.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 1 d’octubre del 2012

El fals discurs de la por no ens ha de fer por

A falta d’arguments democràtics sòlids Espanya ha decidit que ens ha d’ofegar, és la seva forma barroera de reaccionar davant d’una demanda ben democràtica. Vénen temps de provocacions contra Catalunya. Ara ens toca escoltar el discurs negatiu, apocalíptic, el fals discurs de la por, les amenaces de tota mena. En una situació similar, els britànics demostren ser molt més intel·ligents que els espanyols. Així, per tal d’intentar retenir els escocesos independentistes, el govern de Londres utilitza una tàctica política totalment oposada. El seu eslògan ho diu clar: better together (millor junts), en positiu, sense amenaces, i donant totes les facilitats perquè els escocesos puguin anar a votar i decidir democràticament el seu futur. Quina sana enveja que em fan!

D’Espanya, en canvi, només podem esperar tota mena de traves i travetes. Espanya ens diu, cínicament, que tot és possible mitjançant la Constitución, quan tothom sap que, a la pràctica, el camí de la reforma constitucional és inviable. Un petit detall: per modificar una coma d’aquella llei es necessita l’acord dels dos grans partits espanyols. Ens ho van demostrar l’estiu passat quan, a requeriment de les autoritats europees, un parell de trucades telefòniques entre el PP i el PSOE van ser suficients per modificar la constitució. És així de fàcil quan hi ha voluntat, però tots sabem que ni un partit ni l’altre tocaran una coma que pugui facilitar la celebració a Catalunya d’un referèndum comme il faut, és a dir, vinculant.

No caiguem ara en la trampa d’acceptar, si des de Madrid ens l’acabessin oferint, la celebració d’un referèndum consultiu com el que regula l’article 92 de la Constitución. Nosaltres no volem que ens facin una enquesta, que això i res més que això és un referèndum consultiu i, per tant, legalment no vinculant. Nosaltres volem decidir mitjançant un referèndum vinculant, i guanya qui obté la meitat dels vots més un. Alguns entenem que aquest és un dret bàsic de la democràcia que no s’hauria de discutir. Les lleis han d’estar al servei de les persones i no al revés com alguns ens volen fer creure.

Com dèiem abans, es continuaran produint incompliments flagrants de les lleis per part, precisament, d’aquells que es passen el dia repetint que les lleis hi són per complir-les. Però aquest és un principi que no sembla afectar l’estat espanyol. De fet, els incompliments contraris a Catalunya ja s’estan produint. Després del Consejo de Ministros espanyol de divendres passat es van anunciar incompliments de transferències i d’inversions previstes en diverses lleis espanyoles incloent l’Estatut. Ara l’excusa fàcil és que no hi ha diners. Però sí que n’hi ha, per exemple, per continuar les obres de l’AVE cap a Galícia. Allà també tenen eleccions aviat i, segons com actuïn, el PP córrer el risc de perdre el govern gallec. Algú pot pensar que l’argument electoral no és vàlid, perquè a Catalunya també n’hi ha d’eleccions. Però la diferència és que el partit que governa Espanya, i també Galícia, a Catalunya és pràcticament residual: dotze per cent dels vots. El PP a Catalunya no té res a perdre, i per això es pot permetre eliminar el repetidament promès desdoblament de la N-II a les comarques gironines. Pot perdre alguns vots i diputats però no el govern.

El discurs espanyol de la por l’hem de respondre amb un discurs català optimista i esperançador. No hem de caure en les provocacions i els insults. La realitat és que la bola de vidre per saber què passarà en el futur no la té ningú i, per tant, uns i altres només podem especular, i les especulacions són lliures. Les provocacions d’alguns militars espanyols s’han d’ignorar per inconsistents, i les de determinats empresaris també. Si el senyor Lara es vol emportar la seva empresa a un altre lloc hi té tot el dret, que per alguna cosa l’empresa és seva. I si el senyor Lara utilitza el seu poc Razónable diari per fer la feina bruta anticatalana hi té tot el dret. La llibertat d’expressió per davant de tot. El diari és seu, i de marhuendas disposats a fer la feina bruta dels seus senyoritos sempre en trobarà. A Catalunya hi ha de tot, com a tot arreu, però aquí els marhuendas són molt minoritaris. Afortunadament.

Els catalans hem de passar olímpicament de les provocacions casernàries i poligoneres que ens arriben de l’oest, i el temps anirà posant a tothom al lloc que li correspon. El fals discurs de la por no ens ha de fer por. Els espanyols saben perfectament que les nostres reivindicacions estan més que justificades, tot i que no ho reconeixeran mai. Ara és l’hora de deixar enrere la política del peixet al cove que només ens ha servit per anar fent la viu-viu mentre ens anàvem empobrint any rere any. Un peixet que, per cert, havíem pescat nosaltres. El temps ens ha anat demostrant que el problema catalán, tal com l’anomenen a Espanya, és un problema que té una única solució: que Catalunya i Espanya es desvinculin políticament i fiscalment. Espanya es traurà un problema endèmic de sobre, i no cal dir que nosaltres també. Tots hi sortirem guanyant, i estic convençut que en pocs anys, superada la crisi actual amb Espanya, tindrem unes excel·lents relacions de veïnatge.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

Saps? a mi els de "fora" no em fan cap por, em fan més por els que, de dins estant, en ares de la ideologia, acaben promovent l'immobilisme. La minoria il·lustrada que pretén que els demés són tots enzes descerebrats perquè no els fem cabal a n'ells. I en comptes d'aportar s'enroquen. Em preocupa, de debò, perquè tenen molta raó en tantes coses que diuen, però fan política a la contra, pretenent vèncer en comptes de convèncer.

