.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

diumenge, 11 de setembre del 2011

El cinisme d’un partit espanyol

Quan abans d’ahir vaig començar a rumiar aquest article, el títol que hi pensava posar era “El cinisme de l’alcalde García”. Avui, però, llegint La Vanguardia de paper, he vist clar que l’actitud novament provocadora de l’alcalde García no és un verso suelto dins del seu partit sinó que representa fidelment la posició oficial del Partido Popular. García ja fa uns quants anys que és regidor de l’ajuntament de Badalona. Abans s’asseia als bancs de l’oposició i des de fa uns quants mesos, en guanyar clarament les eleccions, ocupa amb tot mereixement la poltrona d’alcalde. Quan García s’estava a l’oposició ja no participava en els actes organitzats pel seu ajuntament per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Un incís: segons la legislació vigent aquesta és la denominació oficial de la diada, tant com s’omplen la boca amb això de fer complir les lleis. Aquest primer 11 de setembre com a alcalde, García s’ha hagut de buscar noves excuses per evitar la celebració institucional del seu ajuntament. Per exemple, en la documentació institucional s’ha suprimit el mot nacional de la denominació oficial que dèiem abans. Per exemple, suprimint unes conferències del seu ajuntament i que ja formaven part de la tradició badalonina, però que a ell i al seu partit li semblaven massa identitarias. Finalment, l’objectiu no confessat de García ha estat assolit amb èxit: divendres els altres partits del consistori van manifestar que, davant de les continues provocacions del regidor, no participarien en els actes institucionals del seu ajuntament i llavors l’alcalde García, mostrant-se falsament compungit davant la premsa, va reaccionar anul·lant l’acte. Ja tenia l’excusa que buscava.

Parlava abans de La Vanguardia d’avui. A la pàgina 23 hi ha un anunci a tota plana del Partido Popular amb una gran foto de la presidenta de la seva franquícia catalana i un títol que diu “FELIÇ DIADA DE CATALUNYA”. Aquí el mot nacional tampoc no hi surt, i això m’ha confirmat que l’alcalde García no va per lliure sinó que segueix instruccions clares e inequívoques de la seva formació política. Llavors he anat a buscar l’anunci a l’Ara i a El Punt Avui per comprovar que el mot nacional tampoc no hi era, no fos cas que la mutilació del nom oficial hagués estat una iniciativa pròpia de La Vanguardia, que del diari dels Godó t’ho pots esperar tot. Però no, no és que el mot nacional no hi fos, és que ni tan sols hi he trobat l’anunci, i a partir d’aquesta dada les conclusions que se’n puguin treure són lliures. No he pogut comprovar, però, si al TBO hi sortia el mateix anunci; no l’acostumo a comprar.

El Partido Popular ho té clar. La seva nació és España, i Cataluña y su lengua vernácula només són una gran nosa política pel seu projecte centralista d’estat uno y grande. Democràticament hi tenen tot el dret, només faltaria. Recordem, però, que a aquesta formació política només la vota el dotze per cent de l’electorat català. Passen els anys i no passen del dotze. Cal recordar que en la seva millor època, durant el mandat de Vidal-Quadras, havien superat el tretze, que tampoc no és res de l’altre món. És a dir, per més soroll que facin, a Catalunya el Partido Popular sempre ha sigut un partit residual. Relacionat amb tot això, ahir vaig ser a l’Hotel Santa Marta de la platja de Santa Cristina de Lloret. Allà també ho tenen clar. Les banderes les tenen penjades en un únic pal. A sobre, ben a la vista de tothom, l’espanyola; a sota, mig amagada pels arbres segons des d’on t’ho miris, la catalana. Així de clar, una manera ben visible de mostrar la submissió sense subterfugis. Com ho fa el Partido Popular. Banderes a banda, al Santa Marta s’hi menja molt bé, i tenen unes instal·lacions i una platja fantàstiques. Però mentre demostrin aquest nul respecte per la bandera del meu país no hi penso pas tornar.

7 comentaris:

Jan X.C. ha dit...

L'anunci de la "Diada (no-nacional) de Catalunya" també va sortir a l'AVUI el divendres si no recordo malament.

