.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 26 de novembre del 2015

Deslocalitzar l’empresa

Des de fa un temps determinades entitats empresarials i mitjans de comunicació insisteixen molt en el fet que algunes empreses catalanes marxen de Catalunya i es radiquen a, posem per cas, Dublín (Irlanda) o Madrid (Espanya). Algunes informacions ens parlen de dotzenes d’empreses que darrerament han fet aquest pas. No poso en dubte que la dada pugui ser certa, però d’empreses que canvien de domicili fiscal sempre n’hi ha hagut. Els motius per fer-ho solen ser molt diversos tot i que, en la majoria dels casos, es busca una fiscalitat menys onerosa. Si aquí es paga ics d’impost de societats i a Irlanda es paga una tercera part, s’entén que hi hagin empreses que decideixin aprofitar-se’n. I és que el patriotisme és cosa de les persones i no de les empreses, que no acostumen a actuar per patriotisme sinó amb l’objectiu de generar beneficis. Una empresa sense beneficis és el pas previ a la seva desaparició, amb tots els costos socials que això comporta.

Però dit tot això, quan ens diuen que dotzenes d’empreses marxen de Catalunya ens amaguen una part de la veritat. Així, per poder valorar correctament aquest fenomen ens haurien de facilitar també els beneficis que generen i l’impost de societats que aquestes empreses deixaran de pagar a Catalunya. Aquí potser ja ens emportaríem alguna sorpresa. Però, més important encara, ens haurien d’informar també de les empreses que fan el camí en sentit contrari, és a dir, les que decideixen establir-se a Catalunya, així com les seves inversions. Penso ara en determinades inversions estrangeres que tenim constància que es fan a Catalunya i que darrerament costen de trobar en segons quins mitjans. Per tant, la notícia correcta no ha de ser sobre les empreses que marxen sinó el balanç final que d’aquests moviments empresarials en ambdós sentits en resulta, i aquest balanç ens és clarament favorable.

7 comentaris:

luis ha dit...

Que el balanç ens és clarament favorable no ho sabem. Si es que si, que torno a dir no ho sabem, perfecte.
Ara jo no se tu pero jo vull ser el maxim de ric (Catalunya). Si ja han marxat empreses com Grifols, cadena Derby y d' altres, es que les coses no les fem be. O no? I esperat que el grup Planeta també pot marxar.
Ara amb aquests polítics que tenim, poca cosa podem fer. Nosaltres a seguir gastant amb el proces (un proces que el 50% no vol) i no amb altres coses. Deixa de malgastar (Generalitat) i paga a les farmacèutiques, per exemple. Així ens va!

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Ai aquest plural! Que tu no ho sàpigues només vol dir que tu no ho saps, res més, i que parlis d'aquestes empreses i no d'altres que fan el camí en sentit contrari té la seva gràcia. Avui mateix, sense anar més lluny: EasyJet ha tancat a Madrid i obre a Barcelona (portada de La Vanguardia, diari gens sospitós d'independentisme). No cal que busquis el balanç global que doni suport a la teva tesi unionista; no el trobaràs pas. Si existís ja s'hagués publicat, i segurament mereixeria l'honor de ser portada del diari dels Godó.

luis ha dit...

Miquel, perdonam pel meu plural i per la meva ignorància. Si es cert que EasyJet ha obert a Barcelona. Bravo! Bona notícia. Si aquí també obren empreses. Tens raó.
Pero la qüestió no es si aquí obren empreses o no o si el balanç es favorable o no. El problema es que hi han moltes empreses que marxen. Això es cert. Perque no mirem el motiu pel qual marxen i busquem una solució? No seriem mes rics? Nose, es una opinió personal.

Unknown ha dit...

Perdoneu, però avui mateix he escoltat per la radio com parlaven del mateix. El cas curiós és que a la Comunidad de Madrid, en l'últim any han marxat prop de 1400 empreses, per les 700 aprox d'aquí. I en els darrers 4 anys 4000 a Madrid i prop de 2700 a Catalunya...serà que ells s'estan independitzant i no ens hem assabentat???

luis ha dit...

Xavier, que si que si que a Madrid han marxat mes empreses. Això ha quedat clar. Pero a mi me la suda. No es una qüestió de comparar. A tu et mola que moltes empreses pirin de Catalunya (on vius) ? Doncs perfecte! Ara després no et queixis de que la culpa del tema econòmic es 100% de Madrid com feu molts perque no es així.
Jo i tu vivim a Catalunya no a Madrid. Si tu perds pero el veí mes ja estas content. Així anem!

Anònim ha dit...

Luis, de Catalunya marxen empreses, sobretot per fiscalitat, però resulta que la Generalitat no te poder legislatiu sobre la fiscalitat, la competència fiscal d'Irlanda, la Generalitat no te poder per compensar, de Madrid marxen, perquè la fiscalitat no els compensa la manca de mercat. A MAdrit van empreses, pressionades per l'esta i d'això en fa un munt d'anys, transmediterrania, esta ubicada a Madrit, serà pel port del manzanares, Grimaldi, els dels ferrys, és un empresa italiana, que te seu en un munt de paisos, i la seu d'aquest munt de pasisos, la te en ciutats que tene port, saps on és la seu espanyola de Grimaldi, doncs si a Madrit, per què? vaja que a tot el mon les seves seus son en ciutats portuàries i a Espanya a Madrtit? per què? pressions de l'estat, i no sols fiscals, també llicencies i d'altres
No ens podem comparar amb un estat, perquè no som estat, i des de el 80 cap aquí,que no han parat de treure'ns competències, recordes Airtel (ara vodafone)com en Gallardon va forçar per que marxes de Catalunya i anés a Madrit?
sempre és pot fer tot més be, però tenir el teu propi estat en contra fa que tot sigui olt i molt complicat

Eliseu

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Les teves inquietuds han quedat perfectament contestades.

Xavier,
Gràcies, el sentit de l'humor que no falti ;-)

Eliseu,
Agraït, molt ben explicat, res a afegir.