.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 14 de setembre del 2015

Eren molts més els que no hi eren

Foto: La Vanguardia

Divendres 11 de setembre centeners de milers de persones van anar a la Meridiana a manifestar-se en favor de la independència de Catalunya. Tot i que en democràcia es compten vots i no manifestants, ningú pot negar l’èxit indiscutible d’aquesta gran manifestació cívica. Però alguns que ja no saben què dir al·leguen que eren molts més els que es van quedar a casa. Bé, formalment tenen raó. Si a Catalunya som 7,5 milions i a la manifestació només hi van anar, posem per cas, 1,5 milions, això vol dir que el vuitanta per cent dels catalans no es va manifestar. És un argument de curta volada, però és l’únic que ara mateix pot utilitzar l’unionisme. Així, ja que tot indica que no podran presumir de guanyar les eleccions del 27S, deixem-los que mentrestant facin el ridícul atribuint-se les intencions polítiques dels sis milions de catalans que divendres no eren a la Meridiana. Però tothom sap que en democràcia no es compten els que es queden a casa. El dia 27 només es comptaran els vots d’aquells que vagin a votar. Què dirà llavors l’unionisme?

17 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, els unionistes foten molta pena amb el que diuen. Ara una cosa esta clara, a la Diada d´aquest any han anat 400.000 persones menys que la Diada de l´any anterior.
Jo nse encara que votare, pero crec que els partits independentistes no assoliran el 50% dels vots. I tot per culpa dels propis polítics (Mas, Junqueras...). No pot ser que nomes ens expliquin les avantatges de separar-nos i que ens diguin que tot será fantàstic i molt bonic i no explicar les conseqüències. No tot será flors i violes. Els indecisos escolten coses que no son reals i clar després votaran el que votaran.

Jordi ha dit...

Diran que no val. Que no, que manen ells i que el que diguem nosaltres no serveix de res.

Luís: també els unionistes diuen coses que no son veritat, i a cabassos. Jo no he sentit dir que tot serà fantàstic i molt bonic. Per la llengua, la dignitat com a poble serà molt millor de manera immediata i per a la economia i la societat a mitjà termini.

luis ha dit...

Jordi, dels polítics no et pots fiar. No hi ha cap polític que no digui mentides. Pero la realitat es que els independentistes no han explicat les conseqüències de la independencia. I potser caldria explicar-les. Nse potser guanyarien alguns indecisos.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
No entraré ara en un debat de xifres, que les xifres que m'interessen de veritat són les del 27S, i tampoc en un debat de si s'expliquen prou bé les coses, per part de tots, tot i que jo crec que d'informació n'hi ha molta; això sí, s'ha de saber trobar. No he sentit això que dius que "tot serà fantàstic i molt bonic"; possiblement tu i jo ens informem en llocs diferents.

Jordi,
A partir del 28 moltes coses que s'han dit fins ara ja no valdran, i tothom s'haurà d'adaptar a la nova situació.

I sobre vots/escons, repeteixo: no s'hi val a comptar vots els que no han permès que es fes una consulta on es compten vots (referèndum). Ara ja és massa tard per comptar vots, perquè hi haurien vots "sí" en llistes que es comptaran com "no", com la de Don Pablo. Es comptaran escons, però tan de bo els vots superin també el 50% + 1.

Oliva ha dit...

I ELS QUE ES VAN QUEDAR A CASA,PER LES REONS QUE SIAN,PERO VOTARAN "INDEPENDENCIA",QUANS SON?...D'AIXO JO HAN DIC FER CALENDARIS.
PER CERT,SE ESTA "CUINAT" UN NOU "EXPEDIENT" CONTRA AN MAS. HO SER DE MOLT BONS FONT,LA POR ES LLIURE¡¡¡.

luis ha dit...

