.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 22 de gener del 2021

Passat festes, la vacuna

(Article original publicat el 15/1/2021 a La Veu de l'Anoia, núm. 2000, pàg. 2)

Acabat el període festiu de dues setmanes que va començar la nit de Nadal i es va acabar el dia de Reis, podríem fer un primer balanç de com hem passat les festes. Entre dinars i sopars, han estat unes quantes celebracions: la nit de Nadal, el dia de Nadal, el dia de Sant Esteve, la nit de Cap d’Any, el primer dia de l’any, la nit de Reis, el dia de Reis i els caps de setmana que hi ha hagut entremig. A causa de la COVID, aquest any han estat unes celebracions ben peculiars. Per part de l’autoritat competent s’han decretat uns àpats fixant el nombre màxim de bombolles autoritzades, així com el nombre màxim de persones que podien trobar-se en un mateix lloc, i sense oblidar els horaris estranys que se’ns han imposat per poder celebrar aquestes trobades, segons el criteri no sempre coherent dels nostres governants.

Les autoritats ens han acotat aquestes festes de manera bastant estranya, i no cal detallar ara les restriccions d’horaris, persones, bombolles, etc. que són de coneixement general, sovint imposades sense cap mena de lògica, i que ens han afectat a tots. És evident que ministeris, conselleries i altres autoritats s’han trobat amb una situació que fins ara no s’havia produït mai i, per tant, no tenien cap experiència prèvia sobre com gestionar-ho, i ben bé que ens ho han anat demostrant. Els governants han anat improvisant les mesures que anaven prenent, avui blanc i demà negre, i demà passat tornem al blanc. És de suposar que els dirigents polítics ho han fet amb bona voluntat, tot i que no sempre amb la dosi d’intel·ligència i humilitat que la situació requeria. Així, no sempre han fet cas als tècnics experts en la matèria que hi entenen més que els polítics.

Ara ja tenim les vacunes, i toca organitzar la vacunació, una tasca que no deu ser gens fàcil. I pel que s’ha vist fins ara, la gestió de les vacunes també serà molt improvisada. Tots recordem que quan ja s’havien emparaulat les comandes de vacunes es va recordar a les autoritats que no s’oblidessin de les xeringues, i sembla que no se’n van oblidar. Però han fallat altres elements fonamentals, com són les neveres així com el personal d’infermeria que ha de portar a terme aquesta tasca. Feia mesos que se’n parlava i els polítics ens deien que ho tenien tot controlat, i era d’esperar que quan arribés el moment de vacunar estiguessin preparats. Doncs no ha sigut així. Ha faltat personal per vacunar i han faltat neveres, o almenys això ens han dit. I m’estalvio de repetir les excuses ridícules que ens han donat.