.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 24 d’abril del 2017

Malgrat tot, sóc optimista

Quantes vegades se’ns ha dit que el procés independentista català està mort? La veritat, n’he perdut el compte. Però són moltes, i darrerament això passa gairebé cada dia. Només cal llegir qualsevol diari unionista, que ho són gairebé tots, o escoltar qualsevol emissora de ràdio o televisió que emeti des de Madrid, les quals també són molt seguides a Catalunya, i fixar-se en els seus editorials, en la forma de seleccionar i presentar les notícies i, sobretot, en la manera de llegir interessadament les enquestes (en Carles Castro, de La Vanguardia, es mereix el premi a la manipulació interpretativa), i t’adones que l’oferta mediàtica unionista està molt estesa i és molt més agressiva que amable.

La defensa de l’unionisme passa, en aquesta etapa del procés, per fer un discurs amenaçador i destructiu. Les opcions unionistes no ofereixen res de positiu per intentar fer canviar d’opinió als independentistes. L’argumentari unionista queda limitat a les amenaces de tota mena per mitjà, entre d’altres, dels fiscals amics, dels jutges que no acaben de tenir clar el seu dret a la independència, i d'aquella institució tan desprestigiada anomenada Tribunal Constitucional. Si aquí hi afegim els empresaris habituals dels círculos i els del Puente Aéreo i assimilats, queda perfectament delimitat el pobre argumentari unionista. Per cert, cal dir que la majoria d’aquests personatges no són empresaris, no es juguen els seus diners sinó que només són directius de grans empreses que no són seves.

Darrerament sovintegen les sentències judicials d’inhabilitació i les multes pecuniàries. Des de Madrid —Madrid com a concepte polític ampli, no estrictament geogràfic— només es busca afeblir la moral i la butxaca dels independentistes, intentant fer creure i qui els vulgui escoltar que el moviment independentista està perdent suports. Però, francament, no sé com arriben a aquesta conclusió. Encara no he conegut cap independentista que a partir de les agressions i amenaces provinents del món unionista hagi deixat de ser-ho. En canvi, cada dia veig més gent que fa el camí en direcció contrària.

La meva sensació, purament subjectiva, ho reconec, és que els independentistes catalans superen amb escreix els unionistes, i és per això que les institucions oficials espanyoles faran tot el que estigui a les seves mans per impedir el referèndum. No es volen posar en evidència a partir d’un resultat electoral advers. Però, al meu entendre, observant el panorama general i escoltant els uns i els altres, només es pot ser optimista. Em crec el president Puigdemont: el referèndum es convocarà, i es farà. Churchill deia que “sóc optimista perquè el contrari no serveix de res”. Jo també.

6 comentaris:

Clidice ha dit...

Res a criticar, només una apreciació, fa un cert temps que no parlo mai d'unionistes, penso que és una expressió que implica igualtat de condicions amb els independentistes i que no retrata la realitat tal i com és. Francament, em sembla més correcte parlar de pro-colonialistes. Al cap i a la fi, malgrat que ens n'hàgim oblidat nosaltres, madriT concepte ja ens ho recorda contínuament. Si fóssim ells, i no d'ells, no ens maltractarien de tan mala manera.

luis ha dit...

Miquel, chapeau! té molt de mèrit creure't uns polítics que et diuen cada dia una cosa diferent. Segons el senyor Puigdemont el referèndum es convocarà i es farà. Junqueras no diu el mateix. Junqueras diu que si l´Estat bloqueja el referèndum tiraran endavant la DUI.
Ole tu! els mateixos que solament parlaven dels 18 mesos. Sembla un chiste, però és una realitat.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Al capdavall, una pura obvietat. Ben vist.

Luis,
Quan he començat a llegir sobre "uns polítics que et diuen cada dia una cosa diferent" pensava que tenies al cap els ciudadanos i els socialistas, que avui diuen blanc i demà negre i, finalment, van triar il capo dei capi dels corruptes com a president del gobierno. Fixa't si n'era d'il·lús!

luis ha dit...

Miquel, jo parlo de tots. Els d'aquí i els d'alla. Ara aquí el president diu una cosa i el vicepresident una altre. Jo ja no em crec a ningú i menys als que només parlaven dels 18 mesos i és reien del referèdum.

Oliva ha dit...

AMB AQUESTA GENT D'ESPANYA,PLENS DE NAFRAS INFECTADES,
ALGU AMB DOS DITS DE FRONT I POT VOLER ANAR PLEGATS?

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Sí, el trio unionista PP-PSOE-Cs. Si més no, això diuen.