Miquel, dos coses. Una que tot serà fantàstic i molt bonic evidentment no ho han dit. Pero com no expliquen les conseqüències de marxar, pues nose dona aquesta sensació.
Segona. Es comptaran escons? Quina barra! S´ha de guanyar per majoria (50% + 1 vot) i ho saps. No m´expliquis històries. Si no guanya la majoria independentista, tindrieu que aceptar-ho i callar. Pero no ho fareu. Pk? pk com diuen les enquestes, no arribeu a la majoria i llavors tireu per la via dels escons, que es on guanyeu.
Actituts tan poc ètiques em faran votar no al final.

Anònim ha dit...

Veus Luis, al final t'ha sortit la teva posició, però no ca que la disimulis, nosaltres respectem a tothom.
De les avantatges de la independència, se n'ha parlat i molt, qui ha volgut escoltar ho ha pogut fer, en canvi, el cantó que ens vol sotmès a Espanya, aquests si que no han dit encara quines avantatges tindrem si ens quedem a Espanya i el que si sabem son les conseqüències de quedar-nos.
El què és tenir barra, és que qui no ens ha deixat fer un referèndum, ara vulgui posar-nos les normes de com ens hem de comptar, nosaltres si perdem ho acceptarem, els espanyols faran el mateix? ho acceptaran? i no pateixis, si no hi estàs d'acord, lluita per poder fer un referèndum aviam si tens més sort, però no pateixis, guanyarem amb escons i de propina també guanyarem amb escons, i desprès què, fareu com amb la mani, comptareu amb els no, tots els blanc, nuls i tota l'abstenció?
Eliseu

Anònim ha dit...

Vull dir de propina també guanyarem amb vots
Eliseu

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Jo mateix, per raons que no són del cas, no vaig anar a la Meridiana, i en conec d'altres que tampoc hi eren i votaran independència.

Luis,
El 27S s'ha de buscar la majoria absoluta del Parlament (més de 67 escons). Qui vulgui comptar vots és lliure de fer-ho, però que ho facin els que no permeten fer la consulta tal com s'hauria d'haver fet, mitjançant un referèndum, és ridícul. Dit això, no et càpiga cap dubte que Catalunya no accedirà a la independència sense el suport de la majoria de votants, però això no cal que sigui el 27S. El procés és llarg.

Eliseu,
Gràcies, em sembla que coincidim bastant, però jo no m'atreveixo a dir que el 27S la independència també guanyarà en vots; no tinc la bola de vidre ;-)

luis ha dit...

Per acabar el tema, vull dir 2 coses. Una, Eliseu jo les conseqüències de marxar encara no les se. Ningu m´ha dit quant costara crear un nou Estat propi. I en cas que sortim de la Unió Europea i de l´euro que passaria.
Segona. En una democracia mana el que digui la majoria del poble (50% + 1 vot). I ho sabeu. No valen escons.
La qüestió es: si guanya per un 50% + 1 vot el si, llavors teniu dret a demanar el referéndum i de tirar endavant la vosta proposta. Es legítim. Ara, si guanya el no en vots haurieu de aceptar-ho i callar per sempre mes (tota la vida). Haurieu perdut. Ara vosaltres, no callareu surtin els resultats que surtin i ho sabeu. I no es ètic. Penseu que en 5 anys em tingut 3 eleccions i surten molt cares.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
També per acabar:
1/ Les conseqüències de marxar, siguin veritables o falses, les expliquen cada dia els mitjans de comunicació estatals (ESP) i nacionals (CAT). Per tant, és poc creïble que diguis que no les coneixes. Vaja, que no et crec.
2/ Sobre vots/escons ja n'he parlat abans.
3/ La independència no s'ha de demanar: s'ha de guanyar a les urnes i després proclamar-la amb tota naturalitat, i amb la mateixa naturalitat aniran arribant els reconeixements internacionals. No en tinguis cap dubte.
4/ L'expressió "callar per sempre més (tota la vida)" no té res a veure amb la pràctica política. Diria més, és molt poc democràtica.
5/ Et recordo que en 5 anys es fan 2 eleccions com a mínim, i a Cat se n'han fet 3. Jo no faria tant drama per una elecció de més, tot i que, i aquí coincidim, ja pots suposar que tampoc m'agrada pagar-la.

