.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 11 de novembre del 2016

Amazon com a exemple

Amazon és una de les cinc empreses cotitzades més importants del món. No fa gaire aquesta multinacional de la distribució es va instal·lar a Barcelona, en uns locals de l’Eixample que abans havien estat la seu de l’editorial Gustavo Gili. Aquesta setmana he vist per Sarrià el seu primer vehicle de repartiment entregant una comanda. Era una furgoneta nova de trinca amb motor elèctric (contaminació zero), i feia tota la pinta de ser una comanda d’alimentació. Però no ho puc assegurar perquè les dues capces de plàstic anaven perfectament tapades per sobre, de manera que no es pogués veure quins productes contenien. Com a contrast, a casa nostra, quan ens porten la compra que hem fet al supermercat de la cantonada, els veïns que coincideixin a l'ascensor amb el repartidor poden veure què mengem, què bevem i amb quins productes netegem la casa i la roba, ja que tots queden a la vista de tothom. Amazon té tot un detall de privacitat amb la seva clientela i, encara que no són els únics que ho fan, és d’agrair.

Pels que no coneguin en què consisteix el negoci d’Amazon la filosofia és molt senzilla: tu fas la comanda per internet i en menys de dues hores te la porten a casa, sense pagar cap extra pel transport. I si tens molta pressa i el vols rebre en menys d’una hora, et cobren un petit suplement. Però no és la meva intenció fer propaganda d’Amazon, tot i que al meu entendre se la mereixen. Només he posat aquest exemple per explicar com la inversió estrangera no ha deixat de venir a Catalunya, tot i el procés independentista que estem vivint i tot i els esforços de la nostra metròpoli, esperem que ja per poc temps, per posar tota mena de traves amb l’objectiu que el procés descarrili.

Unes poques dades ens situaran en la realitat de les inversions estrangeres a Catalunya. Des de principis del 2011 fins al mes de juny passat, del total de les inversions estrangeres a l’estat, Catalunya ha captat el 31% (capital), 34% (creació de nous llocs de treball) i 37% (nombre de projectes). Només considerant la xifra d’inversió i comparant-la amb els cinc anys anteriors al període citat, l’augment de les inversions estrangeres a Catalunya ha sigut del 23%. Poca broma!

Amazon només és un exemple més de com una de les companyies més importants del món ha fet una clara aposta per Catalunya. Amazon només és una prova més que el procés independentista no només no frena les inversions estrangeres sinó que les atrau. El negoci és el negoci, i per a moltes empreses estrangeres les expectatives econòmiques de Catalunya són més que positives. Tractant amb gent de fora i viatjant pel món t’adones que alguns estrangers creuen més en Catalunya que molts catalans. La realitat és que el procés polític cap a la independència de Catalunya, que és d’esperar que acabi bé, si més no aquest seria el desig de molts catalans, va per una banda, i el món dels negocis i de l’economia real per una altra. I és bo que sigui així, encara que a Madrid aquesta realitat no els agradi gens.

6 comentaris:

aquittania ha dit...

Bon dia. Ja entenc que el nucli d'aquesta entrada és la inversió a Catalunya, però m'agradaria reblar el tema d'Amazon, jo he vist un repartidor d'Amazon en bicicleta, amb una caixa davantera on es podia veure clarament Amazon. Quan la privacitat d'allò que comprem, hi estic d'acord, fins hi tot quan fas la comanda tens l'opció que l'embolcall sigui d'Amazon i tot queda asèptic. Fins aviat.

luis ha dit...

Miquel, no defensar la independència no vol dir no creure en Catalunya. Esteu molt equivocats alguns. Pots estimar a Catalunya i no voler la independència. Si alguns empresaris marxen de Catalunya es per un tema econòmic no d'odi. Les coses clares.

Unknown ha dit...

Amb independència o sense la situació geogràfica de Catalunya és privilegiada i també ho és el seu prestigi de poble treballador i amb gran esperit mercantil.
Hi ha més d'una firma important que no anomenaré i que des de l'inici del Procès no deixa d'insistir en que marxarà.
Però segueixen aquí i a mi ja m'està bé. Em temo que si han fet números, aquestes firmes no els convé allunyar-se del mar que és el món ni tampoc d'Europa continent del qual en som porta.

Unknown ha dit...

No m'he pogut estar de fer-te un comentari més a l'apunt anterior.

Miquel Saumell ha dit...

Sílvia,
Fins ara no he sigut mai client d'Amazon, però estic convençut que més d'hora que tard ho acabaré sent. I d'Uber, també, però, això sí, que paguin impostos, com tothom.
Dit això, et confirmo que Amazon només era l'excusa per introduir el tema que m'interessava tractar: les inversions estrangeres a Catalunya, que tot i els mals auguris d'alguns, segueixen creixent.

Luis,
...i la xocolata, desfeta.
Les decisions empresarials evidentment que es prenen per motius econòmics. L'objectiu d'una empresa, aquí i a la Xina, és generar beneficis pels accionistes. Això val tant per les que marxen com per les que decideixen venir a Catalunya. No estem descobrint la sopa d'all.

Glòria,
Parles de Planeta? O potser de Freixenet que, ironies de la vida, ha estat a punt de vendre una part del negoci a uns alemanys? El discurs polític és un, però les decisions no necessàriament segueixen la línia del discurs polític. Aquestes empreses tenen tot el meu respecte per les seves decisions empresarials. Ells millor que ningú coneixen la seva situació. I, de vegades, s'equivoquen. Com tothom.

Unknown ha dit...

Jo també respecto les decisions dels empresaris però em fan gràcia quan veus que son simplement fatxendades.
Parlava d'E Dreams i de Pronovias...que aquí romanen fent els seus negocis. A mi no em fan nosa però menys xerrera.