Preguntat fa un parell de dies a TV3, Montilla va dir que legalment les eleccions poden ser “fins a mitjans de desembre”, i no va concretar més. Res a dir, ell i només ell té la potestat de decidir la data electoral. És el factor sorpresa presidencial. Ara bé, persones de l’entorn del tripartit que diuen que hi entenen m’asseguren que la data de les properes eleccions al Parlament estarà molt relacionada amb la paga extra de desembre. Què es vol dir amb això? Es vol dir que una de les prioritats del govern sortint és assegurar-se el cobrament de la totalitat de la paga extra de desembre. A veure, no és cap secret que aquest final de legislatura és com una agonia, que cada dia que passa les enquestes són més desfavorables a la possibilitat de fer un tripartit tres. Aplicant el sentit comú, si els actuals governants estiguessin tan segurs que ells seguiran ocupant els seus actuals càrrecs, les eleccions ja s’haguessin convocat abans de vacances. Però si veuen tan clar que les perdran, és humanament comprensible que prefereixin fer-ho com més tard millor i amb el compte corrent una mica més farcit. Per la mateixa raó, també s’entén que els convergents demanin fer-les com més aviat millor. I és que els polítics també són humans. No sé si aquesta teoria és certa, i desconec com es calculen les pagues extres i altres interioritats de les nòmines governamentals, però se non è vero, è ben trovato, oi?
11 comentaris:
Les eleccions es faran a l'octubre (17 o 24) i el nou govern entrarà pocs dies abans de nadal per poder començar plenament al gener. El desembre, per molts motius, és més poc aconsellable, principalment perquè es té el convenciment que el fred, igual que la calor de l'estiu, frena la participació. Si és al desembre podrem criticar per molts motius el govern, mentrestant crec que cal ser prudents i no fer crítiques per comportaments que simplement no s'han donat.
Quant les pagues extres, es paguen en funció del temps treballat (si marxen al novembre cobraran l'extra amb proporció d'un mes menys). Si els càrrecs cessen, cobren el corresponent als mesos treballats des de l'anterior paga extra.
Andreu,
1/ Montilla va assegurar l’altre dia que la data de les eleccions només la sap ell. Com pots suposar jo no me’l vaig creure, i tu ara em confirmes que jo no anava gaire desencaminat.
2/ El fre a la participació per motius meteorològics suposo que afecta per igual tots els partits, i la baixa participació és quelcom que no els preocupa gens ni mica. Si els preocupés, uns i altres alguna cosa haguessin fet en aquests trenta anys per incentivar-la.
3/ Mirat amb visió de país i no de partit, hagués estat molt millor evitar aquesta llarga agonia i anar a votar al juny, i començar el nou curs polític ja amb els nous governants ocupant els despatxos, i Saura d’ambaixador d’Espanya a Corea del Nord amb el compromís de no tornar en uns quants anys.
No he dit pas el contrari, Miquel,si coneguessis la meva opinió sabries que jo hagués fet les eleccions al juny i no crec que del meu comentari se'n pugui extreure el contrari (no sé com em puc mirar les eleccions en clau de partit quan no milito a cap i quan he votat durant els darrers anys diferents opcions)... jo no he dit pas que sigui bo o dolent fer-ho a l'octubre. Només dic que al desembre ningú aconsella que es facin, de la mateixa manera que no s'aconsellen fer al Juliol pel fet que molta gent marxa. Si es fan al desembre, amb motius no només climatològics, sinó de paràl·lisi política, podrem malpensar i incorporar elements com el que esmentes. Fins llavors, fins que això no passi, deixar anar segons quins supòsits monetaris em semblen com a mínim poc prudents. Comentaré una anècdota respecet el tema de les condicions meteorològiques. Hi ha una anècdota que em van comentar en relació a unes eleccions a Jamaica. Resulta que van deixar-les de fer els diumenges perquè es van adonar que beneficiava els candidats que aconseguien votants més religiosos. Per què? Molt senzill, la gent que anava a missa sortia de casa i aprofitava per anar al col·legi electoral, que molt sovint estava proper. En canvi, els menys religiosos es quedaven a casa o anaven a la platja. Salvant les distància allò de "la manca de participació afecta tothom" és tot sovint un mite que els números s'encarreguen de desfer, normalment perjudica els partits que tenen un votant amb el vot poc clar i els qeu tenen un volum de votants més alt que opten pel vot útil.En tot cas, estic d'acord que els partits fan poc o res pels abstencionistes, però això no només ho fan els partits, ho fa la societat (per exemple amb la qüestió identitària, on les enquestes mostren un volum de gent que se'ls fot tot molt elevat).
PEr cert, un altre detall que sembla anar en contra de la lògica de convocar-les al desembre... cada dia que passa els resultats electorals del PSC són pitjors segons les enquestes. Seria una mica contradictori esperar 2 mesos més, tot preveient que no hagi bones notícies en aquest període.
Andreu,
Només per aclarir-te que quan he escrit allò de “Mirat amb visió de país i no de partit” evidentment estava pensant en Montilla que és qui ha de convocar les eleccions, no en tu. Quant a la resta del teu comentari, em sembla que avui anem bastant d’acord.
Bon cap de setmana!
Les hipòtesis sobre la participació acostumen a ser esbiaixades. Tant amb alta com amb baixa participació han guanyat eleccions, PSOE, PP, CiU; esquerra i dreta; a Espanya, França, Estats Units, ...
Humilment, se m'acut que pel que fa a posposar la data poden entrar diversos factors:
1.- la creença que es pot remuntar una mala expectativa amb propaganda.
2.- baixar la participació pot afectar més al vot de canvi que al vot fidel amb la qual cosa es poden donar sorpreses.
3.- la possibilitat d'engegar el ventilador amb casos de corrupció que portin la gent a pensar que "tots són iguals" i no vegin cap canvi.
4.- aspirar a que augmenti el desgast de l'aspirant i la comissió d'errors.
5.- Montilla no té res a perdre i si a guanyar amb més temps, a CiU li passa el contrari, només pot cometre errors.
Jordi,
Tot això que dius és molt raonable. La pregunta del milió és: tota aquesta gent decebuda amb el tripartit que van votar un d’aquests tres partits, a les properes eleccions es quedaran a casa contribuint a augmentar l’abstenció o canviaran d’escuderia?
Miquel, sembla que el president ha fet servir (fins i tot en contra del que esperaven els seus) l'opció d'endarrerir els comicis. Independentment de la visita papal, un error... però suposo que és difícil arreglar en dos mesos i mig el que no s'ha fet en 3 anys.
Andreu,
És allò de la paga extra, no ho dubtis!
Això vol dir que fins ben bé febrer no hi haurà govern. I com que dubto que els alts càrrecs baixin sensiblement en número amb el futur govern (ja en tenen uns quants d'aparaulats) ja podem fer-nos a la idea que fins ben bé el març-abril no haurà acció de govern definida, ja que mai es nomenen tots alhora.
Andreu,
Si és així com dius, potser alguns alts càrrecs tripartits encara cobraran sencera la paga extra del juny del 2011!
Publica un comentari a l'entrada