Jordi ha dit...

Luís. Doncs si perdem no callarem per sempre. Com a mínim jo no. Perquè si perdem intentaran eliminar-nos: a deu a l'autogovern, a deu a la llengua, a deu a la justicia (ja hi és), etc... I això són conseqüències d'estar sotmesos a Espanya.

luis ha dit...

Per últim. Miquel, torno a dirte les conseqüències de marxar no están clares. I si tu dius que si, digam amb números reals, quant costaría un nou Estat propi?
No es democràtic fer callar a algú que no ha aconseguit la majoria necessària? El que no es democràtic es contar escons i no vots. Pk el que compta es el que decideix la majoria dels ciutadans de Catalunya. O no?
Ah, i lo de una elecció de més no es cert pk també has de comptar el referèndum del 9-N, que no va sortir gratis i ho saps.
Jordi, lo de la llengua es mentida. Ara estem a Espanya i el català es parlar igual que el castellà. No ens inventem coses.

Jordi ha dit...

Luís, és cert que el català és parlar. Pels meus entorns no diria que igual que l'espanyol. Però que encara es parli es degut a que som tossuts i als governs que hem tingut a Catalunya (tot i que no han estat dels meus colors, per si hi ha dubtes). Veient el que ha passat a País Valencià i a Ses Illes quan han governat els nacionalistes espanyols, tots sabem que passarà aquí si no guanyem. Ah! que és una conseqüència que amaguen els teus...

http://www.directe.cat/noticia/386741/entre-todos-devolveremos-al-catalan-a-su-situacion-anterior-a-1978

També pots buscar declaracions de valencians PPros demanant perdó per parlar en valencià o dient que parlar valencià és "de aldeano".

També seguidors de Pablemos van deixar anar twits quan van fer un miting a Barcelona fa uns mesos perqué alguns parlaven català.

Si ets partidari que els catalanas estem de genolls i pagant has d'assumir les conseqüències que tindrà per la nostra cultura tot i que soc conscient que hi ha cituadans de Catalunya la nostra cultura els importa una merda.

luis ha dit...

Jordi, fa 4 dies s´obligava a retolar el teu comerç (negoci) en català. I més d´un va rebre multa. Això em sembla gravíssim. Això es diu imposar.
Tu parles del futur de la cultura i ja et dic jo que no passaria res com voleu fer veure. Tranquil el català es parlaria igual que el castellà.
Ah, i si no ets independentista no vol dir que t´importi una merda la cultura de Catalunya. No feu demagogia barata.

Jordi ha dit...

També s'imposa un etiquetat en espanyol p.e. Diu la vostra constitució que el català és cooficial. Doncs quan és cooficial hi hauria d'haver obligatorietat de les dues llengües...

http://www.emporda.info/sucessos/2015/09/14/noi-denuncia-agressio-policial-jonquera/285292.html

No és demagògia barata. Ho heu demostrat. Hi ha no independentistes a qui els importa però a la majoria de polítics unionistes tant se'ls hi dóna. No només s'ha d'estar sotmès sinó que s'ha de ser com ells, parlar una única llengua i portar-se com ells. Tot com ells excepte la reversió d'impostos evidentment.

Els espanyols han incomplert tantes coses, i no només amb Catalunya, que és difícil creure-els.

luis ha dit...

Jordi, siusplau no m´incloguis amb lo de la cultura. A mi si m´importa la cultura de Catalunya.
En el tema de que s´imposa un etiquetat en espanyol no ho tinc gaire clar, ara si es veritat, ho trobo normal pk t´agradi o no, vivim encara a Espanya i la llegunga oficial d´Espanya es el castellà.
Pensem el que pensem, la realitat es aquesta. El 27S s´ha convertit com un partit de fútbol. Qui guanyi(50% + 1 vot) sortirà campió, qui perdi ho haurà d´assomir i callar. Això es tot.