.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 15 de maig del 2009

La “E” i/o el CAT a les matrícules

Des de la conselleria d’en Saura, que encara no ha plegat ni l’han fet plegar de conseller, s’intenta ara reobrir aquell assumpte sempre recorrent de les matrícules dels cotxes, un tema que molts de nosaltres ja teníem mig oblidat. Una nova saurada, més ganes de fer soroll, segurament per intentar tapar alguna altra cosa. Ben mirat, aquest debat de les matrícules constitueix una absoluta pèrdua de temps. Sempre he pensat que posar-se el CAT a la matrícula no porta enlloc ni resol cap problema petit ni gran. Vull dir que, com a teràpia patriòtica, qui senti la necessitat d’anar identificat potser amb una discreta insígnia a la solapa de l’americana en tindria prou. Tal vegada allò que ens hauríem de plantejar seriosament no és el CAT a la matrícula del cotxe sinó més aviat el CATALUNYA amb totes les lletres a la tapa del passaport. I quan això es produeixi, ja decidirem com fem les matrícules, on hi posem el CT i tantes altres coses, sense cap necessitat que les autoritats del país veí ens hagin de fer de tutors. Mentrestant i de manera provisional, no hi veig cap gran inconvenient en circular amb un vehicle amb plaques estrangeres o amb una matrícula que porta com a única identificació la lletra “E” d’Europa. De fet, sempre he cregut que qui es pensi poder resoldre els seus problemes identitaris posant-se un CAT a la matrícula, potser els resoldria amb més rapidesa i efectivitat si anés directament a demanar consell a un bon especialista. No un especialista en matrícules sinó dels altres. En conec un que ho va fer fa temps i va sortir d’allà convençut que aquella “E” no era d’España com li deien sinó d’Europa. Qui no es conforma és perquè no vol.

11 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Chapeau per aquest post Miquel..no és hora de mitjes tintes, ni de mitjes matrícules i més amb la que està caient...salut!

Unknown ha dit...

Comparteixo amb vosaltres la nul·la importància de les plaques de matrícula. Això de la "E" d'Europa m'ha fet recordar que un conegut que fa anys tenia un cotxe d'empresa matriculat amb la "M" de Madrid. Ell deia que la "M" era del Masnou, el seu poble, i que l'alcalde li tenia molta enveja...

Ramon ha dit...

Si al final lo important de les coses és lo que són i no la etiqueta que porten...
Això em recorda quant teniem 14 o 15 anys i ens dedicavem a treure-hi l'enganxina dels impostos als paquets de tabac, perquè hi havia l'escut d'Espanya.
Després d'anys i patacades, un pensa que lo millor és o estar a dins però ben endins o fora. Les mitjes tintes mai són bones.

elpatidescobert ha dit...

Ramon, les mitjes tintes poden ser bones (de fet, són ideals), però si les dues parts volen. El problema és que aquí una part nega l'altra fins i tot a les matrícules dels cotxes.

Aleix ha dit...

El debat del CAT a les matrícules no ve a to, no és una prioritat en aquests moments, hi ha temes cabdals a resoldre com per començar a barallar-se al Parlament o al Congrés per nimietats. Amb això no dic que no calgui abordar-lo en un futur, però ara no toca, com diria en pocasolta d'en Pujol que un dia em va dir estaquirot o una cosa similar.

Miquel ha dit...

Perdre'ns en aquestes batalles sense cap impacte remarcable és força trist, com bé dius. Si al final esdevenim sobirans, tots aquests problemes com les matrícules o la retolació ho acabarem decidint noaltres sense cap imposició estrangera.

JRoca_Font ha dit...

Ara mateix el fet de no tenir distintiu "autonòmic" és una mala notícia pels venedors de cotxes propers a Aragó, a quatre passes els clients tindran un cotxe igual a 500 Euros menys.
Jo sóc dels que porto adhesiu CAT, ja sé que no serveix de res però la E sola em fa mal d'ulls.
Salut

Clara Esquena i Freixas ha dit...

En un moment com aquest, als catalans només ens falta haver de suportar "saurades". Em temo que ICV és un partit que ha cavat la seva pròpia tomba, una mica com Esquerra. S'han convertit en la trista comparsa de la franquícia del PSOE a Catalunya.
Aquest tripartit costarà molt car a molts polítics!

Miquel Saumell ha dit...

Moltes gràcies a tots per participar, poca cosa més es pot afegir. Només un aclariment: jo no he criticat mai a qui porti el CAT (Consorci d'Aigües de Tarragona) a la matrícula, ni a qui se senti orgullós de portar qualsevol altre eslògan com ara aquell que diu “Bebé a bordo”, o aquell altre del “Palamós, paradís de la vela”, o el de “Sant Miquel del Fai” que abans portava quasi tothom, ni tampoc a qui porti una enganxina amb el ruc català o amb l’entranyable toro d’Osborne adornat amb mitja senyera. De fet, la millor solució potser seria que es pogués circular sense cap mena d’identificació, però sóc conscient que això ja seria demanar massa.
Bon cap de setmana!

Anònim ha dit...

Apa que si els americans dels EUA sabessin d'aquests debats... Ells tan feliços amb els seus acolorits "Idaho, big sky country", "California, the sunny state", "Illinois, Lincoln's birthplace", "Ohio, the heart of it all", "Washington, the evergreen state"...

Raó teniu: que aquesta "saurada" no duu enlloc...

Met ha dit...

D'acrod amb tu.
Nosaltres veiem la E d'Europa i els bascos la E d'Euskadi.

Aposto com tu per canviar la portdad del passaport (que de facto donaria el CAT a les matrícules), però el fet que hi hagi tanta resistència al CAT compartit amb la E a les matrícules actuals demostra que el simbolisme és importantíssim, per molt que vagin dient els hipòcrites constitucionalistes.