.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 23 de juny del 2008

Extremadura. Petits i grans detalls

Una botiga de queviures: La Despensa Cacereña, Productos típicos regionales, Calle Roso de Luna 3, Cáceres. L’amo, José Cantero Valle, és tot un personatge. Per començar, és un pou de ciència sobre qualsevol producte gastronòmic extremeny, receptes de cuina, com conservar els diferents tipus de formatges, com cuinar els productes extremenys, etc. En sap i t’ho explica, sense presses. A més a més és un escriptor afeccionat (com jo). Don José coneix tothom a qui s’ha de conèixer en una petita capital de província com és Cáceres, des dels polítics fins als que pinten alguna cosa a la ciutat.

Un restaurant estrellat: Restorán Atrio, també a Cáceres. Dues estrelles Michelin. L’únic dues estrelles en tot Extremadura. S’ha de reservar amb temps, cosa que nosaltres no vàrem fer i, per tant, no hi vam anar. Ara estan reconstruint un edifici al nucli antic de la ciutat per fer-hi un hotel con encanto i, sembla ser, traslladar-hi també el restaurant. Segons indiquen els cartells, finançat -en bona part- amb calés públics, de la Junta de Extremadura. Allà la Junta ho és tot, és omnipresent. Ho interpreto com que més aviat els sobren els diners, i en alguna cosa s’han de gastar, no? Algú sap de cap restaurant a Catalunya finançat amb diner públic, sigui o no sigui estrellat? Jo no en conec cap. El que més s’hi assemblava va ser aquell bistrot de l’ambaixada de Catalunya a Paris que, segons em sembla recordar, després de perdre diners sense aturador, els nostres diners, afortunadament va passar a millor vida.

Un tòpic que s’ha de matisar: Cáceres val molt la pena, Badajoz no val res. Fals. Cáceres és turísticament millor, té molta més pedra i història, però Badajoz també val força la pena. Recomanaria visitar Badajoz abans d’anar a Cáceres.

Una altra recomanació: si sou a Badajoz, us sobren un parell de dies i no heu estat mai a Lisboa, la visita a la capital portuguesa resulta del tot recomanable. Són només un parell d’hores en cotxe per autopista, aquesta sí, de pagament. Com les nostres, comme il faut.

La Raya. Aquí tenim la franja, la zona de l’Aragó de parla catalana fronterera amb Catalunya. Allà hi ha la Raya, franja fronterera entre Extremadura i Portugal. Hi ha un munt de connexions per tot tipus de carreteres principals i secundaries. La cuina i els vins d’aquella zona de Portugal, l’Alentejo, són també molt interessants. Els restaurants alentejanos són més barats que els de la banda espanyola. Per l’idioma no hi ha cap problema, no perquè els espanyols parlin portuguès, que no en parlen ni hi tenen cap interès, sinó perquè els portuguesos entenen i parlen l’espanyol sense dificultat. Ells hi tenen interès, els espanyols representen un important percentatge de la seva clientela, i es tracta de gent que té sentit del negoci.

El gaspatxo. L’extremeny és similar a l’andalús, al que coneixem aquí. A l'Alentejo hi posen més o menys els mateixos ingredients però no els trituren i, per tant, no queda amb una textura de crema semilíquida com aquí. Allà els ingredients sòlids queden flotant al bol o al plat. La presentació és diferent però el gust es evidentment similar.

5 comentaris:

Noctas ha dit...

Faràs que vagi de viatge a Extremadura. A lisboa sí que hi he anat. Quina meravella de ciutat...saludus

Unknown ha dit...

Coi, avisa quan vinguis cap el sud!
T'he deixat el comentari empresarial a l'altra post sobre Extremadura.
Salutacions

Miquel Saumell ha dit...

Noctas, creu-me, ves-hi abans que s’espatlli per massa turisme. Ara encara és un lloc on s’hi pot anar.

Àngel, la propera vegada t’avisaré, segur que em donaràs un bon consell. De totes maneres jo a tu et feia a uns mil quilometres d’Extremadura, no?

Unknown ha dit...

En primer lloc, l'honor és de El Tinglado, de poder enllaçar amb El Radar.
Tot seguit, treballo a Girona i visc a Sevilla, a l'amor!
Finalment, la meva senyora és extremenya -i, encara més, la meva sogra. Estic fent campanya per tal que els cunyats recuperin el cava. Jo he assumit aamb entusiasme els toros.
Per cert, la zona de Jeréz de los Caballeros, pas mal!!!

Miquel Saumell ha dit...

Bon dia Àngel!
1/ Intueixo que, per la distància, no déus anar a treballar cada dia...
2/ Doncs felicita a la teva senyora i a la teva sogra de part meva.
3/ Què vols que et digui, entre un cava i un Tio Pepe (ben fresquet), em quedo amb el Tio Pepe.
4/ toros: aquí sí que topem! Sense matisos, ho sento.
5/ Jerez de los Caballeros: la propera vegada tractaré de anar-hi.
6/ Ningú és perfecte. He viatjat per mig món però reconec que a Sevilla encara no hi he estat mai.