.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 22 de gener del 2025

Dissidents

Alguns advocats, alguns periodistes i alguns ciutadans que es dediquen a altres activitats, quan expressen en públic la seva dissidència estan considerats pels governants com enemics de l’estat. Des del poder, contra els dissidents ho val tot, i tot vol dir tot, incloent-hi pràctiques que queden totalment al marge de la normativa jurídica sorgida dels principis bàsics de la democràcia. Avui en dia ser dissident, o que els governants considerin que ets un dissident, i manifestar-ho en veu alta, és una operació de risc. Per a un demòcrata comme il faut la dissidència política, òbviament, és legal, però massa sovint els governants que no tenen incorporats els principis bàsics de la democràcia en el seu ADN no estan disposats a acceptar-ho. Podríem parlar d’abús de poder, prevaricació i altres figures similars. I llavors ens trobem persones que han estat multades, perseguides i, en alguns casos, empresonades pel sistema només pel simple fet de manifestar-se, escriure, cantar o dibuixar alguna cosa poc amable amb el poder constituït. Però tinguem-ho clar, en una democràcia els perillosos no són els ciutadans dissidents sinó els seus perseguidors, uns personatges nefastos que s’aprofiten de les eines i les escletxes del sistema per perseguir la dissidència.