.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 28 de setembre del 2015

Un Parlament inequívocament independentista

Com que molts catalans se senten maltractats, insultats i menystinguts per l’estat espanyol no ha de sorprendre que a Catalunya s’hagi optat per la creació d’un nou estat, amb tots els riscos i els avantatges evidents que aquesta opció comporta. Ahir van guanyar els independentistes. Una candidatura independentista va guanyar clarament les eleccions, i va treure gairebé el triple de diputats que la candidatura unionista que va quedar en segona posició.

Ara, a partir d’aquesta realitat inqüestionable, podem parlar d’escons, de vots, de percentatges, de majories simples o reforçades, dels efectes pont de la Mercè i de la climatologia favorable o adversa segons les comarques. Podem parlar de tot i segur que se’n parlarà, però sempre sense perdre de vista que l’independentisme ha guanyat clarament les eleccions catalanes.

Segur que sortiran alguns perdedors atribuint-se la voluntat política dels que ahir es van abstenir, però ningú ignora que qui no vota, no compta, bàsicament perquè no se sap què pensen els que ahir es van quedar a casa. Altres tindran la gosadia de dir que els catalans s’han equivocat. Passa sempre, els perdedors no sempre accepten democràticament la derrota, i busquen excuses de mal pagador.

Ahir Catalunya es va llevar autonòmica i aquest matí s’ha llevat independentista. Ara caldrà saber administrar els resultats electorals amb molta intel·ligència. Comença una nova etapa basada en la diplomàcia discreta i la negociació a diverses bandes, sota l’atenta mirada de Brussel·les. Seran unes negociacions llargues i difícils, però juguem amb l’avantatge que a totes les parts involucrades interessa que s’arribi a un acord que respecti la voluntat dels catalans i resolgui políticament la nova situació creada.

6 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, finalment vaig votar JxSí. Crec que l´expoli fiscal es real. Ara, soc realista i per molt que no vulgui, se veure que l´independentisme va perdre ahir.
En unes eleccions plebiscitaries conten els vots. Això ho sabem tots. Doncs bé, ahí a nivell de vots les forces independentistes no van obtenir el 50% dels vots. Aquesta es la realitat.
Ah, i per molt que no vulguem, el moviment independentista va de baixa. Fa 3 anys, CIU + ERC + CUP obtenia 74 escons. Aquesta vegada s´han quedat en 72. Alguna cosa han fet malament no?

Oliva ha dit...

ARA SORTIRAN GOEBELS COM BOLETS ,CAL ESTAR PREPARATS ANIRAN A "DEGUELLO",MIRA LA NENA DE "CIUDADANOS",QUE PER MES "INRI"HA SIGUT VOTADA PER LA CLASSE OBRERA¡¡¡EL PARTIT DEL IBEX 35¡¡¡.QUIN JOC DE DISBARATS....

Antoni COLL ha dit...

Lluis, estic amb tú. L´independentisme va perdre ahir, i en MAS es ja un cadàver politic. Haver guanyat les eleccions en escons, no serà suficient, i està clar que a Madrid no voldran saber res de JxSI. Si volem canviar alguna cosa, serà millor anar de la mà de qualsevol altre. He arribat a entendre que aquest no és el camí. Jo m'ho he cregut, però ja no m'ho crec

Unknown ha dit...

Ahir varen guanyar els independentistes. Va haver-hi un tant per cent de participació en altres temps.
Tenim un any i mig per mantenir la fe en l'ideal i esperonar-lo. La Història haurà de jutjar al President Mas exigint-se la honestedat que se li deu. Sí, segons CUPS, president de retallades etc., sí...però també el segon president que ens va escoltar i va fer valer les nostres veus. Que no li neguin el pa i la sal. Ja els arribarà el torn a d'altres si saben mantenir-se incorruptes.
Salutacions!

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Tens la meva resposta en el post anterior: l'independentisme ha guanyat clarament les eleccions de diumenge.

Oliva,
Els resultats són els que són, i l'independentisme ha guanyat amb sis punts percentuals d'avantatge sobre l'unionisme.

Antoni Coll,
Em remeto a la resposta que he donat al Luis. Sobre la reacció de Madrid: ja ens han dit que no voldran saber res del tema ni amb el 80% de vot favorable, res de nou. Per sort no necessitem cap tutoria externa, ja som majors d'edat.

Gloria Abras Pou,
Mas és el president de les retallades, sí, però s'haurien d'explicar els motius d'aquestes retallades, i gairebé ningú ho fa. L'origen del problema (manca de diners) no és a la plaça de Sant Jaume sinó a La Moncloa, i no reconèixer-ho és fer una trampeta fàcil (ep, que no ho dic per tu).

I un comentari final per tothom: com serà la societat catalana en el futur, sigui una autonomia com fins ara o una república, ho decidiran els ciutadans cada quatre anys a les urnes. La CUP transmet el missatge erroni que el tipus de societat es decideix ara, que si ja mai més s'haguessin de fer eleccions a Catalunya, i això tothom sap que no és així, també els amics de la CUP ;-)

Miquel Saumell ha dit...

Error en el meu comentari anterior: allà on diu "...es decideix ara, que si ja mai més..." ha de dir "...es decideix ara, COM si ja mai més...".