.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 21 d’abril del 2010

I si només toquen una coma?

La llei diu molt clar que abans de l’entrada en vigor els estatuts d’autonomia s’han de sotmetre a referèndum. En el seu dia se’ns va sotmetre a referèndum una llei que, agradi o no, avui és plenament vigent. Però si per sentència del TC l’Estatut es modifica, el text resultant ja no serà el mateix que el que varem aprovar. En conseqüència, els catalans haurem de ratificar el nou text en referèndum abans de la seva entrada en vigor. Per tant i responent a la pregunta del títol, formalment el problema serà el mateix si toquen una coma que si toquen trenta articles. Potser convé recordar que els catalans van aprovar en referèndum un determinat text i no un altre després de discutir-ne, entre moltes altres coses, els punts i les comes. De fet, si toquen una coma serà precisament amb aquest objectiu, que el text digui una cosa diferent de la que deia, doncs si no fos així és de preveure que la coma no la tocarien. Per tant, és evident que el text resultant de la nova passada de ribot, ara per part del TC, s’haurà de sotmetre a la votació dels catalans abans de la seva entrada en vigor. No entenc que aquells que tant insisteixen que les lleis s’han de complir encara conreïn dubtes sobre aquest aspecte de la qüestió. Potser ens ho haurien d’explicar.

4 comentaris:

Clidice ha dit...

no poden explicar-nos-ho, perquè aleshores haurien de dir que, en realitat, l'única cosa que tenen clara és que això és "España por derecho de conquista" i que no ens massacren perquè faria lleig al davant de la resta del món occidental, i al Sapateru i les nenes no els convidaria més l'Obama. I ja està. Per mi el NO a l'Estatut continua vigent. Vull la independència. :)

Anònim ha dit...

Tens tota la raó. Si el toquen, seria bo poder fer un nou referendum però no veig com. El TC rectificarà no el que diuen va aprobar el poble català (CE, 151.2.3ª), rectificarà el que va seguir (CE, 151.2.4ª) que és una Llei de l'estat, o així ho veig jo, que no en sé, de lleis, però sí de justícies.

Anònim ha dit...

Es toqui una coma o es retallin 34 articles, tot aquest procés ha deixat al descobert la manca de qualitat democràtica a l'estat espanyol i la falsedat dels discursos dels partits nacionalistes espanyols. Almenys, està servint perquè molta gent se n'adoni que això ja és insostenible.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice, Ramon i Albert,
Sense temps avui de contestar-vos individualment, moltes gràcies.