.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 2 de novembre del 2015

Mas

Estem en un atzucac, i si qui ha d’espavilar no espavila aviat haurem d’anar a unes noves eleccions. Ara tenim una llista clarament guanyadora, Junts pel Sí, però amb 62 escons els en falten sis per assolir la majoria absoluta. Un possible soci, la CUP, en va treure 10, però no està disposat a col·laborar si es manté Mas com a candidat. Si entre ells no es posen d’acord, hi ha diverses alternatives: noves eleccions al març o uns socis alternatius de Junts pel Sí, amb el cost d’aigualir les expectatives sobiranistes. Aquesta és la situació, perquè la tercera opció seria que es fes un pacte de perdedors amb un programa i una presidenta, Arrimadas, que els aglutinés a tots, i això encara seria més difícil, tot i que en política no s’ha de descartar res.

Diuen que Mas és la imatge de la corrupció. Ho diuen, però fins ara no ho ha demostrat ningú, i com que crec en la presumpció d’innocència, mentre no es demostri no m’ho crec. Diuen també que Mas és la imatge de les retallades, i això és ben cert. Però cal mirar una mica més enllà de la punta del nas. Cal preguntar-se pel motiu de les retallades, i la resposta és de manual: d’on no n’hi ha, no en raja. Si des de Madrid no transfereixen els diners, diners que, per cert, són de Catalunya, difícilment es poden evitar les retallades. Puc entendre que des de Madrid s’intenti ofegar financerament Catalunya, puc entendre que aquest sigui el pervers full de ruta del PP, i podré entendre també que sigui el full de ruta del PSOE, Ciudadanos o Podemos si algun dia arriben a governar. Al capdavall i només amb petits matisos de formes, Catalunya els uneix a tots.

Però no puc entendre que arguments tan febles siguin els arguments de la CUP per justificar que Mas no ha de ser president, tot i haver-se presentat a les eleccions com a candidat a president i guanyar-les amb autoritat. Al final potser acabarà tenint raó Aznar quan va dir que el procés ens el carregarem nosaltres sols a Catalunya, mentre a Madrid es faran un tip de riure. Si a la Catalunya política encara queda algú amb sentit comú, i vull pensar que sí, això no s’hauria de permetre. I un recordatori final pels més reticents amb la presidència de Mas: ara no es decideix com serà socialment la Catalunya del futur; això ho anirem decidint cada quatre anys mitjançant les eleccions. Hi ha qui sembla haver-ho oblidat.

9 comentaris:

Clidice ha dit...

Diu que quan el savi assenyala la lluna, el beneit mira el dit. La CUP fa massa dies que parla de manicura i gens de la futura república. O és una posta en escena o no ens mereixem ser un país. Per imbècils tots plegats.

luis ha dit...

Joder es molt fàcil. Veient el panorama, Mas hauria de retirar-se i el nou president hauria de ser Oriol Junqueras. La CUP ho acceptaria i llestos. El que passa es que Mas nose si ho acceptaria. Si tornen a ver eleccions serà molt trist.
Ah i el tema econòmic no es tot culpa de Madrid. Aquí també malgastem com per exemple les ambaixades.

Unknown ha dit...

Per justícia ha de ser en Mas el president. Una vegada s'hagi aconseguit el que es pretén, la independència, que es barallin com fan en els països normals. I a veure qui guanya però el que és primer és primer.
Salutacions!

luis ha dit...

Si Gloria, tens rao. Pero també trobo normal que la CUP no vulgui un polític corrupte. Si Mas es tan independentista, llavors el que hauria de fer es deixar que algu altre sigui president (Junqueras, Romeva.. ). La realitat, es que Mas com tots els polítics nomes volen el poder. A Mas el proces sobiranista li dona igual.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
És així, però per culpa d'uns pocs ho pagarem entre tots.

Luis,
Abans d'entrar en altres debats m'hauries de demostrar que Mas és un polític corrupte, i de moment no m'ho pots demostrar. De moment només està acusat de posar urnes, i això mereix tots els meus respectes.

Glòria,
Molt d'acord.

luis ha dit...

No tu puc demostrar Miquel. Potser d´aquí un temps sí. No ho sabem. Ara te pinta de que si es corrupte. No ho neguis. I pel que fa tema urnes, que et quedi clar, Mas ho fa per guanyar-se a la gent. Tot està estudiat. Tu realment creus que Mas es independentista quan fa 4 diez no ho era? Mas no es tonto i ara s´ha ficat al carro d´allò que ven (proces sobiranista).

Unknown ha dit...

Mentre no es pugui demostrar amb tots els ets i uts és una calúmnia dir que en Mas és un corrupte. En tot cas se li vol fer pagar l'herència del president Pujol. I no és just.
Potser Mas no és independentista o no ho era però no és diferent de la majoria d'altres polítics quant a ser ambiciós. És llaminer pensar que la història et pot jutjar com l'artífex d'un nou país.
Potser fa deu anys Mas no era independentista però es va significar d'aquesta tendència quan es va fer una simulació de referèndum propiciada per Alfred Bosch. D'altra banda vull aclarir que jo mai he sigut masista i tanmateix em consta, perquè jo hi era, que va escoltar el nostre crit. Fins ara és l'únic president de la Generalitat que, amb ambició o sense, va seguir la demanda d'una important majoria de ciutadans.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
No insisteixis i llegeix el que t'ha dit la Glòria, que comparteixo fil per randa. Sóc un ferm partidari d'una cosa que es diu presumpció d'innocència. Et sona? Expressions com "potser d'aquí un temps", "té pinta", etc. són pròpies d'actituds antidemocràtiques que no mereixen cap respecte.
I sobre si Mas va néixer ja independentista o se'n va fer de gran, hauries de preguntar-li a ell. Jo me'n vaig fer de gran, com la gran majoria dels que ara donen suport a l'independentisme.

luis ha dit...

Molt be molt be Miquel. Segiu adorant el senyor Mas. Ara bé, si Mas es tan independentista, perque ara no deixa que Junqueras o algu altre sigui president i el proces sobiranista tiri endavant? Perque Mas vol el poder a qualsevol preu. Ho veieu? Mas fa fàstic! Ah, i jo no soc antidemocratic.