.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 12 de febrer del 2015

De què serveix un programa electoral?

Dimarts, sota la presidència pel Regidor del Districte Sr. Joan Puigdollers, de CiU, es va celebrar a Barcelona el Consell de Barri de Sarrià. Entre els temes tractats hi havia un punt del programa electoral del partit polític que governa la ciutat de Barcelona, CiU, que deia, textualment, el següent: “Impulsarem el retorn del Monestir de Pedralbes al barri de Sarrià”.

Però aquest compromís tan inequívoc ja ens el presentaven molt aigualit en el full de l’Ordre del Dia que ens van entregar en començar l’acte. Deia, textualment, el següent: “Recuperació simbòlica del Monestir de Pedralbes per a Sarrià; ...”. És a dir, el que segons el programa electoral havia de ser el retorn del Monestir de Pedralbes a Sarrià ja s’havia rebaixat a una simple recuperació simbòlica que, als efectes pràctics, no vol dir res.

Seria sobrer iniciar ara una discussió semàntica entre aquests dos conceptes perquè, dissortadament, ja d’entrada se’ns va informar que aquell compromís electoral no es compliria, tampoc en la forma aigualida que se’ns presentava dimarts. Després de marejar la perdiu amb els sarrianencs durant gairebé quatre anys, des de l’ajuntament es reconeixia públicament, per primera vegada, que la promesa de CiU de restituir Pedralbes a Sarrià es considerava ja un incompliment electoral.

La gent de Sarrià tindrà el criteri suficient per decidir a qui dóna el seu vot el proper mes de maig i, com no podria ser d’altra manera, tindrà també en compte aquest clar trencament del contracte. Perquè cal recordar que un programa electoral és exactament això, un contracte entre dues parts: jo et prometo si tu em votes, vota'm i faré això i allò. Una de les parts (CiU i l’alcalde Trias), admet ara que no complirà el seu compromís electoral. Dimarts el regidor Puigdollers va tancar el debat de manera autoritària, com volent dir que les coses són com són i no se’n parli més. El ciutadà s’hauria d’anar mentalitzant, però, que un programa electoral no és un paper mullat per cobrir l’expedient, i que els polítics que no compleixen el seu programa haurien de ser castigats a les urnes. D'aquí a tres mesos, amb el recompte de vots, tindrem la resposta.