.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 30 de juny del 2008

“La roja”: per fi, punt i final

Nota prèvia: l’esbós d’aquest article l’escric a primers de juny, abans de marxar de viatge cap a l’oest i tot just començada una competició de futbol anomenada Eurocopa que, si ens hem de creure el que diuen els mitjans informatius quasi per unanimitat, es veu que per Espanya és una cosa molt important. Per tal de no descentrar a cap dels components de la roja que puguin llegir aquest blog, suposant que n’hi hagi algun que ho faci, vull dir algun jugador que llegeixi quelcom més que no sigui la premsa esportiva, això no veurà la llum fins que la roja hagi jugat la final de la competició i s’hagin cantat els himnes de rigor: Juntos podemos, A por ellos oé, i qualsevol altre que pugui sorgir durant la competició; o abans si la roja -Déu no ho vulgui!- quedés eliminada i no pogués arribar a jugar la final.

Aquestes darreres setmanes sovint m’he preguntat si un es pot considerar una persona normal en adonar-se que passa de la roja i de tot el que l’envolta. Doncs bé, jo em considero bastant normalet i no em fa res reconèixer que passo olímpicament de la roja. Passo també de la canallesca que només sap parlar de la roja a tothora, així com de tota la caspa patriòtica i el frikisme que hi ha instal·lat a l’entorn d’aquesta colla de xicots que només destaquen per saber donar cops de cap i de peu a una pilota. No puc entendre com, per exemple, una tertúlia política a la Cuatro, fins ara seriosa, esdevingui darrerament una mena de fòrum patriòtic centrat a l’entorn del fet històric sobre si la pilota entrarà o no entrarà. Em fa vergonya aliena escoltar en una roda de premsa multitudinària a un tal Luis Aragonés, conegut també com el Sabio de Hortaleza, donant-nos a tort i a dret lliçons de filosofia esportiva i d’altres disciplines, i renyant assenyalant-lo amb el dit estirat al periodista que no li pregunta exactament allò que ell considera que se li ha de preguntar en moments tan històrics per Espanya com aquests.

Però per a frikisme en estat pur, aquella massa de gent, de tota edat i condició social, orgullosos de mostrar-se amb la cara pintada com si pertanyessin a una tribu africana, i disfressada amb tot el catàleg de banderes espanyoles osborniades i de les altres, fent saltirons pels carrers de Viena com si els hagués tocat la grossa de Nadal. Em resulta més que patètic observar com competeixen entre ells per allò de a veure qui la diu més grossa quan el periodista agosarat de la Cuatro, en busca de l’exclusiva mundial, els hi posa al davant l’escarxofa.

Per cert, en aquests akelarres patriotesportius no hi falta mai un tal Manolo el del Bombo que sempre trobem a tots els estadis on actua la roja. Això també ho paguem nosaltres o s’ho paguen ells? Vull dir, l’excés d’equipatge quan s’ha de facturar el bombo patrio, qui el paga?

Nota complementaria: només per aclarir que si en comptes de ser la roja es parlés d'una selecció quatribarrada aquest comentari seria força similar. Només s’hauria de substituir el Sabio de Hortaleza per el Llest de Ripoll, Manolo el del Bombo per en Cisco el del Flabiol i la Cuatro per TV3 la d’ells. L’avantatge seria que, el pagui qui el pagui, el nòlit (flete) aeri del flabiol d’en Cisco resultaria força més assequible.

Nota final: això ja s’ha acabat i esperem que a partir d’ara tot plegat anirà tornant a la normalitat. Ara s’anirà desinflant el globus de la roja i tindrem, espero, una temporada de tranquil·litat, fins que hi tornin. Ja per acabar, si algú arriba a la conclusió de que potser el que li passa a l’autor d’aquest blog és que el futbol no li diu gaire res no penso perdre ni un minut en desmentir-ho.

PS: aquest article queda penjat a internet diumenge 29 de juny a mitja tarda, abans de que comenci el darrer partit. El seu autor no en coneix, per tant, el resultat, ni falta que li fa. Veurà la llum a les 00:01 del dilluns 30 de juny.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Miquel, estreno comentari i dilluns perquè com et deus imaginar, al cor de la ciutat (Eixample) és impossible dormir.

Coincideixo molt amb tu, perquè tampoc em diu absolutament res el futbol. Suposo que si als Manolos del món els fa feliços, tampoc tinc gaire a dir-hi... fins el moment que agafen els bombos i el coi de trompetotes aquestes que sento. Llavors sí, baixaria i els diria que a no ser que demà vagin a quadrar els balanços per mi, es poden ficar la trompeta pel ... forat del nas.
Com pots veure, la calor i la manca de son no conjuguen gaire bé en mi... disculpa.
Vaig a veure si convenço la Sarah per obrir el cava igualment...

Que tinguis una bona entrada de setmana!

Miquel Saumell ha dit...

Rosalita, m'alegro de que hi hagi algú que coincideixi però em temo que estem en franca minoria. A Sarrià la gresca de petards, mecs-mecs i sirenes dels mossos ha durat fins a altes hores. A tocar de casa hi ha la plaça Artós que els dies de partits “patrios” (Espanya, Espanyol i RealMadrid) es converteix en perillosa “zona nacional”.

Espero que també et sigui lleu la rentrée laboral després d’aquest cap de setmana on el futbol ho ha intentat tapar tot, fins i tot el fet que Pedrosa, sense ni guanyar la seva cursa, torni a encapçalar la categoria de MotoGP. D’aquest campionat potser n’hauré de parlar algun dia.

Noctas ha dit...

Molt bo Miquel.Es un escrit una miqueta misàntrop però tens tota la raó del mon..saludus

Miquel Saumell ha dit...

Hola Noctas. Segons "l'Enciclopèdia" la misantropia seria "Aversió als homes i en general a la societat". Doncs mira, per més que m'hi esforço amb aquesta descripció no m'hi sento gens identificat. Potser serà veritat allò de que cada dia s’aprenen coses noves.

Anònim ha dit...

Un dubte: Em dóna la sensació que intentas donar importància al fet d'haver escrit l'article abans del partit i no acabo de veure el perquè.

Miquel Saumell ha dit...

Bon dia David, d'importància cap ni una. És un detall purament descriptiu, volia donar a entendre que l'article era igualment vàlid en qualsevol circumstància esportiva en que s'hagués trobat "la roja" (eliminada a les primeres de canvi, o a quarts, o a la final, o fins i tot en el cas de que pogués resultar guanyadora del torneig)

Noctas ha dit...

Parlo d'una misantropia més atenuada Miquel.

Miquel Saumell ha dit...

Noctas, potser la misantropia que tu hi veus en aquest article és tan atenuada que per a una persona com jo resulta del tot imperceptible. Dit això, m’agrada que em llegeixis i em critiquis els meus escrits.