.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 6 de juliol del 2009

Sobtades votacions nocturnes

Els uns i els altres és un programa setmanal de debat de Barcelona TV presentat per la Vanessa Petit. Només n’he vist un, el de dijous passat, que tractava de la valoració sobre la gestió municipal de Barcelona quan s’ha arribat a l’equador del mandat, és a dir, quan s’han complert dos anys des de les darreres eleccions.

Paral·lelament, hi ha un blog del propi programa, que s’obre el dia abans de l’emissió televisiva, on es demana la valoració dels lectors sobre el tema objecte de debat, mitjançant la possibilitat de deixar un comentari al blog i/o fer-hi una votació. En aquest cas la pregunta era: Com valoreu la gestió municipal a l'equador del mandat?, amb la possibilitat de votar una de les cinc opcions següents: Molt bona, Bona, Regular, Dolenta i Molt dolenta. No vaig tenir de rumiar gaire per triar la darrera opció, l’única que al meu entendre reflecteix la crua realitat.

En el moment de començar el programa, les opcions Dolenta i Molt dolenta sumaven una confortable majoria absoluta, i quasi tots els missatges que es podien llegir al blog reflectien més o menys el resultat provisional de l’enquesta, un resultat que, per altra banda, no crec que sorprengui a ningú que visqui a Barcelona.

El miracle es va produir durant els noranta minuts de l’emissió del programa. Un munt de votacions sobtades a favor de les opcions Molt Bona i Bona van acabar per capgirar el resultat de l’enquesta, fins al punt que en acabar-se el programa aquestes dues opcions havien passat del quasi no res a sumar una majoria absoluta. El missatge que va rebre l’espectador és que l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona aprova, justet però aprova.

Veient l’aparent miracle que s’havia produït en tant pocs minuts, vaig deixar un missatge al blog del programa que, entre altres coses, deia textualment el següent:

Quant als resultats de l’enquesta, resulta estrany (bé, de fet, gens estrany) que al començament del programa les opcions Dolenta i Molt dolenta sumaven majoria absoluta, i en acabar-se l’emissió, 90 minuts més tard, la majoria absoluta havia passat a mans de les opcions Molt bona i Bona. Em pregunto en quina partida pressupostària municipal estan inclosos el costos dels sms enviats a corre-cuita per capgirar els resultats de l’enquesta.

Pensava que els responsables del govern municipal presents al programa, els senyors Carles Martí (PSC) i Ricard Gomà (ICV), potser hi tindrien quelcom a comentar tot i que, fins al moment, la seva esperada aportació brilla per la seva absència. Segurament deuen anar molt enfeinats, o tal vegada jo sóc una mica il·lús.


PS: parlar dels costos dels sms és una llicencia que em vaig prendre per animar una mica el debat, però allò que sembla innegable és que als voltants de les dotze de la nit de dijous passat hi havia personal a les ordres dels senyors Martí i/o Gomà que treballaven amb molta eficàcia en favor dels seus caps. I després encara hi ha qui diu que els de l’ajuntament no treballen!

PS bis: Aquí també se'n parla.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

Sembla com si haguéssim fet un bisbe blogaire, malgrat que no diem el mateix, parlem de la mateixa cosa :) no és gens sospitós, és el més normal :)

S. ha dit...

Ja se sap, sa se sap...

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Transmissió de pensament, potser?

S.,
La teva visita, tota una agradable sorpresa.

Clidice ha dit...

No Miquel, obvietat absoluta, malauradament :(

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Doncs si que fa pudor, si!
Personalment, no em gastaria mai ni un cèntim per enviar un sms en cap programa. Em sembla una presa de pèl absoluta per treure calés a la gent. Ja s'han denunciat moltes irregularitats en aquest sentit, però sembla que tot continua igual...

Miquel ha dit...

Doncs jo no crec ni que fossin necessaris els sms, una trucadeta a BTV dient que es modifiquéssin els resultats des del panell de control i apa. O és que no funcionen així les coses?

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Si, Miquel, funcionen així!

Miquel Saumell ha dit...

Clara,
Tot això no deixa de ser una forma, si tu vols una mica més amable, de malbaratament dels diners públics.

Miquel,
També podria ser.