.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 18 de gener del 2016

Els tres errors del rei espanyol

Equivocar-se és humà, però no reconèixer els errors és propi de persones poc intel·ligents. El rei espanyol s’ha equivocat tres vegades en una setmana, i encara que les seves equivocacions hagin sigut fruit d’un mal assessorament, ell no deixa de ser-ne el principal responsable.

Primer error: refusar la visita de cortesia de la presidenta del Parlament de Catalunya, com es fa sempre en ocasions similars. Segon error: Signar el decret de cessament de Mas sense agrair-li els serveis prestats, com es fa sempre que es produeix un relleu d’aquestes característiques. Tercer error: no haver demanat públicament disculpes per haver incorregut en aquests errors.

El rei espanyol no tenia cap obligació formal de rebre aquella visita, ni d’agrair els serveis prestats, ni de demanar disculpes, però hauria estat intel·ligent per part seva que ho hagués fet, fins i tot si el govern espanyol en funcions s’hi mostrava en contra. Se suposa que el cap d’estat ha de tenir un perfil propi al marge de la política dels partits.

Darrerament estan d’actualitat els incompliments constitucionals, però els fets ens demostren que la tasca constitucional de moderació que té atribuïda el rei espanyol també s’està deixant de banda. La desconnexió ja està funcionant des dels dos extrems del conflicte Catalunya-Espanya. Tot ajuda, anem avançant.

7 comentaris:

Unknown ha dit...

No ens ha d'estranyar l'actitud de Felip VI. Potser és errònia, no et dic que no però al mateix temps evidencia la consciència de litigi que té Espanya amb Catalunya. Ni ens volen ni els volem. El tarannà va per aquí.

luis ha dit...

Miquel, els errors de Felip VI no tenen cap mena d´importància. Tots cometem errors. Felip VI (y només parlo del rei, no de la casa real) és una persona molt preparada. Només cal comparar el discurs d´Ana Botella quan Madrid és va presentar com a candidata als Jocs Olímpics de 2020 i el discurs del monarca. Quina diferència! Jo preferiría a Felip VI com a president d´Espanya abans que Rajoy, Sánchez, Rivera o Iglesias. Inclus abans que Puigdemont. Tu no? Que consti que només parlo del rei, no de la seva familia.

Miquel Saumell ha dit...

Glòria,
De fet no m'estranya gaire, però com que alguns li diuen "el preparao" pensava que potser actuaria d'una altra manera. Anava errat ;-)

Luis,
Els errors sempre tenen importància, fins i tot els propis, però em sembla que en el fons a tu ja t'agrada la monarquia espanyola, i a mi doncs més aviat no. Questa è la differenza!

luis ha dit...

No m´has entès. Clar que els errors tenen importància. Però alguns mes que uns altres. I aquests no tenen gaire importància. Si per això s´ha de demanar disculpes, llavors els polítics estarien tot el dia demanant disculpes.
A mi no m´agrada la monarquia esapnyola i no ho he dit. A mi m´agraden, a tu nose si t´agraden, les persones preparades i que saben parlar anglès a la perfecció. Felip VI és un cas.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
T'he entès perfectament. Ahir a les 16:27 deies que "els errors de Felip VI no tenen cap mena d´importància", i a les 18:44 deies "Clar que els errors tenen importància". A partir d'aquí, qui s'ha d'aclarir diria que no sóc jo. I que t'agradi "el preparao" perquè parla un anglès correcte, que no pas perfecte, ho entenc, però no és aquest el tema del meu article.

luis ha dit...

Perdona per explicar-me malament.Per mi els errors tenen molt poca importància. Pero és igual. Per tu tenen molta importància i per mi gairebe cap.
El "preparado" que dius tu, és llicenciat en dret i sap 4 idiomes. Pero es igual, toca criticar-lo per tonteríes. Que quedi clar que respecto la teva opinió.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Si llegissis entre línies veuries que no critico tant "el preparao" com la institució que representa. Demà ho completo amb un altre article recordant què va passar entre 1969 i 1978.