.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 3 de febrer del 2025

Biblioteca de Sarrià, llums i ombres

 

Abans-d'ahir, dissabte dia 1 de febrer, va tenir lloc l’acte de la inauguració de la Biblioteca J.V.Foix. Aquest és el nom guanyador del procés participatiu popular que es va fer fa uns mesos; Foix va treure més vots que la suma de les altres tres candidatures proposades (Carme Serrallonga, Núria Pompeia i Emili Teixidor).

Com que no hi havia unanimitat sobre el nom que hauria de portar l’equipament, fa uns mesos vaig traslladar als responsables que el nom de la biblioteca podria ser, ras i curt, Biblioteca de Sarrià. Però qui mana, mana, i qui mana no té el despatx a Sarrià sinó a la plaça de Sant Jaume. Dissabte vam veure, però, que l’ajuntament l’ha batejat com a “Biblioteca Sarrià – J.V.Foix”, que no deixa de ser un canvi menor.

En els discursos es va dir que la petita biblioteca de La Caixa que hi havia hagut a la plaça va tancar l’any 1997, fa gairebé tres dècades. Però ja des d’abans es reivindicava la construcció d’una biblioteca pública pel barri, com la tenen a gairebé tots els barris de la ciutat. És evident que les autoritats s’ho van rumiar molt fins a decidir tirar endavant el projecte.

Seria just atribuir els mèrits ciutadans d’aquesta construcció, en primer lloc, a l’Associació Veïnal de Sarrià, que sempre ha liderat la reivindicació veïnal. Els mèrits polítics els podem repartir entre l’alcaldessa Ada Colau (2015-2023), la qual va decidir construir la biblioteca, i l’alcalde Xavier Trias, ja que va ser durant el seu mandat (2011-2015) que l’ajuntament va comprar el terreny per construir-la. I ara, amb la inauguració, l’alcalde Jaume Collboni s’ha emportat els aplaudiments. Són coses que en política passen sovint.

Però no tot han sigut flors i violes. Per no allargar aquest punt, centrarem la part negativa d’aquest comentari en la FavB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona), i més concretament en el seu directiu Juan Camilo Ramos, el qual quan fa uns anys va venir a visitar el nostre districte es va negar en rodó a donar suport a la reivindicació de la biblioteca. Alguns veïns presents en aquella reunió encara no ho hem paït.

Bé, el fet és que a Sarrià ja tenim una biblioteca pública, i n’estem satisfets. Un cop s’hagi fet el rodatge inicial, els seus gestors potser s’haurien de replantejar els horaris de l’equipament, i obrir-lo cada dia de la setmana, matins i tardes. Si per fer-ho cal destinar-hi més personal això no hauria de representar cap problema, ja que el titular de la biblioteca és la Diputació de Barcelona, una institució ben peculiar que, tot i que no la vota la ciutadania, disposa d’un gran pressupost.

Toca, doncs, un agraïment sincer als alcaldes mencionats per haver possibilitat que, després de tants anys, a partir d’ara Sarrià ja disposi de la biblioteca pública que tant necessitava. I els directius, socis i simpatitzants de La Veïnal i veïns en general de Sarrià és d’esperar que la gaudeixin, que ens ho tenim ben merescut. Al capdavall, la biblioteca l’han fet ells però l’hem pagat nosaltres.