com va el tema. Què diu Przeworski? Dahl? Tarrow? Què diuen les ments pensants americanes? Sabem que Huntington percebia que la immigració mexicana és dolenta,a partir d'aquí tot un determinat corrent ideològic pot veure's legitimat per desenvolupar un discurs comparat que faria riure.

Miquel, estic d'acord amb tu, però crec qeu a banda de tenir sous de directius (amb incentius si es fa bé i desincentius si es fa malament) crec que fa falta quelcom més. Em refereixo al respecte de la societat vers la classe política. Mentre els polítics no se la guanyin ningú que vulgui prestigi provenint de l'empresa privada voldrà anar-hi, pel que pugui passar.

Anònim ha dit...

No em refereixo a la manca de respecte a la llei a algunes parts de Mèxic; parlo de la seva absència. Chiapas, Tijuana, Nuevo Laredo, Guadalajara... aquestes localitats t'haurien de sonar.

Per altra banda, t'asseguro que les ciutats de Detroit i Washington encara estan contingudes i sota control militar i policial. De moment, a 5 de març, no hi ha perill de sublevació rebel per cap govern alternatiu.

Miquel Saumell ha dit...

Martí,
Deixo el tema de Mèxic de banda doncs veig que en sabeu molt més vosaltres. A mi d'aquest país ara mateix em preocupen bàsicament uns fabricants de León que fan molt la competència a clients meus d’aquí jugant amb uns costos salarials més baixos i un canvi amb l’euro molt favorable per a les seves exportacions a Europa.

Andreu,
El respecte de la societat vers la classe política primer se l’hauran de guanyar els polítics. I t'asseguro que amb projectes com aquest que s'ha fet públic ara de regular qui renta els plats a casa (textual) no van pas pel bon camí.

Elsunsielsaltres ha dit...

Molt bona pregunta, Miquel! Aquesta nit justament ens preguntem això, de 22:45 a 23:45, a BTV: Tots els polítics són iguals? Tots són corruptes? Les darreres detencions per corrupció han minvat la vostra confiança en els polítics? http://blog.btv.cat/elsunsielsaltres

Miquel Saumell ha dit...

Elsunsielsaltres,
Llàstima! Ahir no vaig poder veure el vostre programa, per cert, un excel·lent programa de debat.