.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 17 de novembre del 2010

Bilingüisme asimètric del PP. Més dades

De vegades els amics del PP encara gosen dir-me que exagero. Avui els tornaré a demostrar que no exagero, que són ells els que menysvaloren la llengua catalana. He rebut la propaganda electoral d’aquest partit, on juntament amb la papereta de votació s’hi acompanya un full DIN A4 escrit per les dues cares.

Cara A
• 1/3 de la cara A l’ocupa el meu nom i adreça, acompanyats del logo del partit i d’un títol que diu Soluciones para la crisis.
• 2/3 de la cara A estan ocupats amb un text escrit únicament en espanyol i signat pel senyor Rajoy, i que porta per títol El cambio en España empieza en Catalunya.
• Resum de la cara A: català, 0%; espanyol, 100%. Títols: 100% en espanyol.

Cara B
• 1/3 de la cara B l’ocupa un text signat per la senyora Sánchez-Camacho; la primera meitat en espanyol, la segona meitat en català. Resum: català 50%; espanyol 50%. Prioritat: primer l’espanyol, després el català.
• 2/3 de la cara B estan encapçalats per dos títols: Soluciones para Barcelona i Ahora la prioridad es crear empleo. A continuació hi ha set textos curts dels quals tres són en català i quatre en espanyol. Resum: català 43%; espanyol 57%.
• Resum global de la cara B: català 45%; espanyol 55%. Títols: 100% en espanyol.

Resum global del fulletó
En els textos, el català té una quota del 22.5%, i l’espanyol del 77.5%. Si ho comptéssim per caràcters o per paraules, la proporció seria encara més escandalosa. Per altra banda, els quatre títols del fulletó (les lletres més grans) estan només en espanyol. Aquest és el bilingüisme asimètric del PP. No són opinions, són dades. I dit això, hi tenen tot el dret, però llavors que no ens parlin d’un suposat però inexistent respecte del PP per la llengua catalana. Hi hauria també molt a dir sobre el contingut dels missatges inclosos en aquest fulletó, però això no és el tema d’avui.

11 comentaris:

Clidice ha dit...

I segur que no ha estat "casualitat", que els gabinets de propaganda saben molt bé què fan.

Clidice ha dit...

Per cert que els senyors del PP ja es podrien estalviar d'enviar-me propaganda (els del PSOEc també) i així estalviar-se uns centiments d'euro, quelacosatamumala. Ja ho saben, senyors del PP, senyors del PSOEc, senyors Testimonis de Jehovà, no cal que passin per ca la Clídice.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Amb el tema de la llengua no podem claudicar.

Es queixen d'UNA norma que imposa el català, però no diuen res dels CENTENARS de normes que imposen l'español.

Es queixen de les multes per no retolar en català, però no diuen res de les multes per no retolar en español.

Ens imposen l'español i no ens deixen usar el català. I per aquí no podem passar.

Unknown ha dit...

Ells són lliures de fer el que vulguin amb la seva publicitat, faltaria més. Sota el meu punt de vista, la dada més demolidora és la del carrer, ni quotes ni estadístiques. I al carrer tens moltes més possibilitats que algú et digui "en castellano por favor" que no pas "en català, si us plau". Com que en aquesta societat aspirem a que ningú hagi de demanar cap de les dues coses, és evident on s'han de centrar els esforços. Tota la resta és una decisió personal i lliure de viure triant l'idioma que cadascú vulgui. Però la trampa del PP és que només vol llibertat per qui no vol aprendre l'altre idioma, els altres tenen la llibertat de tota persona bilingüe. Per tant, som els bilingües les úniques persones plenament lliures... hem d'anar contra aquestes persones? Sembla que el PP opta per aquesta via.

Unknown ha dit...

Victor, respecte les normes de les multes del castellà, és evident que existeixen... però crec que algun mitjà o blocaire hauria de fer l'intent d'identificar-les. Em dóna la sensació que l'argument del Monzó sobre les 90 normatives el repetim i no hem dedicat temps a identificar a quines 90 normes (ell diu lleis incorrectament) es refereix... potser en són més, potser alguns no estan en vigor i en són menys les que estan en vigor. Vaja, em sembla que hem de ser curosos amb el tema legal, la identificació també ens permetria respondre a l'acusació amb major exactitud.

Anònim ha dit...

A.Orte

Segons Plataforma per la Llengua, les normes que imposen el castellà son 192. És aquest enllaç:
http://www.plataforma-llengua.cat/noticies/interior/985

Un que ho ha buscat

Anònim ha dit...

Això, més el videojoc que disparen contra immigrants i independentistes demostra el seu tarannà real i quin és el seu pensament de veritat.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies, Anònim. T'agraeixo que en feu difusió, i que l'anàlisi sigui rigorós.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Jo també penso que no és casualitat. I si ho és encara pitjor, perquè vol dir que a més a més són uns ineptes.

Víctor,
Sembla ser que les normes que imposen l’espanyol no són centenars sinó "només" 192. És a dir, 192 a 1. Ara em quedo molt més tranquil.

Andreu,
Nosaltres som els bilingues i ells són els bilingüistes monolingües. I quan dic "ells" em refereixo a tots aquells que només utilitzen una llengua plogui, nevi o faci sol. Una llengua que normalment és l’espanyol, tot i que també conec algun ceballut de l’altra banda. Sobre qui és més lliure hi hauria molt a parlar. Jo crec que ells, a la seva manera, també s’hi consideren.

Un que ho ha buscat,
Moltes gràcies.

Albert,
El videojoc només demostra una certa incompetència d'algú que no n’ha calculat les conseqüències, i la prova és que llegeixo que ja l’han modificat. Ara sembla ser que només disparen als independentistes.

Miquel ha dit...

Com a mínim ells no s'amaguen darrere una màscara. Pitjor és el PSOE que fan el paper de l'auca i llavors te la claven, o que li preguntin a Mas.

Miquel Saumell ha dit...

Miquel,
Sí, el PP va presentar directament el recurs contra l'Estatut donant la cara, mentre que el PSOE ho va fer d’amagatotis, mitjançant persona interposada (Defensor del Pueblo).