.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 4 d’abril del 2016

Fronteres

Només centrant-nos en Europa existeix la possibilitat que el Regne Unit deixi de formar part de la Unió Europea, que Escòcia deixi de ser britànica, que Catalunya surti d’Espanya i que Flandes s’independitzi de Bèlgica. Això voldria dir, entre altres moltes coses, l’establiment d’unes noves fronteres. Així, allà on ara passes d’una banda a l’altra sense ni adonar-te’n, potser aviat et trobaràs que et fan aturar per passar determinats controls.

Espanya té ara mateix diverses fronteres terrestres que la separen d’Andorra, França, el Marroc, Portugal i el Regne Unit. Excepte les fronteres que separen Espanya del Marroc (Ceuta i Melilla) i el Regne Unit (Gibraltar), la resta són fronteres diguem-ne nominals, en les que normalment no et fan aturar, tot i que de vegades també s’hi fan controls aleatoris extraordinaris; per exemple, a la frontera andorrana.

Quan Catalunya s’independitzi d’Espanya, no cal dir que suposant que els catalans així ho decideixin democràticament, Catalunya tindrà frontera terrestre amb tres països: Andorra, Espanya i França. Amb Andorra i França la frontera ja existeix, només que ara són fronteres espanyoles i passarien a ser catalanes. L’única nova frontera d’una Catalunya independent seria amb Espanya.

Partint de la base que la voluntat de les autoritats comunitàries europees coincidirà amb la voluntat majoritària dels catalans, no tinc cap dubte que la continuïtat de Catalunya com a membre de la Unió Europea està garantida. Europa necessita socis que siguin contribuents nets, i no cal dir que Catalunya n’és un d’ells. La conclusió és que en una Catalunya independent no hi hauria canvis substancials en el disseny actual de les nostres fronteres.

6 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, estic d'acord. No hi haurian canvis pel que fa a les fronteres. Ara, de bon rotllo. Perque no deixem de fabular, com fa la Generalitat, amb el que podria passar amb una Catalunya independent i parlem de temes importants reals. Potser ens aniria les coses una mica millor. Mentre nomes veiem que la culpa de tot la te Madrid, no veurem que per exemple la Generalitat casi triplicara el nombre de oficines de la hisenda pública. Així ens va!

Anònim ha dit...

Miquel, un cop més caiem en tenir que donar justificacions de coses absolutament normals.
És evident que un cop independents tindrem fronteres i en tindrem amb Andorra, França i Espanya i que continuem dins de l'UE no farà que desapareix-hi la frontera ni amb Espanya ni amb França, altra cosa és que no tinguem duana, que és allò que ens fiscalitza quan entrem hi sortim d'un estat.
Sigui políticament correcte o no, el cas és que tindrem fronteres ( fet absolutament normal arreu) el que no sabem és si tindrem duanes o no, i això en principi serà en tot cas en funció com respongui l'estat espanyol.
El millor sempre és procurar emprar els mots adequats i no canviar el significat dels mots.
Tindrem frontera? i tant
Tindrem duanes? ja veurem que fa Espanya
gràcies per deixar opinar
Eliseu

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
El que per a tu és fabular jo ho considero una cosa molt seriosa, i mentre no es resolgui tampoc es podran resoldre els "temes importants reals" als que et refereixes.

Eliseu,
Gràcies pel comentari i per la precisió entre els dos termes, però em sembla que diem més o menys el mateix.

luis ha dit...

O sigui Miquel, per a tu els temes importants reals solament es poden resoldre amb la independència? Per a tú tota la culpa es del Govern de Madrid oi? Em semblen excuses barates. El mateix fa la Generalitat. Ara resulta que la Generalitat no despilfarra amb ambaixades, consells comarcals, en televisió pública i radio.... així ens va! i ho diu un que va votar JxSí.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Posar en boca meva coses que no he escrit i, a partir d'aquí, treure conclusions, ho considero poc seriós. Ho deixo aquí.

luis ha dit...

Miquel, perdona. Pero tu dius: el que per a tu és fabular jo ho considero una cosa molt seriosa, i mentre no es resolgui tampoc es podran resoldre els "temes importants reals" als que et refereixes. Vens a dir que la independència es molt important i que sense ella moltes coses no es poden resoldre. No ho dius, pero vens a dir que gran part de la culpa es del Govern de Madrid. Es lògica pura. Si vols la independència es perque no vols ser governat per Madrid entre altres coses. Tan malament no te entés. Si no explicat millor, de bon rotllo.