.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 20 de març del 2019

Imparcialitat vs. complicitat

En iniciar-se el judici semblava que al jutge Marchena li convenia més donar una aparença d’imparcialitat. El jutge no ignora que des de més amunt dels Pirineus l’observen amb una lupa de molts augments, i sap que més aviat que tard els seus col·legues europeus passaran comptes amb ell i amb l’estat que Marchena representa. Els primers dies semblava que el president del tribunal volia donar una imatge d’imparcialitat, ni que només fos aparent. Però des de fa un parell de setmanes el nostre personatge ja no dissimula, i cada dia podem constatar com fa els ulls grossos a situacions clares d’indefensió dels acusats. A mesura que avança el judici l’aparença inicial d’imparcialitat s’està transformant en una aparença de total complicitat entre les tres acusacions i els set membres del tribunal. Sembla com si el jutge Marchena, la fiscalia, l’advocacia de l’estat i l’acusació de Vox juguessin en el mateix equip. De fet, hi juguen, no ens enganyem, ja que per a aquesta gent la unitat d’Espanya està per sobre de les lleis i dels principis bàsics de la democràcia. Per cert, què hi fa un partit polític fent campanya electoral gratis des del Tribunal Supremo?