.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 26 d’agost del 2011

No ens fem trampes al solitari: aquí no es discuteix el PIRMI, aquí es discuteix un frau

(Ve d’aquí)

Aquest matí s’ha reunit la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, que es composa de vint-i-dos diputades i diputats que gaudeixen dels següents tractaments protocol·laris: una diputada que és Molt Honorable, quatre diputades i diputats que només són Honorables, setze diputades i diputats que són Il·lustres i, finalment, una diputada –casualment pertanyent al Partido Popular- que té un tractament de connotacions tan clarament espanyoles com és el d’Excel·lentíssima. Amb aquesta introducció protocol·lària vull donar a entendre que cap d’aquestes vint-i-dues persones reflecteix el tipus de gent normal que et pots trobar anant pel carrer. Així, intueixo que cobren el seu sou i les seves dietes puntualment, que a la seva empresa (el Parlament) no tenen cap por de patir un ERO, ni de tenir impagats, ni de rebre inspeccions d’organismes públics de tota mena i condició, que massa sovint sembla que només tinguin com a objectiu el de fer la vida impossible a les empreses. Intueixo que la majoria d’aquestes diputades i d’aquests diputats no solen viatjar en metro ni en bus com fa la gent normal, i intueixo també que des d’un cotxe amb xofer (sigui del Parlament, del partit o d’altres organismes públics als que també pertanyen) les coses no es veuen de la mateixa manera com les veu la gent normal.

El tema monogràfic de la reunió extraordinària de la Diputació Permanent era la modificació extraordinària i puntual del sistema de pagament que s’ha establert aquest mes d’agost per tal d’intentar controlar els perceptors del PIRMI (renda mínima d’inserció), on alguns experts –i jo me’ls crec- ens diuen que hi ha un frau bastant generalitzat. No deixa de ser curiós que diputats pertanyents als partits d’esquerra que formaven part del tripartit ja van demanar fa dies la dimissió dels consellers compareixents avui, és a dir, abans d’escoltar els seus arguments. Res de nou però molt decebedora aquesta irresponsabilitat d’alguns parlamentaris. El fet és que amb el temps s’ha anat fent més evident que això del PIRMI era un berenar de negres, una expressió sense cap connotació racista, tot i que més del quaranta per cent de perceptors del PIRMI són estrangers, però sí com a sinònim de confusió i desordre. Algú hi havia de fer alguna cosa, algú havia d’intentar posar fi a tant desgavell.

Els encarregats de posar ordre són els consellers Cleries i Mena que avui han comparegut al Parlament. Han explicat que la totalitat dels xecs corresponents a les 34.535 persones que fins ara rebien el PIRMI es va enviar a finals de juliol a les adreces catalanes que els propis beneficiaris del PIRMI havien declarat en el seu moment a l’administració. Des de primers d’agost fins ara s’han cobrat més del vuitanta per cent d’aquests xecs, concretament 27.828. La resta de xecs enviats i fins a data d’avui no cobrats són 6.707, és a dir, el 19 per cent del total. Les causes d’aquests no-cobraments són diverses i moltes encara s’estan investigant: des dels beneficiaris que han mort –alguns fa més d’un any, però que per manca de control i desídia de l’administració els seus familiars anaven rebent puntualment la transferència bancària- fins als que ja no viuen a Catalunya, passant pels que han millorat la seva situació social i ja no ténen dret a cobrar el PIRMI, etc. etc. No ens fem trampes al solitari: aquí no es discuteix el PIRMI, aquí es discuteix un frau, i de l’acte d’aquest matí n’he tret la conclusió que a alguns parlamentaris ja els estava bé seguir com fins ara i no tocar res. Per això deia al principi que som molts els que tenim la sensació que políticament no ens representa gent gaire normal.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Pensem semblantment, però tu ho expliques molt bé. Hi ha qui parla de baixesa moral, i no sé què més, perquè li sembla que enviar un xec a l'adreça que consta, no és pagar, no. Això és un frau i diuen no pagats quan haurien de dir no cobrats perquè són xecs que no els han cobrat els destinataris, perquè no hi eren, perquè bé tenen dret a anar a veure a la família, no? S'ha de pagar per transferència bancària i aixì es pot cobrar amb la tarjeta des de qualsevolo lloc. Això és com passar el control de l'atur des del móbil. És que ens fem el tonto?

Anònim ha dit...

Hi ha una qüestió de fons molt més greu. Aquesta renda és el darrer recurs de persones que estan en situació d'exclusió extrema, i per tant amb el canvi de regles inadvertit prèviament ni tan sols pels treballadors socials s'ha posat entre les cordes la supervivència de les persones que resten al darrer escalafó de la societat.

El frau cal perseguir-lo, el problema és que no es va avisar ni als ajuntaments, ni als serveis socials, ni a les beneficiències, ni a ningú. El govern va tirar pel dret, canviant les regles en meitat del joc sense debat ni previ avís.

Per perseguir un frau de persones puntuals s'ha posat en risc la seguretat de molts, i això un govern seriòs no pot fer-ho. Les forces parlamentàries han d'anar a la una amb el govern per a exigir el cessament del frau, però també haurien d'anar a la una per no fer pagar justos per pecadors.

Anònim ha dit...

EL PIRMI,VA NEIXER COM UNA AJUDAR PUNTUAL,NO COM UNA PENSIO VITALICIA,CAL CONSIDERAR AQUEST PUNT.
NO CONSIDERO CORRECTA QUE MENTRES VIDUES I VELLS PENSIONISTES,ES QUASI MOREN DE GANA,EM PENSIONS COTIÇADES I CONGELADES,UN GRAPAT DE CIUTDANTS EN NOM DE UNA POLITICA DE SUBVENCIONS,DESGRACIAT EL POBLE QUE PRETEN VIURE DE LA POLITICA ANOMENADA CORRECTA I SOLIDARIA,"ROBAN"A LA SOCIETAT UNA CANTITAT CADA MES.
JUGANT AMB BARCELONA

Anònim ha dit...

Penso que potser tinc estravisme i veig les coses diferent d'altres, o potser em faig vell.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
De vegades sí que sembla que tots plegats ens fem el tonto. Però només ho sembla, alguns estem molt "al loro".

Gerard,
El que no pot fer un govern seriós és continuar mirant cap a una altra banda com feia el govern anterior, i fer veure que tot anava com una seda quan molts dels que toquen aquest problema de prop sabien perfectament que el frau del PIRMI anava augmentant en progressió geomètrica. Com menys control, més frau. I dit això, trobo que el sistema de pagar amb un xec per començar a controlar aquest frau, un frau que, per cert, ens perjudica a tots, és una idea excel·lent. De moment ja s’han descobert uns quants defraudadors, i ara cal seguir investigant i eliminar de les llistes totes aquelles persones que no tenen dret a ser-hi... i potser afegir-n’hi d’altres que ara mateix no hi són i potser hi haurien de ser.

Oliva,
Avui t’ho compro tot, 100% d’acord amb el teu comentari, tot i que segurament hi haurà algú que el trobarà políticament incorrecte.