.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 3 de juliol del 2009

El concert que no sona

No se sap encara com acabarà tot i que ja s’intueix que no acabarà gaire bé. Però potser cal recordar que el desgraciat episodi que patim darrerament amb el finançament de Catalunya té l’origen en no haver exigit, amb tota la contundència que calia i quan tocava fer-ho, el concert econòmic per a Catalunya. És a dir, quan fa tres dècades es va negociar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, l’anomenat Estatut de Sau. No haver incorporat el concert a l’Estatut és l’origen, en bona mesura, dels importants problemes financers que patim ara. No era una tasca impossible com sovint ens diuen alguns polítics per dissimular la seva incompetència. Estic segur que llavors s’hagués pogut aconseguir, com ho van aconseguir altres comunitats històriques de l’estat espanyol. L’error imperdonable va ser del conjunt de la classe política catalana d’aquella època. Els partits que hi van intervenir, que són els mateixos que encara ara tallen el bacallà a Catalunya, haurien de tenir la valentia, la humilitat i la decència de reconèixer-ho i fer un mea culpa en públic demanant disculpes a la ciutadania. I a partir d’aquí, fer noves propostes, viables i engrescadores.

Seguint amb aquella coneguda tesi que diu que el millor i pràcticament únic argument contundent a favor de l’independentisme és saber utilitzar una senzilla calculadora electrònica que sumi i resti, intueixo que si el concert econòmic fos vigent, ara, a Catalunya, es parlaria molt menys d’independentisme. No dic que una més baixa intensitat de l’independentisme fos bona o dolenta, ara això no m’ho plantejo. Del que sí n’estic segur és que la nostra situació financera no hauria arribat als nivells d’indigència i degradació que patim ara, i tot plegat per culpa d’uns polítics incompetents que fa trenta anys van defensar amb tan poca gràcia els nostres interessos, i d’uns altres que ara donen tota la impressió de no tenir ni idea del què són els principis bàsics d’una negociació però que, per altra banda, tampoc volen reconèixer la seva repetidament demostrada ignorància. Estem en males mans.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

No diuen que va ser CIU, el senyor Roca, (corregiu-me si m'equivoco), que van dir que el concert seria una ruïna per Catalunya? Doncs, té, mira ...

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Si que ho tenim magre!
Estic d'acord que la puixança del sentiment independentista va lligat amb els problemes econòmics atàvics que patim a Catalunya. Però, com tu mateix plantejaves en un post, ¿qui pot tirar endavant amb aquest projecte?

Marta ha dit...

Avui s'ha comentat en el programa de Josep Cuní dels matins de TV3, que els líders que més han propicial l'idependentisme, han estat en J.M.Aznar i en J.R.Zapatero. Perquè serà?

Anònim ha dit...

He sentit dir que els pobles tenen el govern que es mereixen. Pot ser que és el que ens ha passat a Catalunya fa, quants, 78 anys? o... molts més. No ho hem encertat mai, i tenim el que tenim. Ara estic ja molt pesismista.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Evidentment Miquel Roca hauria de ser un dels que fos a primera fila a l'hora de demanar disculpes.

Clara,
No ho sé, el que veig és que pel camí que tenim ara marcat no arribarem gaire lluny.

Marta,
Això, per què serà?

Ramon,
Tots plegats hem de fer un esforç per no perdre l'optimisme, però reconec que de vegades és difícil.