.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 27 de maig del 2011

Els fantasmes de La Vilella Alta

Les llistes fantasma són aquelles llistes electorals que es presenten en municipis, normalment pobles molt petits, on cap persona de la llista és del poble ni cap persona del poble coneix els integrants de la llista. Encara que pugui costar d’entendre hi ha partits que presenten llistes electorals encapçalades per persones que ningú del poble coneix. Ells ho proven per si sona la flauta. Saben que si no hi ha cap més llista, amb només un vot tenen l’alcaldia i la majoria absoluta del consistori. Intueixo que al darrere d’aquestes pràctiques tan estranyes hi deu haver alguna subvenció oficial, d’altra manera no s’entén. Però també podria ser que tot fos per l’estadística. Ens em presentat a ics municipis, més que fa quatre anys!, com si el fet de presentar-se ja fos un èxit, al marge dels resultats obtinguts.

Però els partits polítics que utilitzen aquestes estranyes pràctiques corren un risc, i el risc és que els veïns del poble s’emprenyin i tots es posin d’acord perquè el dia de les eleccions ningú vagi a votar. Cent per cent d’abstenció per tal que el fantasma de torn no surti elegit alcalde. Però com dèiem abans els partits ho proven per si sona la flauta, tot i córrer el risc de fer el ridícul més estrepitós.

Doncs això és exactament el que va passar diumenge. El partit és el Partido Popular. El municipi és el bonic poble és La Vilella Alta (a la foto), a la comarca del Priorat. El candidat a l’alcaldia, un senyor que viu a les illes Canàries. I els abstencionistes, els 112 veïns del poble amb dret a vot que diumenge sàviament van decidir quedar-se a casa. Ara la Junta Electoral haurà de decidir què es fa. De moment, però, el Partido Popular, un partit que presumeix d’una creixent implantació a tot el territori català, ja ha sortit a tots els mitjans de comunicació fent el ridícul més estrepitós.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

a molts municipis ho fan sempre els del PP, d'altres partits no ho sé, però no m'estranyaria. s'imposa una nova llei electoral, sinó això és un desori en tots els sentits. m'ha agradat aquest article d'en Xavier Roig a l'Ara.

Vida quotidiana ha dit...

Una de les coses que s'hauria de reformar és aquesta: no s'hauria de poder presentar cap llista on no hi hagués una majoria de residents al municipi.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Ara que aviat tocaràs escó potser podries utilitzar la teva influencia per modificar el que calgui.
A mi també m’ha agradat l’article del senyor Roig, gràcies per l’enllaç.

David,
D'acord, i si això vol dir moltes menys llistes de cara a futures eleccions encara millor, menys "gastu".