.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 19 de juny del 2023

Quan la transparència és poc transparent

En determinats ambients de l'esquerra, guanyar-se bé la vida està mal vist, fins al punt que alguns polítics populistes presumeixen d'abaixar-se el sou pensant que d'aquesta manera poden atraure uns quants votants desinformats. La senyora que fins abans-d'ahir era alcaldessa de Barcelona forma part d'aquest grup. Quan el 2015 va arribar a l'alcaldia va sotmetre a votació del plenari de l'ajuntament una rebaixa generalitzada del sou dels regidors. Però com que va perdre aquella votació, el seu salari es va mantenir en els 100.000 € que cobrava el seu antecessor. Sempre que li han preguntat l'alcaldessa culpa de cobrar un salari tan alt als regidors que van votar en contra d'aquella proposta.

La pàgina municipal de la transparència —que a hores d'ara ja hauran desactivat—, és buscadament enrevessada i poc transparent, com si des de l'Ajuntament de Barcelona es volgués amagar que l'alcaldessa haurà cobrat 800.000 € en els vuit anys que ha exercit el càrrec. El ciutadà es pot preguntar si això és molt o és poc. Tenint en compte el pressupost i la complexitat dels temes a gestionar, al meu entendre és un salari ridículament baix, i a partir d'aquí no costa tant d'entendre que les persones més preparades de la societat no optaran mai a dedicar-se a la política.

A la web municipal se'ns explica que una part dels ingressos l'alcaldessa els ha dedicat a diversos temes, però sobre això els ciutadans no n'hem de fer res i la web no hi hauria d'entrar. Hi ha qui es gasta els seus diners anant al bingo, o se'n va de vacances a Punta Cana amb la família, o fa unes donacions, o es compra un Ferrari. Amb els diners propis cadascú pot fer el que li vingui de gust. No és cosa nostra. Ara bé, és important que el ciutadà sàpiga que el salari de la màxima autoritat de la ciutat són cent mil euros.

A la pàgina de la transparència poc transparent es barregen salari brut anual amb salari net mensual. Aquestes coses no funcionen així. Quan parlem del salari d'una persona, sigui o no sigui un polític, només hi ha una xifra que no genera dubtes i tothom entén, i és el salari brut anual. Tot el que sigui parlar de salari net sense explicar que el percentatge de retenció per IRPF es pot augmentar a demanda del treballador, és fer populisme. Si per llei toca una retenció del 30%, el treballador pot demanar a l'empresa —l'ajuntament— que l'augmenti, posem per cas, fins al seixanta. Això és perfectament legal. Llavors, òbviament, el salari mensual net que rep el treballador és més baix. Però quan al juny de l'any següent presenta la declaració de l'IRPF, i això no surt a la pàgina de la transparència, Hisenda li tornarà els diners retinguts de més.

Em sembla que no és demanar massa que el nou alcalde ordeni redissenyar la pàgina municipal de la transparència, i és d'esperar que tindrà la voluntat política de començar el seu mandat sent més transparent que la seva antecessora. I és que sovint s'oblida que els diners que gestiona l'ajuntament, i això inclou el sou de l’alcalde, són del ciutadà.