.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 25 de gener del 2022

El passaport Covid-19, una visió discrepant

No sóc negacionista ni antivacunes. Al contrari, m'he vacunat sempre que m'ha tocat, fins i tot m'he posat algunes vacunes que la majoria de la població no s'acostuma a posar com, per exemple, la vacuna de la febre groga que s'exigeix per viatjar a determinades destinacions del Tercer Món. Em vaig posar les dues dosis de la Covid-19 quan la informació disponible sobre aquest producte era molt més engrescadora que ara. Fa un any, semblava que amb aquella vacuna acabaria el problema. Però res més lluny de la realitat. És precisament per això, és a dir, per la informació bastant més decebedora que tenim ara, que de moment no tinc previst inocular-me cap dosi de reforç.

La credibilitat d'un polític costa molt de guanyar, i es pot perdre amb una simple roda de premsa. Els polítics i els tècnics han improvisat massa sobre la marxa. Es van treure de la màniga aquesta comèdia del Passaport Covid-19 amb un únic objectiu: pressionar als reticents que no es volen vacunar perquè es vacunin. Ara tothom sap que el passaport Covid-19 no té cap utilitat sanitària, i la gent actua en conseqüència. Vaig estar tota la setmana passada en una illa africana de sobirania espanyola, i si ara hagués de fer un informe sobre els efectes pràctics del passaport, aquí i allà, estic en disposició de treure algunes conclusions que no agradaran a tothom.

A molts bars, restaurants i altres establiments no demanen el passaport, i si el demanen i els mostres un codi QR qualsevol a la pantalla del mòbil, el del Bon Preu o el de la Casa Ametller per exemple, el donen per bo. Això no m'ho han explicat, ho he viscut personalment. Es pot volar sense passaport ni cap mena de mesura sanitària prèvia, com ara el control de temperatura, presentació de certificats, etc.? I tant que es pot! Ho he experimentat dos cops en vuit dies. En un vol ens van demanar el passaport Covid-19 un cop arribats a la terminal de l'aeroport de destinació, a la sala de recollida d'equipatges, és a dir, després d'haver viatjat sense cap control. No sé què hagués passat si no l'hagués mostrat; m'haguessin fet tornar en el mateix avió? En el vol de tornada a Barcelona no ens van demanar res enlloc, ni a la sortida ni a l'arribada.

Insisteixo, el passaport Covid-19 és una mesura política de control social que només té l'objectiu d'intentar tenir-nos més obedients i esporuguits, però no té cap relació amb el control sanitari. Repeteixo, no sóc negacionista ni antivacunes, sinó només un ciutadà responsable que no dóna automàticament per bona qualsevol cosa provinent de l'administració. Sóc, en definitiva, un ciutadà que es pregunta sempre el perquè de les coses i treu les seves pròpies conclusions, sense necessitat de tutories. Els gestors de la cosa pública ens han entabanat repetidament, i a hores d'ara ja no es mereixen que ens els creiem sense qüestionar-nos primer la bondat de les mesures que ens pretenen imposar.