.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 14 de novembre del 2011

Debats polítics

No m’escandalitza gens que de cara a les eleccions de diumenge vinent el principal debat polític hagi sigut el que la setmana passada va enfrontar el gallec Rajoy i el càntabre Rubalcaba, amb l’arbitratge del català Campo Vidal. Per cert, al principi del debat Campo va saludar en espanyol, italià i portuguès, i no li hauria costat res fer-ho també en basc, català i gallec. El moderador hauria quedat com un senyor, ja que l’excusa emprada per saludar en unes llengües hagués estat igualment vàlida per haver-ho fet en les altres. Però no cal donar-hi més voltes; és allò de sempre, fora de Catalunya el català no existeix, s’ha de tapar sigui com sigui. Dit això em pot escandalitzar, i de fet m’escandalitza, el cost declarat del debat -mig milió d’euros-. Ens podem preguntar quines comissions s’han hagut de pagar per poder arribar a aquesta xifra tan escandalosa, i tenim tot el dret a fer-ho tota vegada que una part d’aquests diners són diners públics, és a dir, nostres. Sobre la conveniència del debat a dos i no d’un debat més concorregut, cal recordar que aquestes eleccions són en clau exclusivament espanyola, i no hi ha la més mínima possibilitat que qui formi govern acabi sent cap altre que un d’aquests dos personatges. Per tant, resulta igualment del tot irrellevant el partit que guanyi les eleccions a Catalunya. Aquesta lluita entre CiU, PP i PSOE per veure qui treu més escons a Catalunya només serveix per dissimular que a nivell espanyol el PP guanyarà per una amplíssima majoria absoluta.

Per tant, les queixes de Duran i Lleida, Llamazares i altres polítics que representen partits menors no sé a què vénen, com tampoc sé a què vénen les argumentacions del mateix Duran dient que si ell no hi és Catalunya no hi està representada. Té raó, Catalunya no estava representada en el debat, però no perquè no hi fos Duran sinó perquè Catalunya no es presenta a aquestes eleccions. Amb aquestes peculiars argumentacions de Duran només hi veig un intent per part seva d’apropiació indeguda de la representativitat de Catalunya. Duran només representa a qui representa, és a dir, representa la coalició política governant. És important, sí, però no representa res més, i políticament Catalunya és quelcom molt més ampli que CiU. De fet, la veritable representació política de Catalunya és el seu Parlament. Convé, per tant, anar aclarint malentesos i no barrejar conceptes, perquè donant per bones aquestes pretensions de representativitat un pot arribar a la conclusió, equivocada, que els sindicats representen tots els treballadors i el partit feminista totes les dones. I no és així.

Quant al debat de TV3 que es va fer a Catalunya entre les cinc forces polítiques amb representació parlamentària a Madrid, el vaig resumir així al twitter: Deixo ja el debat de TV3. Cap candidat es mereix el vot. El rànquing del cinisme l’encapçalen els "cuneros": la ministra i el Fernández. Poc hi puc afegir. Dit això, cal dir també que en aquest cas hi vaig trobar a faltar altres forces polítiques que també es presenten a les eleccions. Aquest corporativisme de protegir-se entre ells els que ja hi són i no permetre que altres forces polítiques hi participin el veig fins i tot antidemocràtic. Sempre he pensat que quan vénen eleccions s’hauria de començar de zero, és a dir, totes les candidatures haurien de tenir les mateixes oportunitats d’aparèixer als mitjans públics. Reivindico per tant una veritable igualtat d’oportunitats, però no només pels que ja hi són sinó també pels que aspiren a ser-hi com, per exemple, Escons en blanc.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja ho saps que tan sols et puc donar la raó i felicitar-te. Jo penso molt semblantment però mai aconsegueixo explicar-ho tan be.
La veritat, per oïr les idees de sempre de cada partit recitant la lliçó, no em cal perdre-hi el temps. Prefereixo seguir la política d'USA, molt més distreta, i em serveix igualment. Ja sé que el 20N, votant no aconseguiré res del que desitjo.

Anònim ha dit...

TENS RAO,NO SI VAL LA PENA,QUINA COLLA DE MEDIOCRES¡¡¡¡¡ I AN DURAN QUIN "CANTE",ES NOTA QUE TE MALA PEÇA AL TELER,ELS SOBIRANISTES SON CADA DIA MES FORTS,EL SEU TEMPS JA HA PASSAT.
RESPECTA A MADRID,A MES A MES DE MEDIOCRES CINICS I PETULANTS....AIXI QUE,JA PODEM ANAR DIEN ADEU AL EBRE,A TV3,A L'ESCOLA CATALANA,EL CINTURO DEL MEDITERRA,AL CONCERT ECONOMIC.....QUE PODEM ESPERAR D'UN PAIO QUE ESTABA DISPOSAT A DEIXAR CAUREA "SU AMADA ESPAÑA"?,SI NO FOS PER OBAMA,I EL PRESIDENT CHINO,DE NOM IMPOSOBLE,JA ESTARIEM CON PORTUGAL...INTERVINGUTS¡¡¡¡¡
JUGANT AMB BARCELONA

Ferran Porta ha dit...

Imperfeccions evidents i clares té la democràcia. El problema no és aquest, sinó que qui té les eines per arreglar allò que no funciona, o que es podria millorar, no les vulgui fer servir.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
Jo, en canvi, no tinc massa temps per seguir les polítiques americanes. Ja m’agradaria, ja, que el meu dia tingués més hores!

Oliva,
Ser intervingut només vol dir obeir el que et manen els que manen de veritat. Hi ha dues maneres de ser intervingut: una és l’oficial (Portugal i Grècia) i l’altra és l'extraoficial (Itàlia, nosaltres i el que caigui). Però els resultats pràctics són similars.

Ferran,
Exacte. Guanyin uns o guanyin els altres, estem en males mans. Però jo no sóc dels que dic que la solució és eliminar els polítics sinó buscar-ne de millors que els que desgraciadament ens han tocat.

I dues reflexions generals: si tant insistim en carregar-nos “la classe política” al final apareixerà un general que pensarà que ha de salvar la pàtria i farà un disbarat, i això no ens convé. L’altra: entre gent seriosa els deutes es paguen sense discutir, i menys encara es sotmeten a referèndum.