.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 10 d’abril del 2019

Què es pot votar?


S’acosten les eleccions espanyoles (Congreso i Senado), les locals (ajuntaments) i les europees (Parlament Europeu). En el cas de Catalunya, se’ns convoca electoralment a totes les instàncies menys a la que és més important pels catalans, el Parlament de Catalunya, que és allà i només allà on els catalans han de decidir el seu futur.

Els unionistes de dretes, tant els catalans com els espanyols, poden triar entre diverses opcions espanyolistes, sigui el clau tripartit 155 (PSOE PP Cs) o sigui en clau tripartit de dretes (PP Cs Vox). Els d’esquerres poden optar entre el PSOE i Podemos. És a dir, poden votar en clau estrictament nacional o en clau ideològica.

Els independentistes catalans ho tenen una mica més fàcil, ja que els partits forans citats abans queden òbviament exclosos. Així, a l’esquerra tenen Esquerra, que tot indica que guanyarà clarament les eleccions. A la dreta, amb totes les variacions que es vagin produint fins l’últim moment, podran optar entre la llista de Jordi Graupera (que serà la gran sorpresa de les municipals barcelonines) i els hereus convergents.

Al marge d’aquestes opcions amb possibilitats reals d’obtenir escó, a Catalunya, a l’esquerra, ens queden els comuns. En termes nacionals no són ni carn ni peix, ja que acullen independentistes i unionistes, encara que la seva líder màxima, Ada Colau, ara es proclama rabiosament unionista. A banda d’aquesta oferta, tant a la dreta com a l’esquerra tindrem altres llistes per triar —algunes són el resultat d’escissions dels partits mencionats— però les enquestes no els donen cap possibilitat d’obtenir escó.

6 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, encara volem vendre que els comuns agafen independentistes? si tu mateix dius que la seva lider màxima es proclama rabiosament unionista. I gent, molt molt poca, com el Albano Dante Fachin ja no estan al partit. No fotem. És com dir que hi han fatxes i franquistes que voten el PSOE. Aquests no arriben ni a l´1%. Amb els comuns passa exactament el mateix.
I per últim, si tu no vols saber res d´Espanya perque et presentes a les eleccions espanyoles? ERC i els hereus convergents no són independentistes, només busquen la pela. Si no farien com la CUP. No et deixis enganyar.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
No he fet els números (ningú els ha fet) i, per tant, no puc treure tantes conclussions com treus tu. El 28/4 i el 26/5 es podran fer els números ben fets, no a partir d'equestes i informacions interessades sinó basats en resultats electorals.

luis ha dit...

Miquel, res d'informacions interessades. Jo puc parlar dels comuns perque ja s'han presentat a varies eleccions. O no? I en tot cas, si no podem treure conclussions, llavors com saps que els comuns agafen independentistes? No fotem!

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Els comuns no "agafen" res, però alguns indepes han decidit formar part d'aquest partit. Ho sé del cert perquè en conec alguns.

Unknown ha dit...

Miquel, potser si alguns indepes han decidit formar part dels comuns. Però son minoria. I ho saps. Com també pot quedar algun unionosta als antics convergents.

FAST LOAN OFFER whats-App +918929509036 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.