Ramon ha dit...

Miquel i Clídice, cal treballar força perquè ens ho posaran difícil, perquè Catalunya és a España, és d'España. Per dret de conquesta.

Daniel Vidal ha dit...

Benvolgut Miquel,

Més que por, una part important de la gent té inquietud. Malgrat que és normal que aquest camí sigui incert i no hi hagi respostes clares pràcticament per res, i tot entenent que no sigui res planificat sinó el resultat viu d'un poble, el cert és que és estrany que no hi hagi gent, amb criteri tècnic reconegut, que hagi treballat en previsió d'aquest escenari i que doni unes quantes respostes clares i treballades sobre les properes passes.

Percola ha dit...

Només vull comentar la darrera frase. No dubto que amb Espanya tindrem unes, si més no, cordials relacions de veïnatge. El que no sé es quants anys de crisi ens esperen.

Comptant en legislatures:

0.- A partir de les properes eleccions: Tibantor, potser caldrà dedicar-la tota a convocar un referèndum. Final, 2-3 anys i convocatòria d'eleccions a corts constituents.
1.- Constituent: Els partits d'obediència espanyola estaràn encara aquí (potser residuals, però un 12% del PP i un 20% del PSOE fan bastant) i poden optar a redactar i esmenar la constitució catalana.
2.- Internacionalització: (2 legislatures) Catalunya pel món per ella mateixa [sembla el lema d'andalusia] i pot existir encara tibantor amb Espanya.

Fins aquí conto uns 14-15 anys. Potser caldrà una generació o dos per que les coses siguin cordials.

(I no ho dic des de la por)

Jordi ha dit...

Percola: portem molts anys amb tirantó. El que passa és que abans se'n fotien de nosaltres i ara veuen que tenim possibilitats de sortir-nos. És el mateix que el boicot. Ja n'hi ha de fa anys. En una revista d'empreses d'alimentació de farà un parell d'anys ja parlaven que aproximadament un de cada tres madrilenys no compraven productes catalans de manera voluntària. Ja estem en aquests procés i surti el que surti seguirem igual durant un temps i, jo crec, que encara serà més curt si aconseguim la independència. En cas contrari serà "acoso y derribo" continuat.

Anònim ha dit...

TOTE AQUEST GENT,CONSTITUCIONALISTES,FEDERALISTES I ALTRES MANDANGAS,NO FAN RES MES QUE REMENAR LA PERDIU,PERQUE TOT QUEDI IGUAL..
DE DEBO ES CREUEN QUE ELS CATALANS SOM BABAUS?
JUGANT AMB BARCELONA

Galderich ha dit...

Jo crec que Espanya creu més en la independència que nosaltres mateixos i per això no inverteix des de fa un temps a Catalunya.
Cal presentar números ben fets i de com es pot organitzar u un traspàs civiliitzat.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Els cops ens vindran des de totes bandes, també des de dins, però m'ensumo que nosaltres som més i, a l'hora de la veritat, guanyarem. Amen! I si perdem per la mínima, a preparar bé el segon referèndum.

Ramon,
D'acord, caldrà treballar molt, i de facilitats la nostra encara metròpoli no ens en donarà cap. Però hem de tenir clar que el nostre futur només depèn de nosaltres.

Daniel,
Admeto que de vegades també trobo a faltar una mica més de planificació. Trobo a faltar, per exemple, un equip de gent preparada que es dediqui a buscar complicitats internacionals, que faci lobby a Nova York (ONU) i a Brussel·les (UE), a la manera d'aquell equip d'experts que abans dels jocs olímpics del 92 es va "patejar" tot el món.

Percola,
Penso que hi ha una mica d’exageració en el teu plantejament, jo sóc més optimista. Sigui com sigui, entre tots ens hem d'esforçar que siguin com menys anys millor. Tingues també en compte que mentre transcorre el període que expliques i els polítics faran la seva feina, els que no ho som no deixarem pas de treballar.

Jordi,
Jo no perdria massa el temps pensant en els boicots. Aquí hi ha llibertat de mercat i qui els promou i s'hi apunta hi té tot el dret, i qui els pateix s'ha d'espavilar buscant mercats alternatius, tal com explico en el meu article d'avui. Al final sempre s'acaba imposant la lògica i el sentit comú, i si tu ofereixes un bon producte o servei a un preu competitiu no dubtis que l’acabaràs col·locant.

Oliva,
Molt em temo que molts s'ho creuen, sí.

Galderich,
Totalment d'acord, i les darreres decisions del govern espanyol van clarament en aquest sentit. Sobre el traspàs que dius, estic convençut que al final ens asseurem a discutir tots els detalls que s’hagin de negociar de manera civilitzada, com passa sempre que entre dues parts hi ha discrepàncies.