.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 10 de juliol del 2012

S’acabarà el miratge a Euskadi

L’Euskobarómetro d’Euskadi podríem dir que és l’equivalent del Baròmetre del CEO a Catalunya. Aquests baròmetres sempre m’han interessat més que els del CIS estatal, ja que com que es tracta d’enquestes centrades a Euskadi i Catalunya, les veig més properes a la realitat d’aquests territoris. Les proximitats geogràfiques segur que tenen quelcom a veure amb uns resultats més fiables que si aquestes enquestes es fessin des de més lluny, i voldria pensar -ara potser algú em diria que tinc massa bona fe- que les ideologies dels personatges que hi ha al capdavant de les institucions públiques que fan aquests estudis no tenen cap influència en els resultats publicats. Sigui com sigui, els dono credibilitat.

A Catalunya, la darrera enquesta era força aclaridora sobre l’augment del sentiment independentista i ara, a Euskadi, el que més s’ha destacat de l’Euskobarómetro ha estat la previsió de vots i escons que en les properes eleccions al Parlament basc obtindrien les diferents llistes que s’hi presentaran. S’ha de dir, però, que ni en un cas ni en l’altre s’han produït grans sorpreses. Per una banda, no crec que a ningú li cridi gaire l’atenció que, des de fa uns anys, el sentiment independentista a Catalunya hagi crescut de manera considerable. Motius en sobren. Centrant-nos, però, en l’enquesta basca, ens diu que el partit EAJ/PNV tornarà a guanyar les eleccions d’Euskadi. Per cert, les ha guanyat sempre, de la mateixa manera que la coalició CiU també ha guanyat sempre les eleccions al Parlament de Catalunya. Per això deia abans que no hi ha hagut grans sorpreses. Seguint, però, amb l’enquesta d’Euskadi, la coalició independentista d’esquerres EHB quedaria en segon lloc, no gaire allunyada dels guanyadors. A continuació, i amb representacions més minvades, hi trobaríem en el tercer i quart llocs els partits d’obediència espanyola que en aquests moments estan governant Euskadi. El lehendakari López governa amb el suport d’una molt qüestionable legalitat que decideix qui es pot presentar i qui no. La legalitat espanyola, però, no necessàriament comporta la legitimitat moral del seu govern.

Dic en el títol que s’acabarà el miratge a Euskadi perquè, si no es tornen a torçar les coses, aquesta vegada sembla gairebé garantit que no s’impedirà que l’esquerra independentista basca es presenti a les eleccions. Com dèiem abans, a causa de la complicitat ideològica, profundament antidemocràtica, entre els partits polítics i la judicatura espanyola, l’esquerra independentista basca no es va poder presentar a aquelles eleccions. Només a partir d’aquella trampa legal que va perpetrar Espanya, el pacte de perdedors entre els dos grans partits polítics espanyols va fer possible el miratge d’un lehendakari d’obediència espanyola. Però tothom sap que l’actual govern d’Euskadi no reflecteix la realitat sociològica del votant basc. I és que, agradi o no, la realitat d’Euskadi -i també la de Catalunya- ens diu que hi ha una majoria social que no vol saber res ni del PP ni del PSOE ni de cap altre partit d’obediència espanyola.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Crec que per poc que puguin tornaran a prohibir que l'esquerra es torni a presentar.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Espero que aquesta vegada no.