.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 10 d’agost del 2015

Catalunya i les televisions espanyoles

Hi ha persones, i diria que a Espanya són majoria, que sobre el procés independentista que es viu a Catalunya s’informen exclusivament mitjançant les diverses cadenes generalistes de televisió de l’estat, és a dir, les privades A3, T5, la Sexta i Cuatro, i la pública TVE. Per comentar el tema de Catalunya aquestes cadenes acostumen a convidar a quatre polítics catalans: Rivera i Arrimadas per part de Ciudadanos, i Albiol i Levi per part del Partido Popular. Per valorar en la seva justa mesura la representativitat política que aquests dos partits tenen a Catalunya, cal recordar que entre tots dos només disposen d’un alcalde, i a Catalunya d’alcaldes en tenim gairebé un miler. Això sí, de tant en tant aquestes cadenes també deixen treure el cap al pobre Iceta, que encara no sembla ser conscient de la delicadíssima situació de la seva franquícia política. Aquest és el limitat catàleg de polítics que les cadenes de l’estat ofereixen als espanyols per il·lustrar-los sobre Catalunya. No ens ha d’estranyar, doncs, que amb una informació tan esbiaixada com la que poden donar aquests personatges molts espanyols tinguin les idees equivocades que tenen sobre la situació real que es viu a Catalunya, però és el resultat lògic de la desinformació a la que estan sotmesos dia sí i dia també per part de les empreses de comunicació.

3 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

Miquel... el pitjor de tot és que no només passa sobre el procés independentista... passa amb tot... A més de la "malícia" o la voluntat política que, sens dubte, hi ha en certs casos... el 80% de la desinformació que detectes i denuncies té la seva causa en que ... el nivell mig de la informació (política, econòmica, social, etc.) és així.

D'acord amb el "Principi de Hanlon" (https://es.wikipedia.org/wiki/Principio_de_Hanlon) no cal sempre atribuir a la malicia el que no és sino simple estupidesa.

Per conèixer les coses... res com viatjar i oblidar-se d'intermediaris (mediàtics o no).

Galderich ha dit...

El que és curiós que només dels catalans se'n diuen "subvencionats"... o la Meva. És cert que els nostres mitjans necessiten un bon retoc però és que fora d'aquests...

Miquel Saumell ha dit...

Daniel,
Exacte, el tema "Catalunya" només és un exemple més de la desinformació general que ens envolta.

Galderich,
Ben cert, però la petita diferència és que TV3 té un share del 12 i, a Espanya, la suma de les altres s'acosta al 100 ;-)