.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 29 d’agost del 2008

L’herència Riera

Degut a una sobtada despressurització de la cabina dilluns passat un avió de Ryanair que anava de Bristol a Girona va haver de fer un aterratge d’emergència en un aeroport francès. Entre els passatgers afectats hi havia un grup d’escolars de la comarca de la Selva que tornaven de la Gran Bretanya després d’una estada a l’illa per aprendre anglès. Hi van anar becats per la Fundació Privada Catalana Joan Riera i Gubau per a l’Ensenyament de l’Idioma Anglès i l’Educació en Anglès a Santa Coloma de Farners i Comarca de la Selva. Aquest incident em va retornar a la meva memòria aquell personatge, a qui no vaig conèixer personalment però amb qui vaig tenir-hi tractes comercials durant uns quants anys.

El senyor Joan Riera i Gubau era un empresari molt peculiar. Al llarg de la seva vida va guanyar molts diners però aquesta circumstància sempre la va mantenir en un estricte secret i no ho sabia ningú més que ell. De fet Joan Riera vivia molt modestament i veient-lo ningú es podia imaginar que fos un multimilionari. En morir l’any 1997 va deixar en herència la totalitat de la seva fortuna a la Generalitat de Catalunya. L’herència estava condicionada, però, a utilitzar-la en exclusiva per els fins expressats en el títol de la fundació citada abans i creada a l’efecte. La xifra exacta de l’herència no la tinc clara doncs se’n mencionen varies. Sembla ser que podria tractar-se, milió amunt milió avall, d’uns 42 milions de dòlars USA (el gruix de l’herència estava dipositat en aquella divisa al Chase Manhattan Bank de les Illes Caiman). En qualsevol cas estem parlant d’una gran fortuna valorada en varis milers de milions de pessetes de l’època.

L’empresa del senyor Riera, anomenada Yanky, era una fàbrica de mitjons i es trobava a Santa Coloma de Farners, localitat on ell mateix va viure fins a la seva mort. Eren clients meus, uns bons clients. Però dissortadament jo mai vaig tenir l’ocasió de conèixer-lo doncs els tractes els tenia amb executius de la seva empresa. I dic dissortadament perquè sabent el que després de la seva mort es va saber m’hagués agradat molt haver pogut tenir unes xerrades amb ell. Sempre he tingut interès en conèixer gent diferent, personatges que se surten de la norma, i si aneu al Google i us llegiu l’increïble història del senyor Riera us adonareu que ell ho era amb escreix.

L’herència Riera és la més important rebuda mai per la Generalitat en tota la seva història. A mi m’hagués agradat que l’administració catalana n’hagués parlat una mica més, que li hagués donat tota la importància que aquell gest d’una persona privada es mereixia. No estic insinuant una Creu de Sant Jordi, no, doncs aquesta condecoració ja la té quasi tothom i aviat en presumirem els pocs que encara no la lluïm. Però a vegades tinc la sensació que iniciatives privades tan lloables com la del senyor Riera ens les amaguen, com si els fés una mica de nosa ideològica que gestos com aquest destaquin massa enmig de la grisor generalitzada que ens envolta.

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Esplèndid post!

Miquel Saumell ha dit...

Thank you very much, Àngel!

Vida quotidiana ha dit...

Havia escoltat temps enrere la història d'aquest bon home i del perquè de la finalitat d'aquest donatiu (havia viscut als Estats Units i les va passar magres durant els primers temps per no saber anglès).

Com molt bé dius, si aquest bon home hagués tingut un carnet de partit segurament a hores d'ara tindria avingudes, instituts i biblioteques dedicades a la seva memòria. Però com no tenia carnet ni era de la casta, encara algun funcionari anirà dient que el donatiu li sembla poca cosa...

Abate Marchena ha dit...

Curioso personaje. Tanto que se merece el nombramiento de Hijo Predilecto de la Península Ibérica.

Así ningún político de los que pululan por Hispania, se adueñarían de su nacionalidad.

Trina Milan ha dit...

Miquel,
coneixia la història i el gest, realment insólit entre ek gruix de grans fortunes del país...que sigui estrany que els rics donin diners a la ciutadania per a temes tan necessaris i lloables ens hauria de fer pensar en la nostra própia essència humana, el la degeneració de la mateixa condició humana.. el tema funcionarial ( tant de partit com d'administració) ja cansa per sabut encara que alguns estem intentant alguna altra cosa..;-)
salut

Enric Tomàs ha dit...

Coincideixo amb això que dieu de que si Riera estigués adscrit a un partit ja hagués rebut tot tipus d'homenatges. No obstant, si ell era tan discret com expliques, potser és el que preferia.
Boníssima la frase: "No estic insinuant una Creu de Sant Jordi, no, doncs aquesta condecoració ja la té quasi tothom i aviat en presumirem els pocs que encara no la lluïm."
No entenc com un premi així es pugui donar a discreció...

Anònim ha dit...

sort que tu ens il.lumines miquel!

Miquel Saumell ha dit...

Gràcies a tots pels vostres enriquidors comentaris. I sobre el tema dels funcionaris que, com diu la Trina, ja cansa, crec que coincidirem que "per tot hi ha de tot" i no es pot generalitzar, com tampoc s'ha de fer quan es parla de l'activitat privada.