.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

diumenge, 6 de maig del 2012

Sarkozy vs. Hollande

Gairebé tots per no dir tots els analistes de l’actualitat política francesa ens diuen que avui la majoria dels francesos voten “en contra de” i no “a favor de”. És a dir, molts dels que avui estan votant per Hollande en realitat només ho fan perquè no repeteixi Sarkozy, i molts dels que opten per Sarkozy tenen com a objectiu prioritari que no surti elegit Hollande. Els motius que tenen els votants del país veí per optar pel “vot en contra” són diversos, però avui no els analitzarem a fons. Per donar-ne unes simples pinzellades podríem parlar, per exemple, de votants tradicionals de la dreta endreçada que no han paït el gir ultradretà de Sarkozy d’aquestes últimes setmanes –mirant d’arreplegar uns quants vots de l’extrema dreta–, i podríem parlar també dels que temen que una possible presidència d’Hollande transformés Franca en una mena d’Espanya governada per Sapatego. Pels que no el vau veure, cal dir que l’expresident del govern espanyol va ser un protagonista important en el debat televisiu de l’altre dia, en rebre crítiques despietades de Sarkozy.

Per cert, vaig tenir una sana enveja d’aquell debat ja que a casa nostra no n’he vist mai cap de similar. Podríem parlar, per exemple, de l’exagerat afany de protagonisme de Josep Cuní quan actua com a moderador en els debats electorals de casa nostra. Pur vedetisme provincià. Cal felicitar el canal 3/24 per la retransmissió íntegra i en directe del debat electoral francès, prescindint d’una traducció al català que segurament alguns van trobar a faltar però que ens hauria fet perdre els matisos originals. Altres canals ho van transmetre amb una veu en off que ho anava traduint.

Totes les enquestes ens diuen que avui guanyarà Hollande per poca diferència, però caldrà esperar al vespre per confirmar-ho. I és que si de tant en tant se celebren eleccions és precisament perquè molt sovint les enquestes fallen, i de vegades fallen estrepitosament. Si les enquestes fossin infalibles ens podríem estalviar les molèsties i les despeses que comporten unes eleccions. I dit això, que guanyi el millor!

2 comentaris:

Clidice ha dit...

Finalment ha guanyat "l'home normal". Veurem, ara, com se'n surten els seus experts en això de la crisi i veurem, també, fins a quin punt França està com España, en mans de les grans companyies.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Els propers mesos seran certament molt interessants.