.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 18 de setembre del 2017

Ens roben la democràcia!

D’aquella frase tan criticada per alguns, també per mi, que diu “Espanya ens roba”, hem passat a constatar que ens roben la democràcia. Qui roba és un lladre però, parlant de lladres, cal fer un petit aclariment. Espanya, com a país, ni ens robava abans ni ens roba la democràcia ara. Són els poders de l’estat —todos a una— els que ens roben la democràcia. Als catalans se’ns està aplicant l’estat d’excepció de manera encoberta però igualment efectiva. Ho fan sense declarar-ho oficialment perquè no ignoren que des de fora els vigilen. Com si Espanya fos la Xina, les operadores telefòniques ja ens deneguen l’accés a determinades pàgines d’Internet. Se’ns persegueix per delictes inexistents, i aquí potser cal recordar, un cop més que, en el nostre ordenament jurídic, convocar un referèndum no és delicte.

Des d’Espanya ens apliquen decisions arbitràries, injustes i, presumptament, delictives; això es veurà quan els tribunals europeus hi diguin la seva. Ens anul·len algunes de les nostres llibertats bàsiques (de reunió, d’expressió, d’associació, etc.). Ara ja no cal anar a buscar exemples d’actituds antidemocràtiques a les democràcies low cost de Turquia o Veneçuela, els tenim molt més a prop. Hi ha una part d’Espanya que no ha cregut mai en una democràcia comme il faut. Fins ara s’han guardat més o menys les aparences però ara ja no, ara val tot. Els hereus polítics del franquisme ja no s’amaguen, ara actuen a cara descoberta amb total impunitat.

Ens queden tretze dies fins a la data del referèndum, dues setmanes que se’ns faran llargues. De males jugades i maltractaments per part de les institucions espanyoles se n’han d’esperar més, tenen tot el catàleg preparat per aplicar-lo quan els convingui. Per altra banda, d’Europa no podem esperar complicitats fins després d’haver votat. Però no hem de caure en provocacions. I, sobretot, hem d’anar a votar el dia 1 d’octubre, no perquè estem abduïts per ningú com ha dit algun poca-solta amb càrrec institucional sinó perquè votar, un dret bàsic de la democràcia, no pot ser mai un acte delictiu.

+ + + + +

El 18 de setembre del 2007 vaig obrir aquest blog. Avui fa deu anys.

6 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, com vols que vagui a votar si a 13 dies encara no se res.
Els de Barcelona ciutat encara no sabem si votarem. Si finalment podrem votar, encara no sabem on. Tampoc sabem si al col.legi electoral hi hauran paperetes. I ja no continuare. Pero tot plegat es un espectacle.

Oliva ha dit...

LA DEMOCRACIA,LA LLIBERTAT I SI PODEN LA DIGNITAT...
EL PPOE,"TODOS A UNA".

Salvador ha dit...

Magnífic el teu escrit d'avui, totalment d'acord..

I, per cert, MOLTES FELICITATS PER AQUEST 10è. ANIVERSARI BLOCAIRE...!!!

Una abraçada,

Unknown ha dit...

Feliç aniversari blocaire, Miquel!

Sí, tens raó, és el Gobierno qui ens roba però passa que aquest Gobierno ha estat votat pels espanyols i, mira per on, és el més corrupte d'Europa. Hi ha una altra espanya que deu votar el psoe, uns altres que Déu n'hi do i, quan a demòcrates, façana. Potser hi ha l'Espanya que no vota i ens dóna suport però el seu silenci no ens serveix de res. El partit que governa i tota l'oposició formen un mateix bunker inamovible contra la voluntat de decidir. Espanya no té tradició democràtica, li agrada la milícia, que algú ordeni, mani i pensi per ells, parlo d'una determinada Espanya. Encara no he vist a Espanya una dreta, una esquerra i un centre europeus, civilitzats, negociadors. Viuen bé així dormint a la palla.

Anònim ha dit...

Com a seguidor del teu blog feliç aniversari

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Canses molt...

Oliva,
La dignitat que ens volen prendre, sí.

Salvador,
Gràcies.

Glòria,
Conclusió: s'ha de marxar.