Pels que ens agrada el disseny i l'arquitectura i que, sobretot en aquesta última disciplina, ens fixem en tots els petits detalls, hi ha un altre detall de cinisme repugnant en el disseny gràfic de l'anunci: com saps, molt sovint aquests estults peperos criden "Visca Catalunya!" i tot seguit "Visca Espanya!" i acostumen a portar una bandera catalana enganxada a una bandera espanyola. Doncs si et fixes en l'anunci (suposant que el de La Vanguardia i el de l'AVUI siguin iguals) veuràs que hi ha fragments de senyera voleiant per l'espai central; a baix a la dreta, la senyera -imaginativament moguda pel vent- es transforma, per art de màgia, en una bandera espanyola.

És tot d'un neo-franquisme sibil·lí, en aquesta estratègia que fa servir el PP de creure's que els catalans som imbècils i que no ens n'adonem del què fan i del què diuen. Però, ailas, si alguna cosa som els catalans -d'altres virtuts no, però aquesta sí- és mínimament perspicaços (covards i indecisos, però perspicaços), i al PP no és que li hagim vist el llautó, és que a dia d'avui, qui negui que aquest és un partit netament franquista, és que, senzillament, no hi toca.

Fixa't en els detalls, en els de l'anunci i en els de la vida real. Tot, tot i tot -com deia aquell anunci d'assegurances- és neo-franquisme sociològic en estat pur. La caverna -la vergonya- de l'Europa occidental.

I bona Diada NACIONAL de Catalunya per tothom!

Anònim ha dit...

Perdona'm. Ho he dit en un altre lloc i ningú m'ha dut la contraria.
EAC. "[A]rt.1.3. La festa de Catalunya és la Diada de l'Onze de Setembre". i punt. I si en un altre llei es diu d'una altra manera, doncs no és ajustat al que diu l'EAC, i que algú em digui a on i qui ho diu.

Anònim ha dit...

En qualsevol cas tampoc m'extranya, perqué gairabé ningú em diu res, passo casi desapercebut.

Miquel Saumell ha dit...

Medit,
Molt agraït, les teves aportacions sempre són interessants.
No tinc l'Avui de divendres però pel que expliques no és el mateix anunci que va sortir a LV de diumenge. Aquesta bandera "evolutiva" que comentes ja l’he vist en altres llocs, fins i tot en forma de pin a la solapa de l’americana de membres del PP.

Ramon,
Ho he buscat, suposo que és això:
La Llei 1/1980, del 12 de juny, primera llei aprovada pel Parlament de Catalunya en constituir-se l’any 1980, diu textualment:
""(...) Article primer. Es declara Festa Nacional de Catalunya la diada de l’onze de setembre. (...) Barcelona, 12 de juny de 1980.""

Anònim ha dit...

LO PITJOR AMICS MEUS,ES QUE EL PSOEEEE,NO ES MILLOR. EFECTIVAMENT LA SRA SANCHEZ CAMACHO,TE UN MORRO..DE DEU NI DO,PERO I LA CHACON?MOLT GARLAR A CATALUNYA I A MADRID, "EL ESTATUTO QUE HA SALIDO DEL CONSTITUCIONAL,ES BENEFICIOSO PARA CATALUÑA" I CREC RECORDAR QUE ES MINISTRA DEL GOBERN QUE CUINAT "EL APAÑO" CONSTITUCIONAL...O NO?
MALA PEÇA AL TELER CIUTADANS¡¡¡¡..I PER CERT QUI HA RECOLÇAT AL PP ALS AJUNTAMENTS?
JUGANT AMB BARCELONA

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Hi estic d’acord, en els tractes de l’estat amb Catalunya el PSOE no és millor que el PP, però els socialistes potser cuiden una mica més les formes que els “peperos”. I dic socis molt conscient del que dic, perquè quan es tracta d’allò que ells anomenen interessos d’estat, que massa sovint acostumen a ser interessos contraris als interessos majoritaris dels catalans, els dos grans partits espanyols sempre van a l’uníson. Aquesta modificació exprés de la constitució n’és l’últim exemple.
I sobre la teva última pregunta, molt oportuna, ens agradi o no la resposta és "el poble sobirà que els ha votat de forma majoritària". La culpa que a Badalona hi hagi d’alcalde un impresentable és dels seus votants, i això és quelcom que de vegades tenim tendència a oblidar.

Anònim ha dit...

Doncs, jo no m'explico bé, però els altres tampoc m'entenen be:
"Festa Nacional de Catalunya la Diada de l'onze de setembre."
"La Diada Nacional de Catalunya" és un eslogan inventat per algú, quan li ha semblat, i per tocar el que no sona. I faig "mutis", no cal que em diguis res.