.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 2 de maig del 2022

L'edifici més vigilat de Barcelona

 

A la banda muntanya de la Diagonal, just davant d'El Corte Inglés, hi ha un edifici oficial de l'administració colonial espanyola que durant molts anys era conegut com la Residencia de Oficiales. Va ser construït just acabada la guerra incivil espanyola, i no fa gaire hi van posar un gran rètol a la façana que diu "RLM PEDRALBES"; segons Internet, RLM són les inicials de Residencia Logística Militar. Aquestes instal·lacions, una mena d'hotel exclusiu per a militars i les seves famílies, tenen fins i tot un escut d'armes, reproduït en aquesta pàgina, molt del gust dels uniformats armats. El complex està ple de càmeres de seguretat de diversos models —rectangulars, rodones, amb forma de piloteta, etc.—, i altres sensors verticals de vigilància. Són aparells gens dissimulats, diria que es troben volgudament a la vista de tothom que s'hi fixi una mica, tant a la Gran Via Carles III, com a la Plaça Maria Cristina (façana de la Diagonal), com al carrer Capità Arenas.

Em fixo en detalls que criden l’atenció, com, per exemple, el cotxàs que utilitza per anar de compres per Major de Sarrià una senyora casada amb un editor molt conegut del nostre barri. Poca broma!, no en corren gaires d’aquests, és un Mercedes S-500 d'última generació conduït per un xofer encorbatat. A mi, francament, em sembla una provocació típica de nou-ric. A la Diagonal 666 també passen coses estranyes que criden l'atenció. Entren i surten cotxes amb matrícula "ET", i surten i entren els mateixos vehicles amb una matrícula "normal". De tant en tant hi passo per davant, i sempre tinc la sensació d'estar sotmès a una vigilància forassenyada per part dels militars espanyols, com volent demostrar qui sap què. Un es pot preguntar com es justifica l'existència d'aquestes instal·lacions militars en un indret tan privilegiat de la ciutat, tenint en compte que a Barcelona, actualment, de militars n'hi ha molts menys que anys enrere, i que l'administració espanyola disposa d'instal·lacions més discretes per allotjar-los. O potser busquen provocar, com la senyora que dèiem abans?

Però la RMB (Ràdio Macuto del Barri) diu que els serveis secrets espanyols (CNI) utilitzen aquestes instal·lacions per tenir-nos perfectament vigilats. Es diu que allà s'ha organitzat la logística dels espionatges, que ara estan sortint a la llum, a polítics, advocats i altres membres de la societat civil catalana. Uns espionatges que segons alguns són legals, per exemple, segons la gent de Bocs i les escorrialles que encara queden de Ciudadanos, i també segons el PSOE i el PP (tanto monta, monta tanto). Però segons persones que em mereixen molta més confiança professional com, per exemple, l'advocat Gonzalo Boye i altres experts en aquests temes, aquestes espiades massives són del tot il·legals. Els tribunals europeus aviat hi diran la seva i sortirem de dubtes.

2 comentaris:

J·B ha dit...

Unes observacions molt afinades i compartides per tothom que passi pel costat. De petits, quan baixàvem cap a la Diagonal pel carrer capità Arenas, la mare ens feia canviar de vorera, per la desconfiança que generava la Residència militar. Aleshores no hi havia càmeres d'inseguretat tan sols soldats de guàrdia permanent. Jordi Bigues

Miquel Saumell ha dit...

Gràcies, Jordi.