.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 7 de gener del 2013

Ens calen els “Paradores de Turismo”?

Puerto Lumbreras és l’últim municipi de la província de Múrcia, Espanya, just abans d’entrar a Almeria per Huércal-Overa. És, per tant, un lloc de pas gairebé obligat per anar a Andalusia per carretera. A Puerto Lumbreras normalment no s’hi va però hi ha molta gent que hi passa, i alguns fins i tot s’hi aturen. Sóc un d’aquests últims. No conec el poble però al Parador de Turismo de Puerto Lumbreras hi he fet nit més d’una vegada. I més de dues. La carretera passa just per davant del parador o hi passava fa uns anys, ara potser hi han fet una variant, i això vol dir que, per evitar sorolls a la nit, s’havia de reservar una habitació que no donés a la façana principal sinó al darrere. Coses dels hotels de carretera. Però exceptuant esdeveniments turístics molt puntuals com, per exemple, els Moros y Cristianos de Lorca, una ciutat situada a tocar de Puerto Lumbreras, aquest parador, per altra banda gens luxós, no és un lloc que destaqui per tenir clientela turística, sinó que és el típic hotel a peu de carretera on t’atures al vespre per descansar i marxes l’endemà. L’edifici no té cap interès arquitectònic i les cambres són senzilles però fan el fet. La cuina és correcta.

Ara llegeixo que dels més de noranta paradores que hi ha a Espanya alguns es tancaran temporalment i un, precisament el de Puerto Lumbreras, es tancarà definitivament. Em sembla molt bé, l’estat no ha de fer d’hoteler. És possible que quan aquest parador es va construir tingués algun sentit, però posteriorment s’han obert altres hotels a la zona i ja no es justifica l’existència d’un hotel estatal. De paradores se n’haurien de tancar més o, encara millor, s’haurien de vendre tots, a preu de mercat, a iniciativa privada. Al meu entendre l’estat només ha de fer les coses que no fan els particulars: carreteres, hospitals, museus, escoles, universitats, etc. Avui en dia no té cap sentit que l’estat faci d’hoteler, ni menys encara que faci competència deslleial a iniciativa privada. Ho dic perquè l’empresa Paradores de Turismo perd diners des de fa anys. Uns diners que són nostres, és clar. Ens ho podem permetre?

4 comentaris:

Percola ha dit...

"Paradores" té lògica si converteix en habitable un palau, una mansió, un castell o un monestir exclaustrat. Perquè ja se sap que les cases que no s'habiten tendeixen a caure.
He estat a tres paradors. El primer, a Mèrida (convent), el segon a Oropesa "la otra" -la de Toledo- (castell/palau) i el tercer a Jaen (afegit al castell). A l'existència dels dos primers els hi veig lògica, com dic, són edificis reconvertits per habitar -se'n podria parlar de si hi ha hagut destrucció o alteració del patrimoni durant el procés d'habilitació a hotel- però el tercer, el de Jaen (i sospito que passa el mateix a Tortosa) és un fals castell construit al recinte del castell original però sense aprofitar els murs o les estances de l'antic -potser hagués estat pitjor així, dubto de les reconstruccions historicistes així sí enmascarant l'auténtic patrimoni.

Per tant, crec que un "Parador" té sentit quan és un edifici patrimonial mínimament alterat. Els paradors "moderns" o "falsificats" no tenen sentit.

Galderich ha dit...

Si en Fraga aixequés el cap i sentís la teva blafèmia...

Jordi ha dit...

No he estat mai a un però crec que poden ser una sortida per mantenir uns edificis històrics que igualment cal mantenir. Això si, s'hauria de buscar la manera que no tinguessin pèrdues.

Miquel Saumell ha dit...

Percola,
De paradores en conec uns quants. La veritat, sempre m'hi he trobat bé i, segons quin sigui el marc arquitectònic del parador (Santiago de Compostela, per posar només un exemple), encara més. Però dit això, en època de retallades generalitzades, em sembla que les prioritats governamentals haurien de ser unes altres. Repeteixo: Paradores de Turismo SA perd diners, uns diners provinents dels nostres impostos. Ens ho podem permetre?

Galderich,
Potser es tornaria a morir del disgust, tot i que quan "Paradores" va néixer en Fraga només tenia sis anys. Però sí, en la seva etapa com a ministre "de Información y Turismo" va donar un impuls especial a aquesta mena d'allotjaments, i potser llavors és el que tocava fer.

Jordi,
La manera és la que plantejo jo: vendre'ls tots a gent del negoci que hi entengui. I si algun no és econòmicament viable, tancar-lo.