.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 2 de desembre del 2021

Què farem per Nadal?

Ens arriben amenaces de possibles limitacions en les trobades familiars nadalenques. Falten encara tres setmanes per Nadal i encara no hi ha res decidit, però sembla que les autoritats es volen curar en salut. Recordo que l’any passat es va autoritzar que les famílies es poguessin reunir complint alguns requisits, i una de les condicions tenia relació amb les bombolles de convivència. Després cada família va fer allò que li va semblar millor, i no cal dir que les autoritats no van fer inspeccions casa per casa per comprovar que es complís la normativa.

Les autoritats i els experts, gairebé sense excepció, insisteixen dia sí i dia també que ens vacunem de la Covid-19, i fins i tot que els vacunats amb dues dosis es posin ara la vacuna de record (la tercera punxada). Conec, però, molta gent que d’un temps ençà aquesta pressió pro vacuna se la mira amb un recel creixent, i els entenc cada dia més. Siguem partidaris o no de la vacuna Covid-19, si som honestos amb nosaltres mateixos hem d’admetre que el discurs oficial que ens feien fa uns mesos no s’assembla gaire al discurs oficial d’ara. Les certeses que ens transmetien al principi de la campanya de vacunació han anat evolucionant cap a una creixent ambigüitat; si més no, aquesta és la meva sensació.

Ara resulta que, tant si estàs vacunat com si no ho estàs, la transmissió de la malaltia no desapareix. Així, estiguis vacunat o no, pots encomanar i pots ser encomanat. I això ens ho diuen ara amb una claredat que no havíem escoltat a principis d’any. I m’atreveixo a afegir que, per motius obvis, si quan va començar la campanya ens haguessin informat en aquests termes, segurament el percentatge de persones vacunades seria menor, i potser ja no ocuparíem el segon lloc del podi europeu de vacunats; el primer lloc l’ocupa Portugal.

Ara ens asseguren que la diferència entre estar vacunat o no només són els efectes més o menys greus de la malaltia, i la probabilitat més o menys alta d’haver d’ingressar en un hospital i d’acabar a l’UCI, sense que això signifiqui que hi hagi cap garantia de res. La meva experiència personal és que fa poc he anat al funeral d’una persona correctament vacunada, la qual es va encomanar d’una altra persona igualment vacunada. Així que vist tot plegat us diré què farem a casa meva per Nadal, Cap d’Any i Reis: aplicarem més que mai el sentit comú i no ens deixarem influenciar pels discursos amenaçadors i tremendistes dels polítics. Per cert, estic vacunat amb dues dosis de BioNTech Pfizer.