.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 12 de juliol del 2013

Corporativisme irresponsable

A Barcelona un conductor d’autobús va agredir físicament un passatger, i sembla ser que no era la primera vegada que ho feia. L’empresa li va obrir un expedient i el va fer fora de la feina. Hi ha gent que no pot treballar de cara al públic, sigui un conductor d’autobús, un cambrer, un funcionari d’hisenda o es dediqui a qualsevol altre professió. Els treballadors que a la mínima excusa perden els nervis i reaccionen a base d’agressions físiques se’ls ha de poder fer fora de la feina ipso facto. L’empresa ha de vetllar pel conjunt de la seva clientela i no ha de defensar els empleats delinqüents.

Però llavors apareix el corporativisme irresponsable al que tan acostumats estem i ahir, a Barcelona, va començar una vaga de conductors de bus en solidaritat amb l’agressor. Els vaguistes reclamen que l’empresa readmeti el seu excompany de feina. Els usuaris en paguem les conseqüències (amb la vaga passen bastants menys busos), però és d’esperar que, tot i la vaga, els vaguistes no se’n surtin. Si el readmetessin es crearia un pèssim precedent, i d’agressions d’aquesta naturalesa en veuríem més.

Puc entendre, que no justificar, la posició dels tronats sindicats que tenim, quan decideixen defensar un afiliat encara que sigui per un assumpte de delinqüència. Però no té cap sentit que els companys de l’agressor també el defensin, mostrant-li la seva complicitat mitjançant una vaga que no té cap justificació i embruta el bon nom del col·lectiu de conductors. Potser no en són conscients però, amb aquesta vaga, la seva imatge en surt fortament perjudicada. Esperem que se n’adonin i que la cosa no vagi més enllà.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

El correcte seria que si el treballador té raó, el defensin tot com puguin però si és culpable que el facin fora del sindicat per conducte no ètica.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
El problema és que aquest "pàjaru" ja tenia antecedents d’haver optat prèviament per la via de la violència...