.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

diumenge, 15 de gener del 2012

Tornen els grisos?

Sembla ser que els mossos tenen un conflicte laboral amb l’administració pública de la que depenen, però no entraré en els detalls d’aquestes reivindicacions laborals perquè, com a ciutadà, han deixat d’interessar-me. Si els mossos no em respecten, ja s’ho faran! El meu desinterès sobtat prové d’una decisió esperpèntica presa pels mossos que va molt més enllà de la seva ridícula visualització lingüística. La decisió presa divendres consisteix, ras i curt, en deixar d’utilitzar professionalment la llengua catalana, una estrafolària mesura tan equivocada i mancada de sentit comú com poc respectuosa amb els ciutadans que els hi paguem el sou. Així, els mossos han decidit que a partir d’ara utilitzaran exclusivament la llengua espanyola, tant en les seves relacions amb la ciutadania com en els informes que redactin, relació amb els seus caps, etc. Gràcies a aquesta mesura de càstig lingüístic a la població, podem dir que el franquisme lingüístic torna a la nostra policia. Després de trenta anys de democràcia tornen els grisos del hableencristiano!, encara que ara vesteixin de blau i portin una petita senyera a l’uniforme.

No descobreixo res de nou si dic que, en aquest país, allà on hi ha un sindicalista normalment es parla en espanyol, com si per a ells la llengua pròpia de Catalunya fos una nosa imposada. Partint d’aquesta realitat, la mesura dels mossos tampoc hauria sorprendre gaire tenint, com ens asseguren que té, una clara paternitat sindical. Però això no la fa menys criticable. Els mossos creuen que parlant en espanyol faran més pressió als seus caps polítics, com donant a entendre que aquesta nosa del català és quelcom que afecta exclusivament la classe dirigent. Que en ple segle XXI els mossos pretenguin imposar-nos el neofranquisme lingüístic només demostra que aquest col·lectiu de funcionaris no ha entès res, com també sembla que no sàpiguen on viuen els dirigents sindicals d’aquest país que, amb poquíssimes excepcions, tenen l’espanyol com a llengua única de treball. I si en teniu dubtes només cal que pareu l’orella a les consignes que es criden en la majoria de les manifestacions sindicals, o que aneu a qualsevol seu d’un sindicat i us fixeu en quina llengua es comuniquen els seus funcionaris.

Com a resposta a les moltes crítiques rebudes fins ara els mossos argumenten que l’espanyol també és una llengua oficial a Catalunya i que, per tant, canviant de llengua ells no fan res il·legal. La mesura presa pels mossos, vull pensar que molt poc rumiada, potser queda dintre de la legalitat. Dic potser perquè no ho sé del cert ja que ignoro si el seu règim intern especifica alguna cosa al respecte. El que sí sé del cert és que els mossos, amb la seva actitud lingüísticament franquista, en primer lloc estan malmetent la seva pròpia imatge i, per extensió, la del seu país. Un dirigent sindical dels mossos que defensa la mesura franquista va dir dissabte que l’únic problema és que la ciutadania no ho ha entès, i no se n’adona que són ells els que no han entès en quin país viuen. És d’esperar que els mossos retirin la mesura i demanin disculpes a la població, de manera clara i sense ambigüitats. I dic sense ambigüitats perquè encara que s’han sentit algunes veus crítiques amb la mesura, ho han fet amb la boca massa petita. Ahir mateix mossos fora de servei encara li cantaven el Vivaspaña al president Mas.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

JA ES HORA,D'ACABAR AMB AQUESTA COLLA D'"ALLIBERATS"SINDICALS, GANDULS CURTS DE GAMBALS, ALS QUE PROPOSO QUE VISQUEN AMB LA PENSIO D'UNA VIDUA O DEL SU8SIDI D'ATURAT,COM HO FAN MILERS DE CATALANS I SABRAN LO QUE ES CANELA,PROU DE PRIVILEGUIS¡¡¡¡¡I ALS DE "VIVA ESPANYA",TOTS A LA GUARDIA CIVIL,ALLA POTSER ESTARAN MOLT A JUST.
JUGANT AMB BARCELONA

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Com a informació complementària, aquests dies s’ha publicat que els mossos tenen 79 alliberats sindicals, és a dir, 79 mossos dedicats en exclusiva al “seu” sindicat però cobrant del pressupost públic, i això per no parlar de les escandaloses subvencions de centenars de milers d’euros cada any, establertes durant l’època de Saura i companyia. De aquellos polvos...
Sobre el català i l’espanyol, cal llegir aquesta curta entrevista:
http://ves.cat/a3Oj

xavi guardi ha dit...

si tant els hi agrada el castellà i el vivaespaña que es facin policies nacionals amb la consegüent reducció de sou.
L'únic motiu que explica l'existència d'aquest cos policial és l'existència de la nació catalana q tant poc semblen estimar.

Miquel Saumell ha dit...

Xavi,
Jo més aviat penso que quan entren a l’escola de policia no els expliquen prou bé en què consisteix la seva feina i per a quin país i en quines condicions treballaran quan s’incorporin al servei. I surten com surten.

Miquel Saumell ha dit...

Aclariment:

Per tal d’evitar malentesos, quan parlo dels “mossos”, així en abstracte, em refereixo òbviament als portaveus sindicals dels mossos que divendres i dissabte es van manifestar en públic en nom dels mossos.

És a dir, parlo concretament del senyor Anadón, d’UGT, que es va mostrar favorable a “anar contra la llengua”, i del senyor Castejón, de CC.OO, que va parlar d’”anar a per la llengua”, i d'altres funcionaris que els van aplaudir públicament.

Anònim ha dit...

Ho entenc, però jo en altres llocs he parlat també dels que no fan fora a aquests que diuen representar-los. Han de ser, prou valents, si ho són, per fer-los fora dels sindicats, i si no ho fan, doncs son solament tontos útils i manats.

Miquel Saumell ha dit...

Ramon,
Tampoc s’ha d’excloure que no els facin fora perquè en el fons molts mossos estan d’acord amb aquesta peculiar manera de fer dels seus suposats representants sindicals.